Rasszista mémet nevezett kolosszálisnak Hoppál

2020. június 18. 13:30 2020. jún. 18. 13:30

Hoppál szerint "kolosszális" a Martin Luther King-i eszmét összekötni az Egyesült Államokban zajló tüntetések nyomában járó fosztogatókkal összekötni, legalábbis egy mémhez ezt sikerült odakommentelnie. 

A 24.hu szúrta ki, hogy Hoppál Péter fideszes pécsi országgyűlési képviselőnek, kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztosnak nagyon megtetszett egy eléggé rasszista beállítottságú mém (meme), amelyen egy afroamerikai férfi látható, körülötte divatos márkákat jelképező dobozokkal és szatyrokkkal, a feje fölé pedig az van írva: Martin Looter King.

A 24.hu képernyőmentése a mémről és Hoppál kommentjéről

A "looter" az angolban fosztogatót jelent, a mém pedig egyszerre köti össze Martin Luther Kinget (aki az afroamerikaiak polgárjogi mozgalmának egyik legfőbb vezetője volt az 1950-es és 60-as években, a faji és a jogi megkülönbeztetés ellen harcolt erőszakmentesen, de a polgári engedetlenség eszközeivel, 1964-ben béka Nobel-díjat kapott, 1968-ban gyilkolták meg) a Black Lives Matter-mozgalommal, valamint a május végén kitört USA-beli tüntetésekkel és zavargásokkal, amelyek mentén a fosztogatók is megjelentek Észak-Amerika utcáin. 

(A Black Lives Matter-mozgalom is az afroamerikaiakkal szembeni egyenlő bánásmódot követeli, illetve azt, hogy mindenkit megillet a jogszerű rendőri eljárás. A mozgalom 2013-ban jött létre, miután több afroamerikai fiatal is meghalt rendőri eljárás közben. Az idén május végén kitört tüntetések is egy ilyen eset, George Floyd halála miatt indultak el és terjedtek először Észak-Amerikában, majd pedig egyre több kontinensen. Közös vonatkozásuk, hogy a rendőri erőszak és a faji alapon megkülönböztető rendőri eljárások ellen protestálnak, de a tüntetések hamar rasszizmus- és rendszerellenes élezetet is kaptak szerte a világon. Ugyanakkor sok észak-amerikai városban a békésnek induló tüntetések zavargásokba fordultak át - ez részben a rendőrség erőszakos tömegoszlatási kísérletei, illetve a tüntetők közé beálló radikálisabb elemek miatt történt -, és több helyütt megjelentek a fosztogatók, akik kihasználták, hogy a rendőri jelenlét az utcákról átmenetileg eltűnt.)

Ezt a mémet sikerült Hoppál Péternek egy hozzászólásban "kolosszális"-nak neveznie. 

A volt kulturális államtitkár a Facebook-oldalán már nem először rohant ki valami ellen, amit a saját világnézetéből levezetve károsnak ítélt: ebben a cikkben az önkormányzati választás utáni lejtmenetét mutattuk be, de sikerült már Péterffy Attila pécsi polgármester a pécsi Gyurcsánynak is titulálnia, a Népszava karikatúráján is eléggé fölháborodott, emberi jogi kurzusról is nyünnyögött már.

 

Címlapi kép: Facebook/dr. Hoppál Péter

Forrás: Pécsi STOP/24.hu