Rendkívüli közgyűlés: az energiatakarékossági intézkedésekről döntöttek

2022. október 21. 09:34 2022. okt. 21. 09:34

Amint arról a Pécsi STOP is beszámolt számos további javaslat érkezett be a pécsi önkormányzathoz a kedden nyilvánosság elé tárt energiatakarékossági intézkedéscsomag kiegészítésére. A végleges intézkedésekről rendkívüli közgyűlésen dönthetnek a képviselők ma. 

Ahogyan arról portálunk is beszámolt a pécsi önkormányzat múlt héten kedden jelentette be, hogy intézményeivel, cégeivel és szakértőkkel előzetesen egyeztetve átfogó energiatakarékossági csomagot készített elő. A 104 pontos javaslathalmaz részletezi, hogy a felsorolt szereplők milyen intézkedésekkel tervezik enyhíteni a megnövekedett villamosenergia- és földgázár okozta energiaválság negatív hatásait.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a pécsi önkormányzat további javaslatokat várt a csomaghoz. Ennek érdekében mind civil, mind gazdasági, mind politikai szereplőkkel egyeztetéseket kezdeményezett.

Számos érdemi javaslat érkezett hozzánk az elmúlt napokban. Ezekről is szeretnénk kikérni a pécsi közgyűlés véleményét. Meggyőződésünk, hogy egy ilyen nagy jelentőségű, a pécsiek életére jelentős hatást gyakorló intézkedési csomag tárgyalásának kellően alaposnak és minden részletre kiterjedőnek kell lennie, egyúttal a lehető legszélesebb körű konszenzuson kell nyugodnia, ezért az energiatakarékossági stratégia kapcsán rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményeztük. A képviselők így október 21-én, pénteken vitathatják meg és fogadhatják el a következő hónapokra jelentős hatást gyakorló energiatakarékossági stratégiát – foglalta össze Ruzsa Csaba, Pécs gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere.

A 104 pontos intézkedéscsomag novembertől április 30-áig érvényes.

A csomag főbb pontjai

  • A cégeknél, intézményeknél, és a polgármesteri hivatalban – a gyermeknevelési és szociális intézmények kivételével – 20 fokban maximálják a fűtési időszakban a hőmérsékletet, ahol lehet, bevezetik a pénteki home office-t, és egyéb költségcsökkentő intézkedéseket vezetnek be.
  • A több telephellyel rendelkező intézményeket központosítják, a felszabaduló épületeket megpróbálják értékesíteni.
  • A sok áramot használó Tettye Forrásházat rákötnék a két éve átadott, de azóta nem működő Füzes dűlői napelemparkra, így csökkentve a cég költségeit.
  • Az őszi-téli időszakban (október 6-tól) zárva tart a Nevkó uszodája, ahol éppen felújítás zajlik, január egytől zárva lesz a Lauber Dezső Sportcsarnok is energetikai korszerűsítés miatt, és télen nem lehet látogatni a Szivárvány Gyermekházat, valamint a Boldogság házát sem.
  • Egyes intézményeknél felülvizsgálják a nyitvatartási időt.
  • Terv készül az önkormányzati lakások energetikai fejlesztésére, a nehezen fejleszthető ingatlanokat a lakóknak értékesítenék, plusz bevételt generálva.
  • Napelemes rendszerre kötnék a Kodály Központot, lecserélnék a Pécsi Nemzeti Színház lámpáit, és a Hullámfürdő energetikai rendszerét is teljesen megújítanák. Utóbbiban egyébként 25 foknál nem lesz melegebb a víz.
  • A szociális és gyermeknevelési intézményekben is számos olyan intézkedést terveznek, amitől csökkenhet az energiafelhasználás.

 

A fentiek kapcsán a mai rendkívüli közgyűlésen döntenek a képviselők, ám a fideszeseket úgy tűnik nem különösebben érdekli a téma, ugyanis nemes egyszerűsséggel nem jelentek meg a tanácskozáson. 

A helyi Fidesz a napokban egyébként reagált az önkormányzati intézkedési tervre, ők úgy vélik a városvezetésnek magán kellene elkezdenie spórolni. Csizmadia Péter frakcióvezető, a keddi havi rendes közgyűlésen két előterjesztéssel is élt, melyben a Fidesz javaslatait foglalták össze, ám ezeket a testület elutasította. 

A keddi közgyűlésről ITT és ITT írtunk. 

A PécsTv közvetítését ITT, a mai napirendet ITT lehet megnézni.

Frissítés! 

Időközben azért a fideszes képviselő urak is megérkeztek. 

Döntés energiatakarékossági tervről: – rövid távú intézkedések – pécsi civil mentőcsomag – egyedi támogatási rend kialakítása helyi cégek számára valamint forrásteremtés – energetikai célú fejlesztések előkészítése és elindítása 

Ruzsa Csaba alpolgármester elmondta, hogy az eredeti intézkedéscsomagot több pontban módosították. A rendelőintézetnél marad a 19 órás zárás, de egy más típusú takarékossági intézkedés lenne helyette. A városháza és az összes ingatlan december 27-től január 8-ig lesz zárva. A polgármesteri keretet átcsoportosítják szociális célra, a három alpolgármester és a polgármester lemond év végéig a cafeteria-keretekről, a reprezentációs kereteket ötven százalékkal csökkentik.

A helyi cégek támogatása kapcsán pedig így fogalmazott: A kormányzat az energiaintenzív ágazatokat külön támogatja, a városnak ide nem kell beszállnia. Egyedi támogatási rendet dolgoznak ki a kisebb cégek támogatására, mert sok cég a következő hónapokban még kedvezményes áron kapja az energiát, ők tehát annyira nem szorulnak rá a segítségre. A PVH és a ZSÖK vezetése dönthet a bérlőik támogatásáról, de nem bérleti díj kedvezményben gondolkodnak.

A közvilágítás korszerűsítésére feltételes közbeszerzést írnak ki, bíznak benne, hogy az EU és a magyar kormány megállapodik, és elérhetők lesznek erre uniós források, de ha kell, más forrásból valósítják meg a fejlesztést.

A ZSÖK-nél, azon belül a Kodály Központnál elindítanának egy jelentős LED-csereprogramot. Vizsgálják, hogy a Kodály mögött kialakítható-e egy lábakon álló nappelempark.

A Pécsi Nemzeti Színház villamoseneregia-igénye a legmagasabb. Vizsgálják itt is a napelem telepítésének lehetőségét. Javasolják, hogy a kötelező 50 milliós évi felújítás egy része energiatakarékossági fejlesztés legyen.

Tettye Forrásház: a Füzes dűlői napelemparkra kötnék rá a céget.

A fiókkönyvtáraknál megnézik, hogyan alakulnak a fűtési számláik az első két hónapban, utána döntenek a január-februári időszakról.

Hullámfürdő: a vízhőfok-csökkenést a sportszervezetek leokézták, abban bíznak, hogy a kormányzat valamelyik központi támogatási programjának segítségével megoldható a Hullámfürdő nyitva tartása.

Jégpálya: időjárásfüggő lesz a nyitva tartás, azaz hideg időben lesz csak nyitva várhatóan.

Pécsi civil mentőcsomag: a közfeladatot ellátó szociális és kulturális szervezeteknél az állam részéről is szükség lenne plusz támogatásra, de külön-külön szeretnének velük egyeztetni.

Szivárvány Gyermekház: Részleges temperáló bezárás lesz.

Pécsi Ellátó Központ Bercsényi utcai épülete: ezt bezárnák, de nem bocsátanak el senkit. Sokba kerül a fűtése, átköltöztetnék távfűtött épületbe. Az ingatlan sorsáról később döntenek. Lehet, hogy felújítanák, de nem vetik el az értékesítést sem.

Több cégnél racionalizálják az ingatlanhasználatot a spórolás érdekében, azonban nem javasolják a négynapos munkahét bevezetését. Inkább a home office-t preferálják, cégek esetében sok esetben ennek nincs akadálya, intézményeknél nem mindenhol. Megnézik majd, mennyit lehet ezen spórolni.

 

Ezen túlmentően javaslatot tesznek a Mandulás kemping és a Bőrklinika cseréjére, utóbbit nem sikerült értékesíteni nyilvános liciten, nem érkezett érvényes ajánlat. Liciten kívüli ajánlat érkezett, 780 millió forint értékben. Az ingatlan műemléki védettség alatt áll, ami korlátozza a hasznosíthatóságát. A 780 milliós ajánlat elfogadása esetén 140 milliós vagyonvesztés történne, ezért ezt elvetették. A csere úgy jönne létre, hogy a Manduláson kívül még 205 milliót kapna is a város a volt Bőrklinikáért. Ezt a bevételt a szóban forgó “rezsicsomagba” csoportosítanák át.

Vizsgáltatják különböző egyéb ingatlanok értékesítését, van, ahol már előleget is fizettek. Ezek jórészt olyan ingatlanokról van szó, amelyek a korábbi állami hitel miatt meg voltak terhelve, de ahogy a város törleszti az adósságát, úgy engedik ki ezeket a jelzálog alól. Ezeket a bevételeket is ebbe a csomagba teszik bele.

Az intézkedéscsomag csak április 30-áig él, mivel úgy látják, hogy addig és azután több tényező is hathat az energiaárakra. 

Közvilágítás: kétlépcsős felújítást terveznek, lekapcsolni nem szeretnék a közvilágítást, ez az utolsó utáni utáni lépés lenne, persze nem lehet kizárni. Szeretnék, ha a város működése zavartalan legyen. A helyi cégek működése kiemelten fontos, hiszen az adóbevétel létfontosságú a városnak. Egy közös támogatási alapot hoznak létre a cégek támogatására is.

Olyan időszak előtt vagyunk, amire az elmúlt évtizedekben nem volt példa – mondta az alpolgármester. 

Ezek után Csizmadia Péter (Fidesz) kért szót, felszólalásában elmondta, pár nappal ezelőtt elültek tárgyalni a városvezetéssel, amikor is tájékoztatást kaptak a csomagról, ám állítása szerint érdemi javaslataikat nem vették figyelembe. "A baloldali holdudvarnak saját magán kellene elkezdeni a takarékoskodást, erre konkrét javaslatokat tettek, de ebből semmit nem építettek be az intézkedési tervbe. Ingatlanmutyit azonban beépítettek, a bőrklinika ügye ugyanis szocialista mutyi. Ennek ellenállt Toller László, Tasnádi Péter és Páva Zsolt is. Amióta Péterffy Attilának hívják a polgármestert, azon munkálkodnak, hogy helyzetbe hozzák az önöket finanszírozó baloldali pénzembereket. Ez egy jelentős lépés a börtön kapuja felé. A javaslat jelentős része egyébként támogatandó, egyetértenek vele, de elfogadhatatlannak tartja az említett ügyletet." - mondta.

Bognár Szilvia kapott ezután szót, aki azt sérelmezte, hogy az előterjesztés végső verziójának átnézésére mindössze egyetlen éjszakát kaptak, ami szerinte kevés. "A 104 pontból 90 pont érinti az intézményeket, és csak a maradék az egyéb cégeket. Vannak benne elnagyoltságok. A bőrklinika eladása aggályos sok szempontból. Forgalmi értékről beszélünk és nem piaci értékről. Nem tudjuk, hogy a Mandulás kempinget mennyiért vennék meg valójában, csak egy becslés van róla. Az önkormányzat és a pécsiek vagyonát nagy léptékben lapátolják ki valahova. Ne ebben a csomagban szavazzanak róla, hanem külön. A nyílt árverésen való értékesítés kerüljön beépítésre a lakások értékesítése során (az erre vonatkozó javaslatot elutasították)." - mondta. 

Ezután Kővári János közölte, hogy szerinte az intézkedési terv későn készült el és szerinte csak azért, mert a kormány ezt előírta. 

Ezután ment még egy kis adok-kapok, de végül az előterjesztést és a határozati javaslatot elfogadták. 

Energiatakarékosággal összefüggő szociális intézkedéseket megalapozó, a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 3/2015. (ll.17.) önkormányzati rendelet módosítása valamint Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata intézményei munkavállalóinak béren kívüli juttatása

E napirendi pont kapcsán Nyőgéri Lajos alpolgármester elmondta, szorosan kapcsolódik az elsőhöz. Mint mondta, rendeletet kell módosítani, hogy pénzbeli támogatást tudjon nyújtani az önkormányzat a rászoruló családoknak.

Továbbá elmondta:

  • Megemelik a lakhatási és a gyógyszertámogatást.
  • A nevelési támogatást a gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak vannak a családban.
  • A megélhetési támogatás havi összege 8000 forint lenne, és a szolgáltatók kapják meg.

Valamint szavaznak arról is, hogy az önkormányzati intézmények dolgozói megkapják a második félévre vonatkozó cafeteria-keretüket, miután a kormányzat elutalta az elvont iparűzési adó maradék részét, azaz kompenzálta az önkormányzatot a bevételkiesés miatt.

Megszavazták az előterjesztést és a határozati javaslatot.

A rendkívüli közgyűlés ezzel véget is ért.