Szabad Pécs: bruttó 68 milliót fizetett ki négy év alatt Kamondinak a pécsi vagyonhasznosító

2020. július 21. 11:39 2020. júl. 21. 11:39

Dr. Kamondi Mónika kapta a legtöbb pénzt szerződéses, külsős ügyvédként 2016 eleje és 2019 vége között a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.–től - derítette ki a Szabad Pécs közérdekű adatigényléssel.

A lap a közadatigénylés során megszerzett dokumentumokra hivatkozva azt írja, Kamondi tartós megbízása általános jogi képviseletre szólt havi 1 millió 350 ezer forint plusz áfa összeggel,  valamint az ipari parkot érintő ügyletek kapcsán 15 ezer forint plusz áfa összegben számlázhatott havonta.

Ez szép summát tesz ki: a cikk szerint négy év alatt bruttó 68 millió 510 ezer 150 forintot fizettek ki a nevezett ügyvédnek.


Kamondi Mónika neve a múlt héten került elő ismét, mikor is közleményben számolt be a pécsi önkormányzat a Pécsi Vagyonhasznosítónál elrendelt, az előző cégvezetés tevékenységét vizsgáló átvilágítás kapcsán feltárt egyik ügyletről. Ebben azt írták, az Aranyhajó fogadó eladása kapcsán elindult átvilágítás korábban azt tárta fel, hogy az épület 158 milliós vételárából csak 33 millió folyt be az önkormányzat számlájára, a maradékot egy pécsi ügyvéd kezelte letétként, aki összesen 104 millió forintnyi számlát és 33 milliós kötbérigényt adott be az ügylettel kapcsolatban az önkormányzatnak.

A városházi közlemény szerint a letét kezelése számos gyanút vetett fel, ezért Péterffy Attila polgármester még tavaly decemberben bejelentéssel élt a Pécsi Ügyvédi Kamara felé, mely négy rendbeli szándékos fegyelmi vétség miatt indított eljárást az ügyvéd ellen.

Kamondi a közleményre reagálván a Pécs Aktuálnak azt mondta, politikai boszorkányüldözés folyik, a közlemény hamis és megtévesztő állításokat tartalmaz, ezért jogi eljárást indít, valamint áll a vizsgálat elé. Időközben a Szabad Pécs megszerezte a Pécsi Ügyvédi Kamara levelét, amit Kamondi Mónika letéti ügyében írtak tájékoztatásul Péterffynek, és be is mutatta a mostani cikkben.



Voltak még szereplők Kamondi mellett

A Szabad Pécs a kikért dokumentumok alapján azt írja, a vizsgált időszakban a vagyonhasznosítónak több másik ügyvéddel/ügyvédi irodával volt szerződése. Dr. Szabó Iván - akinek neve a pécsi vízműfoglalás vagy a Zsolnay-Ledina csörte kapcsán csenghet ismerősként - ügyvédi irodájának bruttó 44,625 millió forintot fizettek ki, dr. Mayer ügyvédi iroda bruttó 16,935, a Matkó ügyvédi iroda valamivel több mint bruttó 9,1 milliót számlázhatott.

Nem csak a vagyonhasznosítótól dőlt a pénz

Kamondi neve egy tavaly decemberi, városházi sajtótájékoztatón is elhangzott, melyen az önkormányzat ügyvédi szerződéseit firtatták. Bodnár Imre, a városi cégek átvilágítását végző ügyvédi csapat vezetője akkor azt mondta, Kamondi ügyvédi irodája 180 millió forintot kapott a várostól és a városi cégektől a 2014-2019-es önkormányzati ciklusban.

Kamondi Mónika 2010 és 2014 között több önkormányzati céget is segített munkájával, profitált a BIOKOM parkolási behajtásaiból is, a 2010-2014-es időszakban közel 84,3 millió forint érkezett be hozzá a város háza tájáról - írtuk meg még 2014 októberében.

(Címlapképünk illusztráció, forrás: Pixabay.com)

 

Forrás: Pécsi STOP