Színházi számháború: 270 millió biztos, 47 milliót pluszban a tartalékkeretből áll a város

2020. augusztus 13. 12:29 2020. aug. 13. 12:29

Mégiscsak 317 millió forintot kap idén a pécsi önkormányzattól a Pécsi Nemzeti Színház, ezt maga a kultúráért felelős alpolgármester jelentette be az önkormányzat lapjában. Az is kiderült, hogy a taó-pótló támogatás nem épült bele automatikusan a színházak állami támogatásába. Folyik a számháború, amiben sajnos a Emberi Erőforrások Minisztériuma sem segített rendet vágni, hiába kérdeztük meg őket.

Nem nyugszanak a kedélyek a Pécsi Nemzeti Színház idei önkormányzati támogatása kapcsán: mint ismert, a napokban jelentette be az önkormányzat, hogy sikerült megállapodnia végre a kulturális kormányzattal a színház idei állami támogatása ügyében, az idei támogatás az előző évivel lesz egyenértékű, a város pedig vállalta, hogy 2024-ig az önkormányzati támogatást az állami dotálás szintjére hozza. 

Hétfőn a Pécs Aktuálon jelent meg egy cikk, melyben Rázga Miklós, a színház igazgatója arról beszélt, hogy összességében 207 millió forinttal kevesebbet kapnak idén, mint tavaly. Ezt úgy vezette le, hogy tavaly még kapott a színház úgynevezett tao-pótló támogatást (160 millió forintot, mivel a tao lehetőségét 2019-cel vezette ki a kormányzat), viszont idén eleve nem írt ki ilyen pályázatot a kormányzat, de hogy állítása szerint ez a pótlás más vidéki nemzeti színházaknál beépült az állami támogatásba. Emellett pedig a város 2019-ben 317 millió forintot adott a színháznak támogatásként, míg idén ez 270 millió forint lesz csak. Rázga azt is bejelentette, hogy a csökkentés miatt nem pályázza meg újból az igazgatói posztot (mivel jövő februárjában lejár a mandátuma), ezt pedig a társulattal is közölte az évadnyitó ülésen.

Kedden a Szabad Pécs cikkéből derült ki, hogy az önkormányzat 50 millió forintos tagi kölcsönt adott a színháznak, mivel a béreket hétfőn nem tudták elutalni a dolgozóknak, mert az államkincstári engedélyre vártak a tagi kölcsön kapcsán (ugyanis ebben az évben állami támogatás még nem érkezett a színházhoz). Kedd délután azonban már megkapták a fizetéseket a színházi dolgozók.



Kedden a témával foglalkozó cikkünkben kiemeltük, hogy az önkormányzat alacsony támogatási volumene - olyan más vidéki városokhoz képest, ahol nemzeti színház van - nem most keletkezett, hanem már több éve fennálló probléma. 2018-ban is 270 milliót adott a város, és 527 milliót a kormány, bár akkor még létezett a társasági adózás azon formája, amelyet a színházak és művészeti szervezetek kihasználhattak és plusz forrásokhoz juthattak. (2017-ben pedig egy bemutatót kellett levenni az évadtervből a város anyagi helyzete miatt.)

Arra is kitértünk a cikkünkben, hogy idén a "2020. évi Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása - Egyedi támogatás" tétel alatt fellelhető 5 listán a tematikus pályázatokon a Pécsi Nemzeti Színház összesítésünk szerint 52 millió forintnyi támogatást nyert el az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) pályázatain. Ez a pályázati forma ugyanakkor nem azonos a korábbi taó-pótló pályázattal, mivel azt idén már meg sem hirdette a kormányzat.



 

Szerdán Bognár Szilvia alpolgármester az önkormányzati pecsma.hu-nak elmondta, hogy idén mégis 317 millió forintot ad a város a színháznak, mert ez szerepel a kormánnyal kötött megállapodásban.

"270 milliót már megkapott az intézmény – ez egyedülállóan magas arány a többi szervezethez képest -, az év hátralévő részében érkezik további 47 millió forint"

- áll a cikkben.

(Ezt a plusz 47 millió forintot a Pécs Aktuál kreatív munkatársa, Páva Zsolt korábbi kampányfőnöke, a kormányhoz közelálló KESMA-holdingba tartozó szegedma.hu főszerkesztője, Kapitány Gergely blöffnek nevezte szerdai cikkében. Csütörtöki cikkében már arról írt, hogy nem blöff történt, hanem ígérgetés, ami miatt több kérdést is intézett az önkormányzathoz.)

Az alpolgármester arra is kitért, hogy az idei 317 millió forinthoz 2021-ben plusz 52 milliót, 2022-ben plusz 104 millió, 2023-ban plusz 157 milliót, 2024-ben pedig plusz 215 milliót fog hozzátenni a város. Az állam pedig minden évben 527 millió forinttal támogatja a teátrumot, amely emellett a tematikus pályázatokon is elindulhat plusz forrásösszegekért.

Bognár Szilvia szerint a színházigazgató által emlegetett tao-pótló támogatás nem épült bele az állami támogatásokba más vidéki színházaknál, ez egyedi elbírlás után dőlt el.

"Lehet, hogy egyes vidéki színházak költségvetésétől némileg elmarad a pécsié, de a teljes kulturális intézményrendszerünk az országban egyedülállóan kiterjedt, számos magas színvonalon működő kulturális műhelyünk van, amelyekbe szintén érkezik állami támogatás, összességében sokkal több, mint a vidéki városok többségébe"

- mondta el a lapnak.

Tartalékkeretben van a 47 millió forint

Csütörtök hajnalban aztán a Szabad Pécs arról írt, hogy a pécsi nemzeti idei önkormányzati előirányzata 270 millió forint, amihez a tartalékkeretből tesznek hozzá még 47 millió forintot. A cikkben az is olvasható, hogy az idei 317 millió forint szerepel a kormány és a város közti szerződéstervezetben is.

Bognár Szilvia alpolgármester a lapnak arról beszélt, hogy a várost terheli egyfelől az előző, fideszes vezetés miatti 8,54 milliárdos idei visszafizetési kötelezettség, másfelől pedig az ebből fakadó szoros államkincstári felügyelet. Emiatt idénre eredetileg 250 millió forint volt a színház betervezett támogatása, ezt sikerült megemelni 270 millió forintra, és már akkor szólt, hogy legyen a költségvetés tartalékkeretébe betervezve a 47 millió forint.

A cikk szerint Bognár Szilvia alpolgármester azt mondta, ennek a plusz 47 milliónak a betervezettségéről értesítették Rázga Miklós színházigazgatót is, aki ugyanezt megerősítette a lapnak. A cikk szerint a Szabad Pécsnek azt is megerősítette Rázga, hogy már tavaly is úgynevezett év közbeni ráemeléssel kaptak plusz forrásösszeget az akkori városvezetéstől. A színház vezetője arról is beszélt a lapnak, hogy jelezte az önkormányzat felé a tao-pótló támogatás idei elmaradását, és hogy azt más színházak megkaphatták az állami támogatásba beépítve.

A Szabad Pécs megkeresésére Bognár Szilvia alpolgármester is arról beszélt, hogy két vidéki város esetén (ahol van nemzeti színház) tényleg emelkedett az idei állami támogatásuk a tavalyi tao-pótlások összegével (vagy ahhoz közeli összeggel), de ennek fejében ezekben a városokban jelentőpsen emelték az önkormányzati hozzájárulást is. (Mivel a terv az, hogy a közös - állami és önkormányzati - fenntartású színházaknál évről-évre körülbelül ugyanakkor összeg érkezzen a két fél részéről.)

Az alpolgármester szerint az idén már nem kiírt tao-pótlás helyzete és annak rendezése felmerült a kormány és a város közti tárgyalásokon, de itt is közrejátszott az, hogy Pécs évek óta lényegesen kevesebb támogatást tud adni, mint más városok.

A minisztérium sem oszlatta el a ködöt a tao-pótlás ügyében

Az idei tao-pótlással és annak az állami támogatásba való beépülésével kapcsolatban még kedden megkereste a Pécsi STOP az Emberi Erőforrások Minisztériumát. A tárcának több konkrét kérdést is feltettünk a szóban forgó tao-pótlással kapcsolatban, arra is rékérdeztünk, hogy az EMMI és a pécsi önkormányzat közti tárgyalásokon ez a kérdés felmerült-e, és ha igen, akkor milyen megállapodásra jutottak. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az idei állami támogatásnak meddig kell megérkeznie a színházhoz.

A kérdéseinkre ezt a választ kaptuk a minisztériumtól, a legfontosabb részt kiemeltük:

"A felek közötti hosszú tárgyalássorozat során az EMMI mindvégig maximálisan képviselte a nemzeti minősítésű előadó-művészeti szervezet, a színház érdekeit. A sikeresen zárult egyeztetések eredményeit a pécsi önkormányzat elfogadta.

A Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft finanszírozásával kapcsolatos, a közös működtetési megállapodás alapján kibocsájtásra kerülő Támogató Okirat kiállítása folyamatban van, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága kiemelt sürgősséggel kezeli az ügyet, annak érdekében, hogy a színház működtetése zökkenőmentes legyen.

Ugyanakkor elmondható, hogy más nemzeti minősítésű színházzal rendelkező önkormányzatok lényegesen nagyobb anyagi ráfordítással támogatják színházaikat mint a pécsi önkormányzat.

A kultúrafinanszírozás struktúrája, illetve annak változásai megismerhetők a hatályos jogszabályokból és a döntési listákból. A különböző, előadó-művészeti többlettámogatás pályázatok kiírása, illetve az érvényben lévők elbírálása folyamatos, az aktualitásokat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a honlapján teszi közzé. A pályázatok sikeressége a benyújtott szakmai anyagok minőségének és megvalósíthatóságának a függvénye"

- áll a minisztérium válaszában.

 

 

Szerző. V.G.

 

Címlapkép: wikipedia CC BY-SA 4.0/Thaler Tamás

Forrás: Pécsi STOP/Pécsma/Szabad Pécs/Pécs Aktuál