Városinfó: gyakoribb buszjáratok az érettségi miatt, folyik a tárgyalás a színház állami támogatása ügyében

2020. április 29. 15:26 2020. ápr. 29. 15:26

Megtartotta ötödik városinfóját Péterffy Attila pécsi polgármester, amelyen elhangzott, az érettségi idején gyakoribbak lesznek a városi buszjáratok. Kiderült, a színház állami támogatása kapcsán zajlanak a tárgyalások a kulturális államtitkársággal, az előző városvezetés idejére vonatkozó átvilágítást meghosszabbította, ott a két korábban tett feljelentés már nyomozati szakaszban van. Az is elhangzott, hogy ha valaki véletlenül nem kapta meg az önkormányzat által biztosított maszkot, akkor azt hol tudja jelezni.

Negatív lett az adóirodai dolgozók koronavírustesztje

Ötödik online városinfóját tartotta meg Péterffy Attila pécsi polgármester április 29-én, szerdán délután. Mint a bevezetőjében említette, az előző héten online konzultációt tartott a képviselőtestülettel a város ügyeiről. Arra is kitért, hogy most kevesebb kérdést kapott, hétről hétre csökken a számuk, de ez a fórum maradni fog, a következő városinfót két hét múlva tartja meg.

Két fontosabb eseményt említett az előző két hétből: az Integrált szociális Intézmény két idősotthonában koronavírustesztet végzett az önkormányzat, itt a bentlakók és a gondozók tesztjei is negatívak lettek. E hét elején megismételték a tesztet, várják az eredményeket, amik legkésőbb holnap megkérkezhetnek. 

Az adóiroda néhány munkatársának fertőzésgyanúját is kiemelte a polgármester, a teszteket itt is elvégezték, ezeket is ugyanabba a budapesti laborba küldték, mint az idősotthonok tesztjeit, és az online városinfó alatt kapta meg az információt, hogy negatív lett mindenki tesztje, de kontrollmérésre szükség lesz.

Csak ajánlani tudja Péterffy, hogy mindenki hordjon maszkot a közterületeken

Az első kérdéscsokor a járványhelyzettel kapcsolatos, az első kérdés a kötelező szájmaszkviseletre kérdezett rá (specifikus helyeken, mint tömegközlekedés, taxik, stb.). Péterffy Attila elmondta, folyamatosan vizsgálják, hogy polgármesterként mire is van joga, így például taxikra és boltokra nem hozhat határozatot, piacokra és közösségi közlekedési eszközökre igen. A polgármester nem jogosult általános közterületre szóló kötelező maszkviselést elrendelni, de nagyon ajánlja ezek használatát a közterületeken Péterffy. Hozzátette, várhatóan a kormány a következő héttől lazít az eddigi kijárási korlátozásokon, ennek kapcsán is ajánlja és kéri a szájmaszkok viselését és kesztyű hordását. Arra is kitért, hogy a következő hét közepén fogja az önkormányzat áttekinteni a kormány vonatkozó rendelkezései fényében a helyi szabályozásokat.

Egy másik kérdés a kozármislenyi példát említette (ahol IgG/IgN-típusú gyorsteszttel vizsgálták a lakosságot), hogy Pécs esetében lesz-e ilyen, akár önköltséges áron. Erre válaszul Péterffy Attila elmondta, hogy arra jutottak Jakab Ferenc virológus-professzor tanácsát is kikérve, hogy az önkormányzati cégek munkavállalóit fogják ilyen teszttel felmérni a munkábaállásuk előtt (mivel az IgG/IgN-típusú tesztek csak azt tudják kiszűrni, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen, vagy sem). Éppen ezért Pécs ezügyben nem tervez lépéseket tenni, a polgármester nem látja indokoltnak egy lakossági tesztelést.

Egy harmadik kérdés a Rovitextől megvásárolt maszkokra kérdezett rá (amik kis tételben elérhetőek egy pécsi patikában), amelyek eljuttatása a lakossághoz folyamatos. Egy másik kérdés (hogy áll a mszkok kiszállítása) kapcsán a polgármester elmondta, a keleti városrészben a kiszállítás már megtörtént. Hozzátette, hogy a maszkok kiszállítását végző munkatársak körültekintően végzik a munkájukat, de sajnos így is történhettek hibák, de tömeges problémáról nem lehet beszélni. Patacson, Magyarürögön, Belvárosban folyamatban van a maszok kiosztása, a Mecsekoldalon is a napokban kezdődik. Jövő hét szerda a véghatárideje a maszkok kiosztásának. A bejelentes@ph.pecs.hu emailcímen lehet jelezni, ha mégsem kapták meg.

Gyakoribb járatokat indít az érettségi miatt a Tüke Busz, két lépcsőben nyithat újra a vásárcsarnok

Az érettségi kapcsán is jött kérdés, Péterffy Attila elmondta, a közösségi közlekedés biztosítása az önkormányzat feladata, gyakoribb járatokat fog indítani a Tüke Busz az érettségi időszak miatt, illetve tartalékban is lesznek csuklósbuszok, ha véletlenül a gyakoribb járatokon is tumultus lenne. A diákok étkeztetésével, szállásával kapcsolatban az önkormányzat megkereste a Pécsi Tankerületi Központot, amely azt válaszolta, hogy mindhárom kollégiumuk nyitva lesz, az étkeztetés kapcsán pedig a tankerületi központ gyűjti az igényeket.

Egy kérdés arra vonatkozott, hogy kaptak-e már választ a 42 polgármester által aláírt nyílt levélre Orbán Viktor miniszterelnöktől - a polgármester azt válaszolta, hogy nem. 

Az óvodák és bölcsődék rendkívüli szünetét a polgármester anno saját hatáskörben rendelte el, de ügyeleti rendszerben van felügyelet a kijelölt intézményekben - magyarázta Péterffy egy a bölcsődék újranyitását firtató kérdésre. Hozzátette, amennyiben a kormány úgy dönt, hogy újraindul az élet (azaz a szülők visszamennek dolgozni a munkahelyekre), ehhez mérten fog cselekedni a bölcsődék és óvodák újranyitásáról. 

A vásárcsarnok újranyitásáról elmondta, kétlépcsős lesz a rendszer, először a vásárcsarnok körüli aztalokat nyitják meg, aztán magát az épületet, de ugyanazokkal a szabályokkal, mint a bezárás előtt (egyszerre 100 ember lehet benn, kétméteres védőtáv tartása, az árusoknak kötelező a maszkhasználat). Végső döntés a jövő héten várható.

Mától lehet e-jegyet venni a helyi buszokra

A következő kérdéscsokor a tömegközlekedést érintette (két rózsadombi járat és a 23-as járat), ezekre azt válaszolta Péterffy, hogy a jelenlegi buszmenetrend kapcsán számtalan kérdést lehet feltenni, ő is tapasztalta még a választás idején, hogy a pécsiek nem elégedettek vele. De hogy miért azokba az irányokba járnak a buszok, azt az előző városvezetés döntötte el. Péterffy elmondta, a mostani városvezetés arra szeretné rávenni a pécsieket, hogy minél többen használják a közösségi közlekedést, ennek kapcsán mindkét tábor (akik használják a buszokat, és akik nem) véleményét szeretné megismerni. Emellett viszont a költséghatékonyságra is figyelemmel kell lenni - tette hozzá. 

Egy másik buszos kérdésre válaszul Péterffy Attila elmondta, mától lehet elektronikus formában is jegyet venni, de az érettségiző diákok jövő heti ingyenes utazását nem tudja lebonyolítani, mert nincsenek erőforrások a jogosultságok ellenőrzésére. 

Zajlanak a tárgyalások a Pécsi Nemzeti Színház állami támogatásáról

A harmadik kérdéscsoport önkormányzati ügyekre vonatkozik, az első kérdés azt firtatta, hogy Pécs járhat-e úgy a ZSÖK-kel, mint Göd a Samsung-gyárral (ott a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve rendelettel nyilvánította kiemelt gazdasági területté a gyárat és környékét, és az onnan érkező helyi iparűzési adó beszedési jogát a fideszes többségű megyei önkormányzatnak adta át az ellenzéki vezetésű várostól - a szerk.). Péterffy Attila szerint ez két külön történet, a ZSÖK tulajdonjoga a Pécsi Nemzeti Színház állami támogatása miatt forog jelenleg a közbeszédben.

A kövekező kérdés kapcsán a polgármester elmondta, a PNSZ állami támogatásának folyósítása kapcsán a kultúráért felelős államtitkársággal most már szinte folyamatosan tárgyalnak, február óta több tárgyalásuk volt, a jövő héten ezt folytatják, és a pécsiek érdekét képviselik.

Keresik a forrásokat a városi úthálózat megújítására

A régi 6-os út (Rákóczi út, Hungária út, Szigeti út) állapotáról szólt egy kérdés, ennek kapcsán a polgármester arról beszélt, hogy rossz állapotú úthálózatot örököltek, keresik a pályázatokat, mert forrása kevés az önkormányzatnak jelenleg erre.

Egy másik a nyugati elkerülő környéki önkormányzati kertekbe történő villamos hálózat bekötését firtatta, ennek kapcsán Péterffy elmondta, az önkormányzat távlati terve már az előző városvezetés óta, hogy ezt a területet távlatilag ipari parki területnek tekintik. Ezért a villamos hálózat kiépítését ők sem tervezik.

Nyomozati szakaszban van már az előző városvezetés ideje alatt keletkezett ügyekből kettő

Egy kérdés az előző városvezetés ideje alatti szerződéskötések átvizsgálásáról érdeklődött. A polgármester elmondta, zajlik az átvilágítás, de meg is hosszabbította azt június 30-ig, mert a kijárási korlátozás az ügyvédeket is korlátozza. Két feljelentést már korábban megtettek, a Vagyonhasznosító-ügyben a Legfőbb Ügyészség a somogyi rendőröket, felügyeletül a somogyi ügyészséget bízta meg. A PSN Zrt-nél eltűnt adatok kapcsán a rendőrség nemrég jelölte ki az informatikai szakértőt. Mindkét ügy nyomozati szakaszban van.

Nem hat jól a közbiztonságra a kijárási korlátozás

A Péchy Blanka tér helyzetéről szólt a következő kérdés, amely szerint a területet nyilvános vécének és kocsmának használnak ott sokan, meg kellene szüntetni. Péterffy Attila arra kérte a kérdezőt, hogy a közterület-felügyeletet értesítse, vagy tegyen bejelentést a rendőrségen.

Egy jelzés is érkezett, hogy Fehérhegyen a kijárási korlátozás óta nagyobb mértéket ért el a bűnözés. Ennek kapcsán a polgármester elmondta, a közterület-felügyelet is volt már kinn a területen, de a rendőrség is fokozottabban fog ügyelni a térségre, de a kérdés feltevőjét is kérte, hogy tegyen bejelentést a rendőrségen. 

A Pákolitz művelődési ház mögötti kondiparkohoz kellene védőkorlát, vagy sövény, de maga a kondipark is jobb helyen lenne más, frekventáltabb helyen - volt egy kérdés erre vonatkozóan. Péterffy Attila válaszul elmondta, a sövénytelepítést ősszel a BIOKOM elvégzi, a védőkorlát kérdése még megoldásra vár. 

Az online városinfó végén a polgámester elmondta, a következő városinfó két hét múlva lesz, és ismét köszönetét fejezte ki az egészségügyben és szociális területen dolgozóknak a munkájáért. Hozzátette, nagyon reméli, hogy a járvány terjedése nem fog felgyorsulni a következő hetekben, de az önkormányzat azon lesz, hogy ezt kivédekezze, ebben azonban a lakosság partnerségét is kéri a közterületi maszkhasználattal.

Forrás: Pécsi STOP