Zöld ivókúttal gyarapodott a Babits a zöldnapon

2023. június 6. 14:28 2023. jún. 6. 14:28

Újabb iskolában kapott értékéhez méltó környezetet a pécsi csapvíz – a környezetvédelem világnapján, június 5-én díszes Zsolnay-ivókutat avattak a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumában.

A PTE Zöld Egyetem Program emblémájának színeivel megegyező, zöld-fehér kerámia ivókutat a gimnázium udvarán, egy nagy platánfa árnyékában helyezték el a lepkekert mellett.

Ez már a 17. közösségi helyszín, ahol a helyi vízszolgáltató TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. támogatásával épült ki ivókút,

tiszta, kulturált körülményeket teremtve a kiváló minőségű – Tettye-karsztból, pellérdi és tortyogói mélyfúrású kutakból származó – szomjoltó fogyasztásához.

 

A Zsolnay-kutat Farkas Tamás, a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. vezérigazgatója, Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja, Turi Katalin igazgató, valamint Sulyok Andrea intézményegység-vezető leplezte le és adta át a diákoknak.

Decsi István kancellár az ünnepélyes eseményen hangsúlyozta: amellett, hogy az egyetem a város legnagyobb vízfogyasztója, a PTE elkötelezett a fenntarthatóság, a zöld gondolatok mellett.

Turi Katalin, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda igazgatója elmondta: épp a napokban vehette át az Örökös Ökoiskola címet a PTE Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája, illetve az Ökoiskola címet az 1. sz. Gyakorló Általános Iskola. A kút nagyon jó helyre került, egy olyan gimnáziumba, amely a saját erőforrásaival, eszközeivel számos zöld megoldást valósít meg az esővízgyűjtő rendszertől a papír újrafelhasználásával az iskolában előállított tüzelőanyagig.

A TETTYE FORRÁSHÁZ a „Vizes Város – Tudatos víz- és csatornahasználat” (KEHOP-2.1.7-19-2019-00003) projektje részeként megvalósuló Töltsd újra! kampány keretében helyezte el a kutat az iskolában – ráirányítva a figyelmet a már 131 éve házhoz szállított vezetékes víz értékére, fontosságára. A cél, hogy minél több helyen legyen lehetőségük palackjuk, poharaik újratöltésével vezetékes vizet fogyasztani a szomjukat oltani vágyóknak.

A kampány következő állomásaként a PTE Műszaki és Informatikai Karán alakítják ki a következő Zsolnay-ivókutat.

 

Forrás: Tettye Forrásház Zrt.