A pécsi párbajtőröző Hardi Ádám a régiek nyomába indult 

2020. március 11. 10:01 2020. márc. 11. 10:01

A párbajtőrvívás egyik legrangosabb versenysorozatának hazai fordulója idén sem maradt pécsi induló nélkül: az FIE (Nemzetközi Vívószövetség) versenyén Hardi Ádám, a PTE-PEAC junior egyes korcsoportú vívója is lehetőséget kapott a megmérettetésre.

Ádám a 2019/20-as felnőtt ranglista 22. helyén áll, így tartalékként szerepelt.

– Izgalmas volt a várakozás, hiszen csak néhány nappal a verseny előtt derült ki biztosra, hogy indulhatok a meghatározott hazai keretben. Csütörtökön már nagyon vártam, hogy Budapestre érjek, és másnap megtapasztalhassam, hogy milyen egy nagy világversenyen elindulni – nyilatkozta a vívó.

Ádám a csoportfordulóban ugyan legyőzte a belga Bernardot, de három vereséget szerzett, így a rangsor 246. helyén landolva nem került fel a 256-os táblára, mivel a 16 világranglista kiemelttel együtt 217 versenyző vívhatott a táblán.

– Nagyon jó érzés volt olyanokkal egy pástra lépni, akiket eddig csak a közvetítések során láthattam. Kicsit olyan volt, mintha én is közéjük tartoznék. Sajnos elég nehéz csoportba kerültem. Ellenfelem volt Enrico Garozzo olimpiai ezüstérmes vívó, valamint a francia kupagyőztes Correnti. Igyekeztem nem törődni az eredményeikkel, csak a kihívást láttam bennük, küzdeni akartam velük. A lehető legtöbbet akartam nyújtani, a viadalhoz mérten méltóképpen versenyezni. Cél a táblára kerülés volt. Át akartam élni milyen 15-ös asszót vívni egy ilyen nagy megmérettetésen. Sajnos, ez utóbbi nem sikerült. Belga ellenfelemet le tudtam győzni, ám az orosz, dán s lengyel versenyzőt nem. De annak is örültem, amikor azt láttam, hogy ellenfeleimnek izzadságos munkát jelentett a velem való küzdelmük

- mondta el lapunknak Hardi Ádám, aki a céljairól így nyilatkozott:

- Tizenhét éves vagyok. Az, hogy kvalifikáltam magam a nemzetközi felnőtt versenyekre, az az elmúlt idény munkája és eredménye. Szeretném ezt a pozíciót megtartani és szerepelni a nagy nemzetközi versenyeken a jövőben is. Köszönöm Danka Sanyi bácsi és a többi edző, valamint a szakosztály támogatását, munkáját, hajrá PEAC!


Danka Sándor tanítványa így végül a 262. helyen végzett élete első nagyon komoly versenyén. Ám a pécsi vonatkozás itt nem áll meg, hiszen a verseny nem kis túlzással a pécsi nevelés hétvégéje volt: a szakedző korábbi balkezes tanítványai, Peterdi András és Berta Dániel egyaránt elindultak a világkupa-sorozat budapesti állomásán. A két, jelenleg a BHSE színeiben sportkarriert építő egykori PEAC-vívó válogatott bekerült a verseny legjobbjai közé:

Berta Dániel a 7. helyen végzett a főtáblán, Peterdi András a 8. helyezést szerezte meg a főtáblán, legyőzve a tavaly 3. helyezett, majd a világranglistát vezető orosz vívó után egy olasz versenyzőt is. Andrást a verseny győztese, Yamadda állította meg az elődöntőbe jutásért.

 

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP