Elsöprő siker Portugáliában: aranyesővel tértek haza a pécsi aerobikosok, de már az újabb megmérettetésre készülnek

2022. július 8. 08:57 2022. júl. 8. 08:57

Elsöprő sikert arattak a magyar aerobikosok a Guimaraes-ben zajló aerobik világbajnokságon. A döntő első napján a felnőtt magyar válogatott a team versenyben a sportág történetében először lett világbajnok, a trióknál a pécsi Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs hármas állhatott fel a dobogó tetejére, míg a stepaerobik csapat bronzérmet nyert. A VB záró napján újabb sportágtörténeti sikernek örülhettünk, hiszen Bali Dániel és Mazács Fanni első magyar párosként lett világbajnok. A Réfi Eszter edző által felkészített pécsi különítmény minden várakozást felülmúlóan eredményes volt a Világbajnokságon.

A Portugáliában megélt élményekből talán még fel sem ocsúdtak a PSN Zrt. sportolói, de máris készülnek a következő megmérettetésre, a július 7-én, Birminghamben startoló Világjátékokra. Múlt héten Budapesten edzőtáboroztak, most pedig a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokban tréningeztek négy napot, szombaton pedig indulnak az Egyesült Államokba. A Pécsi STOP megkeresésére Réfi Eszter a PSN Zrt.-Pécsi Sportiskola aerobik szakosztályvezetője is mesélt egy kicsit az utóbbi időszak élményeiről és az elkövetkezendő időszakról.

Sikerült az örömöket ilyen rövid idő alatt kipihenni, gondolok a portugáliai aranyérmekre?

Irreálisan nehéz időszakot élünk, a VB után 4-5 nap pihenőt kaptak a versenyzők. Egy hét sem maradt az örömre és a kikapcsolódásra. Úgy érzem, hogy sikerült feldolgoznunk a sikereket és csak a világjátékokra koncentrálunk.

Mennyire más a világjátékok, mennyire tér el a világbajnokságtól?

Sokban. A legfontosabb különbség az, hogy versenyszámonként csak 6 kvótát lehetett szerezni, így kizárólag a sportág krémje lesz ott a versenyen. Ugyanazokkal a versenygyakorlatokkal vágunk neki a Világjátékoknak, amelyekkel a VB-n érmeket szereztünk.

Mennyire viseli meg a meleg a versenyzőket, különösen az edzéseken?

Nagy nehézséget jelentett a múlt heti extrém meleg, mivel óriási terhet ró a szervezetre, különösen csúcsterhelés alatt. Szerencsére azóta lehűlt kicsit a levegő.

A vébén elért aranyérmes versenyzőknek a világjátékokon hasonló medálokat kell haza hoznia?

Nem a helyezésekre koncentrálunk, a mi feladatunk az, hogy a lehető legtökéletesebb versenygyakorlatokat mutassák be a sportolók, a többi a versenybírók dolga.

Portálunk megkereste Bali Dánielt is, aki az ámulatba ejtő sikert követően lapunknak elmondta, nagyon nehéz időszakon vannak túl.

„Sikerült a vébén elért sikereket, feszültséget, fáradságot leküzdeni. Ma már a formánk átmentése a legfontosabb. Úgy készültünk, hogy a Világjátékok a fő verseny. Mindig úgy lépünk színpadra, hogy magunkhoz képest a legjobbat nyújtsuk és akkor nem lehet baj.” - mondta Bali, továbbá azt is elárulta, a Világjátékokat követően nem jönnek egyből haza az USA-ból, ugyanis az óceánon túl szerveztek a verseny utánra egy többhetes szabadságot. „Sok pihenés és önkéntes munka is lesz programban” – zárta gondolatait a sportoló, aki most gőzerővel készül a Világjátékokra, hogy ott is megmérettesse magát.

 

Szerző: Szabó Ferenc