Húsz kategóriában kosarasokat jutalmaztak Baranya megyében

2021. február 23. 15:00 2021. feb. 23. 15:00

A koronavírus járvány nem küldte padlóra a Baranya megyei kosárlabda szövetség 2020-as „ÉV LEGJOBBJAI”-nak eredmény hirdetését. A napokban 2366 szavazat alapján, 20 kategóriában adta át a BMKSZ a legjobbaknak a díjakat.

A hagyományos jelölt állításnak nagy hagyománya van Baranya megyében. Ez évben 30. alkalommal hirdettek eredményt, azt is megtudtuk, hogy a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség 2021. február 4-én ünnepelhette volna 75 éves megalakulását, de a járvány miatt az ünneplés időpontját későbbre halasztották.

 

Az év legjobb sportolói, sportvezetői, játékvezetői kategóriákban  elmúlt években a díj átadáson bérlete volt Rátgéber Lászlónak, Iványi Dalmának az utánpótlásedzők a kategóriában Debreczeni Eszternek. A legfrissebb 2020 évi díjazottak között új személyek kaptak elismerést.

 

A PEAC-Pécs  sportolói közül felnőtt profi női játékos kategóriában Wentzel Nóra kapta a legtöbb voksot. Az indoklás szerint Nóra végig járta a korosztályos válogatottakat. A csapata vezéregyénisége, átlagos pályára lépési idei a 2020-2021 évi bajnokságban meghaladja a 32. percet. Sokak szerint rövidesen Kiss Virággal tagja lehet a magyar kosárlabda válogatottnak.

 

A felnőtt profi férfi játékosoknál az elismerést Andrija Ciric a Pécsi VSK-VEOLIA visszavonult kosarasa kapta. Ciric, évekig a PVSK erőssége volt és a szurkolok kedvence is. Napjainkba Dragan Aleksic vezetőedző munkáját segíti.

Amatőr felnőtt női kategóriában Gyúró Dalma PVSK-ÖTYE, felnőtt amatőr férfi  kategóriában Csíkos Árpád Mecsek SE sportolója vehetett át elismerést.

Az U 14, U 16, U 18, U 20  kategóriákban fiuknál, lányoknál többségében a Rátgéber Akadémia színeiben sportolok kaptak díjat.

 

Amatőr és utánpótlás edzőkre is lehetett szavazni. Év amatőr edzője díjat Máté János a PSN Zrt. vezérigazgatója nyerte, ugyanis ő kapta legtöbb szavazatot. A cím elnyerésének indoklásában olvashatjuk, hogy Máté János sokat tett a PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia megalapításában. A PVSK-Örergfiuk edzőjeként segíti a csapatot.

 

A női utánpótlás edzőjének Tiszay-Rákosi Katalint választották. A fiatal sportvezető már 10 éve sikerrel tevékenykedik a PVSK sportegyesületnél.

A férfi utánpótlás edzője Baranya megyében Ivica Mavrenski érdemelte ki. A déli szomszédoktól érkezett tréner közel 10 éve Baranya megyében dolgozik. Itt tartózkodása alatt már irányította a PVSK felnőtt csapatának szakmai munkáját. Jelenleg a Rátgéber Akadémia NB I-B. osztályban játszó férfi együttesét irányítja.

 

Több külön díjat is átadtak, köztük Füzes Józsefnek életmű díjat, aki 30 éve tevékenykedik Pécsett, a kosárlabdában. Sokak Jóska bácsija elévülhetetlen érdemeket szerzett a fiú és lány utánpótlás nevelésben.

 

Szerző: Szabó Ferenc