Ideiglenes változásokat vezettek be a röplabdázóknál a koronavírus-járvány miatt

2021. november 5. 14:56 2021. nov. 5. 14:56

Közel egy éve a PTE-PEAC Röplabda szakosztálya együttműködési megállapodást irt alá a nagy múltú Kaposvári röplabdázókkal. A terv az volt, hogy a hölgy csapat NB I-ben tartsák, és a szakosztályt megerősítsék. A cél megvalósítása részben sikerült. A lányok az NB II-ben folytatták a 2021-2022 évet, illetve a korosztályokban versenyzők száma közel 200 sportolóra emelkedett.

Az új szezonban a PTE-PEAC Röplabda Szakosztályának tagjai, vezetőktől a játékosokig bőven el vannak látva feladattal ebben az évben. Szakosztályunknak immár több mint 200 igazolt sportolója van, ami a PEAC szakosztályokon belül kimagaslónak számít. A játékosok létszámának gyarapodása mellett az edzőik létszáma is egyre nő. Idén sok új edzőt szerződtettek, hiszen a nagy létszámú gyerek alapanyag ezt megköveteli.

A játékosok férfi, és női kategóriában is több korosztályban szerepelnek az országos bajnokságokban. Ezek a korosztályok a következők:

Női/leány kategóriában: felnőtt NB. II. hét korosztály van az U 12, U 19. közötti röplabdázó.

Férfi/fiú kategóriában: felnőtt NB..  II szintén van, és öt korosztályban versenyeznek U12, U19 közötti korosztályban. 

A csapatoknak rutinos edzőik vannak. Köztük Horváth Alexandra, aki egykori csapatában Kaposváron több alkalommal magyar bajnoki címet nyert. Gyöngyösi Zoltán, aki élharcosa, hogy Pécsett mindig legyen röplabda. Szabó Tamás évek óta kedvenc sportágában dolgozik, sikerrel. A legfiatalabbaknál U12, lány fiú, U13, Györgyfalvi Kármen, Baranyainé Kiss Zsuzsanna edzők közreműködésével elsajátítják a röplabda tudás alapjait.

A gyerekek, és edzőik nagyon lelkesen dolgoznak a sikerek elérése érdekében.

Játékosaink azonban nem csak az országos bajnokságokban mérettethetik meg magukat, hanem az idén sok év után először újrainduló, Városi Bajnokságban, avagy PEAC Ligában is összemérhetik erejüket.

Ez a kezdeményezés Németh Zsófia, és Gyöngyösi Zoltán szervezésében valósul meg hétről hétre, több fajtában. A játékosok 5 kategóriában indulhattak. Női A, Női B, Férfi, Mini 2-2 elleni, illetve Mini 4-4 elleni osztályokban. Így minden korosztálynak biztosítunk lehetőséget a mérkőzés rutin megszerzésére, az aktív kikapcsolódás élményének megszerzésére, és a szocializálódásra.

A tornán résztvevő játékosok között, több mint 50 PTE-s, vagy ex PTE-s hallgató is van. Ebből is látszik, hogy az esemény nem csak a kis gyerekeket, hanem a felnőtteket is megmozgatja, és szívesen részt vesznek tornáinkon. Orvostanhallgatók, és más karok tanulói is előszeretettel kapcsolódnak ki a Kodály Zoltán Gimnázium Sportcsarnokában hétvégente.

Az Magyar Röplabda Szövetség Szakmai Iroda a határozat alapján ideiglenes változtatásokat léptet életbe november 3-tól visszavonásig, de legkésőbb a kormány Covid-19-cel kapcsolatos korlátozásainak eltörléséig:

(1) A Teremröplabda U13 Országos Mini Bajnokság minden osztályának
mérkőzésein a kötelezően előírt 8 fős létszám 6 főre csökkenthető azzal a megkötéssel, hogy amennyiben az adott csapat 6 vagy 7 játékra jogosult játékossal rendelkezik, úgy a mérkőzés második játszmában a kimaradó játékosoknak végig szerepelniük kell. Ebben az esetben az ellenfélnek minimum annyi új játékost kell a pályára küldenie, amennyit a hiányos csapatnak. Teljes csapatok esetében (minimum 8 fő) továbbra is kötelező az eredeti szabály alkalmazása, azaz nem léphet pályára az a játékos a második játszmában, aki az elsőben pályán volt.
(2) Az U15, U17, U19 és U21 esetében a kötelezően előírt 8 fős létszám 6 főre
csökkenthető. A libero szabály változatlan marad, így 7 játékos esetében nem szerepeltethető libero játékos, tudtuk meg az MRSZ közleményéből.

 

Szerző: Szabó Ferenc