Kupát nyert a PSN Zrt. utánpótláskorú vízilabda csapata

2023. április 8. 10:11 2023. ápr. 8. 10:11

Április 3-6. között már 13. alkalommal rendezték meg Pécsett, az Abay Nemes oszkár sportuszodában a Húsvéti Nemzetközi Utánpótlás Vízilabdatornát, amely 2016 óta Ambrus Tamás Emléktorna is egyben. A pécsi vízilabdacsapat korábbi, fájóan fiatalon elhunyt trénerére ezúttal is az U11-es korosztály mérkőzéseivel emlékeztek.

Az elmúlt 13 évben, ha közeledett a húsvét, mindig tudhattuk, hogy jön a PSN Zrt. Húsvéti Vízilabda Tornája. Ez egyrészt örömteli, hiszen ilyenkor napokon át fiatal vízipólós tehetségek lepik el a Hullámfürdőt. Másrészt viszont egy kis szomorúság is vegyül hozzá, hiszen jó ideje minden évben ilyenkor emlékezünk Ambrus Tamásra, a pécsi csapat egykori kiváló edzőjére, az ő tiszteletére a nevét is felvette a torna. Ahogy korábban, úgy 2023-ban is nemzetközi volt a kupa, hiszen a szerb Valis Valjeo, és a horvát Mladost Zagreb fiataljai is tiszteletüket teszik Pécsett.

A tornán résztvevő csapatok listája:

• Mladost Zagreb (CRO)

• Valis Valjevo (SRB)

• Balaton VK (HUN)

• Mohácsi TE (HUN)

• FTC (HUN)

• OSC (HUN)

• Szentes (HUN)

• UVSE (HUN)

• Pécsi Sportiskola (HUN)

• Pécsi Sportiskola II. (HUN)

A rendezvényt lapunknak Krizsán András edző értékelte és beszélt a Pécsi Sportiskola I. és II. csapatának szerepléséről:

"A torna folyamán végig hatékonyan védekezett a csapat, kevés gólt kaptunk. Az utolsó UVSE elleni csoportmérkőzésünkön a tét a döntőbe jutás volt. Támadásban picit idegesnek éreztem a csapatot, elkapkodtuk a helyzeteinket, azonban a védekezés itt is hatékonyan működött, aminek hatására megnyugodtunk és higgadtabbak lettünk elöl is. A negyedik negyed elejére 7:2- re vezettünk. 5 gólos előnyünkből 3 megmaradt a meccs végéig, tehát magabiztos győzelemmel csoportelsők lettünk. 
A döntőben az OSC-vel csaptunk össze. Az OSC igen komplett, erős csapat, jó centerrel, jó kapussal, jó balkezessel, ügyes, gyors játékosokkal. A mérkőzés előtt átbeszéltük a csapattal, hogyan tudjuk ellenfelünk erősségeit csapatmunkával féken tartani, illetve esetleges gyengeségeiket kihasználni. Játékosaim szinte hiba nélkül fegyelmezetten betartották amit kértem, így egy végletekig kiélezett mérkőzésen döntetlen után büntetőpárbajjal nyerni tudtunk. Szeretném kiemelni a csapategységet és a kapusteljesítményt. Nagyon büszke vagyok a csapatra. Természetesen azzal is tisztában kell lenni, hogy nem az Euroligát nyertük meg. Örülni kell ennek a sikernek, de helyén kell kezelni. Szerdán folytatjuk az edzéseket!" - mondta Krizsán András

A pécsi edző a második csapatot is méltatta:

"A beérkező nevezések után lehetőségünk volt még egy csapattal, a Pécs II-vel elindulni a tornán. Ebben a csapatban a fiatalabb, illetve nemrég vízilabdázni kezdő gyerekeket neveztük be, hogy ők is játéklehetőséghez, tanulási lehetőséghez juthassanak. Ebben a mezőnyben számítottunk rá, hogy kevés esély lesz nyerni bárki ellen, ennek ellenére küzdöttek a gyerekek és a Mladost Zagrab ellen még egy győzelem is összejött. A csapat így bravúrosan a 10 csapatos tornán a 8. helyen végzett. Gratulálunk a gyerekeknek!"

A tornát követően Lukács Gergely, szakmai igazgató is értékelt:

"Számukra mindig egy igazán jeles eseménye ez az évnek, hiszen egykori mesterünk emlékét őrizzük a tornával. Ennek a korosztálynak legtöbbször ez az első olyan eseménye, ahova több napra, a szülők helyett az edzők felügyelete mellett jönnek a gyerekek, így egy fontos lépés a személyiségük fejlődésében. Egy ilyen utánpótlás viadalon a legfontosabb, hogy jól érezzék magukat a gyerekek és élményt szerezzenek a vízilabda sport által. De a vízilabda mellett lehetőségük volt a csapatoknak ellátogatni a Zsolnay Kulturális Negyed nevezetességihez és a Pécsi Állatkertbe is. Az pedig, hogy a nagyon izgalmas, fiatal korukat meghazudtoló színvonalú döntő után a pécsi fiúk emelhették a magasba a győztesnek járó serleget az pedig számunkra csak hab a tortán! Szívből gratulálok minden résztvevő játékosnak és edzőnek és sok sikert kívánok a vízilabdás pályájukon!"