Már nem kell sokat várni és kezdetét veszi Pécsett a Tour de Hongrie

2023. május 11. 10:12 2023. máj. 11. 10:12

Már elkezdődött a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny, amelynek egyik befutóállomása Pécs lesz május 12-én. Az eseményhez egész nap számos kiegészítő program társul, amelyek minden korosztálynak aktív kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak. A részletekről Fogarasi Gábort kérdeztük.

A világ legrangosabb megmérettetései közé tartozó Tour de Hongrie kerékpárversenyt május 10. és 14. között rendezik meg. A harmadik, 180 kilométeres szakasz május 12-én Kaposvárról indul, majd Pécsett, az Állatkert előtt fejeződik be. Fogarasi Gábor, az önkormányzat sportbizottságának elnöke lapunknak elárulta, hogy a város számára nagyon fontos ez az esemény, így felkészült a lebonyolítással kapcsolatos kihívásokra.

„Óriási öröm számunkra, hogy a Mecsek Rallye mellett egy újabb hazánkban és Pécsett is nagyon komoly hagyományokkal bíró sportesemény házigazdái lehetünk. Igyekszünk méltó házigazdák lenni, természeti adottságaink és szervezői tapasztalatunk megvan ehhez, ezt nyugodtan kijelenthetem. Így biztos vagyok benne, hogy remek versenynap lesz a május 12-ei.”

Ezt az eseményt Pécsett is nagyon sokan várják. Igaz, hogy útlezárásokkal és megváltozott buszmenetrenddel kell számolni, de Fogarasi Gábor a lakosok türelmét kéri a kijelölt, pénteki napra. A sportbizottság elnöke kérdésünkre azt is elmondta, hogy páratlan összefogásnak lehetünk majd szemtanúi, ugyanis a lebonyolításhoz szükséges szakmai stáb, illetve az önkéntesek is hosszú, összehangolt munkát produkálnak az előkészítésben és az esemény lebonyolításában, de még az utómunkálatokban is.

A Széchenyi téren egyébként a verseny szakmai partnereinek sátrainál egész nap érdekes programokkal találkozhatunk, majd este egy olasz zenekar ad koncertet. Napközben a Kossuth téren ügyességi kerékpáros bemutató lesz a KRESZ-park jóvoltából. Szurkolni több helyszínen lehet: a Széchenyi téren, ahol óriáskivetítőn figyelhetjük a versenyt, másrészt a Pécsi Tudományegyetem zónájában az Aradi vértanúk útján, valamint a Bárány út tetején, a Kőbánya parkban. Ez egészül ki a befutóval, tehát az Állatkert előtti szakasszal. A profi mezőny mellett amatőrök is kipróbálhatják bringás tudásukat, a Zsolnay Kupán.

Fogarasi Gábor kiemelte, hogy azért van nagy szükség erre a sokszínű programkavalkádra, mert rengeteg nézője lesz a bicikliversenynek világszerte, ugyanis nagyon neves mezőny érkezik városunkba, ráadásul a pontvadászat egyik nagyon fontos versenye is a Tour de Hongrie, emiatt fokozott médiaérdeklődés lesz jelen, még helikopteres képek is készülnek majd az eseményről. Így összességében egy kiváló reklám lehet a bicikliverseny Pécsnek.

Kiemelt képünk: Halmágyi Zsolt/Tour de Hongrie