Nagyon sokan várták a reptéren a hazaérkező paralimpikon Konkoly Zsófiát

2021. szeptember 6. 15:07 2021. szept. 6. 15:07

Népes küldöttség várta vasárnap késő este Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülő téren a Tokióból Magyarországra érkező Konkoly Zsófiát. A három éremmel haza érkező úszót a családtagok mellett barátok, rokonok és a PSN Zrt. munkatársai is fogadták.

A 19 éves pécsi paralimpikon, Konkoly Zsófia, 1:07.05 perccel, a legjobb idővel került a döntőbe 100 méteres pillangóúszásban. A döntőben is remekül teljesített és nem is tudta legyőzni senki, így megszerezte a magyar küldöttség 12. érmét a tokiói paralimpián a legfényesebb éremből. A PSN Zrt. sportolója az arany mellett két ezüstöt is elért eredményével, 400 méteres gyors úszásban és 200 méteres vegyesen. 

A fogadótérbe beérkező sportolókat és edzőket elsőként egyenként köszöntötte Wladár Sándor a Magyar Úszó Szövetség elnöke. A sportvezető arról is beszélt, hogy Pécs városának Pásztory Dóra és Sors Tamás után újabb paralimpiai bajnoka van. Azt kívánta, hogy Párizsban ez a sorozat folytatódjon. Zsófi kérdésünkre arról beszélt, hogy a pihenés lesz a számára az elkövetkező napokban a legfontosabb feladat. Hozzátette nagyon boldog, hogy ennyien felutaztak Budapestre, hogy köszöntsék. A három érmes hely közül nem tudott választani, hogy melyik a kedvenc száma.  Edzőjétől Jancsik Árpádtól megtudtuk, hogy tanítványa Tokióban Szilágyi Áron szobáját örökölte. Mondta is a lánynak, hogy ez egy „éremszoba”, így is lett.

A mester arról is beszélt, hogy tanítványa első nap elveszítette szemüvegét és a vízbe a tartalék szemüvegével ugrott edzéseken, versenyeken. Tokiótól nem szakadnak el, mert további 7 napon keresztül a koronavírushoz kapcsolódóan adatszolgáltatásra kötelezettek. Az esetleges betegség követése miatt interneten esetleges lázról vagy más tünetről a nyomtatványt kell letölteniük a résztvevőknek. Azt is megtudtuk, hogy Tokióban állomásozó nagykövet, dr. Palanovics Norbert meghívta a magyar versenyzőket. A pécsiek számára külön öröm volt, hogy a diplomatától megtudták, hogy szintén Pécsről került beosztásba.

Zsófi több reggel mehetett pihenőre. A magyar küldöttség első olimpiai érmét szerezte Tokióban. Két EB és egy olimpiai csúcsot úszott. Legközelebbi rangos versenye 2022-ben lesz a világbajnokságon a három olimpiai éremmel rendelkező PSN Zrt. versenyzőnek.

Szerző: Szabó Ferenc