„Nem az a baj, hogy mennyit keresnek a focisták, hanem hogy nem termelik ki azt az összeget”

2020. április 22. 15:07 2020. ápr. 22. 15:07

A labdarúgás szeretete kevés a sikerhez, nem az a baj, hogy mennyit keresnek a magyar focisták, hanem az, hogy nem termelik ki azt a pénzt – véli dr. Katzirz Béla ügyvéd, volt magyar labdarúgó válogatott, a Pécs egykori meghatározó játékosa, a Sporting Lisszabon volt hálóőre. Azt sem érti, hogy miként nincs első osztályú csapata a baranyai megyeszékhelynek.

A sportolókat nem sok öröm éri napjainkban. A tokiói olimpiát elhalasztották a koronavírus-járvány miatt. Az edzések is jelentős változás mentek keresztül. A NOB döntés több sportoló karrierjének végét jelenti. Hogyan tudják a kvótát szerzett és kvótaszerzés előtti sportolók feldolgozni a nem várt döntést?

Nem lehet egyszerű. Az olimpia részvétel talán minden sportoló pályafutásának a csúcsa. Arra készülnek évek óta, és egyszer csak elveszik a lehetőség. Szinte teljesen mindegy, hogy milyen ok miatt. Talán soha többet nem adatik meg még egyszer a lehetőség, s ezt nagyon nehéz lehet feldolgozni.

Ritkán nyilatkoznak régi sikeres labdarúgók a mai játékosok anyagi juttatásáról. Látjuk, hogy a pénz nem oldja meg a magyar labdarúgást. A volt válogatott labdarúgó is ezt mondja?

Igen, ezt mondom én is. Nem baj, ha van, mert talán így nagyobbak a lehetőségek a minőségi munka végzésére, a feltételek biztosítására. Nem az a baj, hogy mennyit keresnek a játékosok, hanem az, hogy nem termelik ki azt az összeget. Persze ezért nem csak ők a felelősök. Sőt, a felelősség azoké, akik adják.

Nem is tudom, hogy hogyan tudják ezt a pénzt összeszedni, illetve tudom, de az nem a piac. Az, hogy szereti valaki a labdarúgást, az kevés, az nem jelenti azt is, hogy ért hozzá. Csapatot csinálni nagyon komoly szakmai, gazdasági és marketing munka. Fel kell építeni, nem lehet politikai ciklusokhoz kötni.

 

dr. Katzirz Béla (fotó: dr. Katzirz Béla)

Hosszú éveken keresztül a PMFC labdarúgója, 22 alkalommal a magyar válogatott tagja volt, 3 évig a Sporting Lissabon hálóját védte. Rálátása van a magyar sportra. A labdarúgócsapatunk több évtizede nem tudta kiharcolni az olimpiai részvételt, mit gondol, miért?

Nem csak az olimpiai részvételt, de az egyéb világversenyeken való részvételt sem sikerült kiharcolni. Vannak felvillanások, de az inkább szerencsének köszönhető, mint szakmai eredménynek, bár biztos, hogy az is van benne. Ugyanaz történik 35 éve, vagy talán régebb óta is. Hogy lehet az is, hogy Pécsnek nincsen első osztályú csapata, mert nincs, aki támogatná, ugyanakkor Pécstől 60 km-re lévő eszéki labdarúgást, akadémiát sok-sok milliárdokkal támogatja a magyar kormány. Nem politikai véleményt akarok nyilvánítani, ezek sajnos tények.

Játszott Eb-, olimpiai és Vb-selejtezőket. Melyik mérkőzés az a 22 közül, amire legtöbbször visszagondol?

Az elsőre, amikor egy nagyon jó erőkből álló szovjeteket megvertük 2:0-ra, vagy amikor Valenciában a spanyol válogatottat győztük le 3:0-ra. Ugyanakkor nagy élmény volt csapatkapitányként a Wembley stadionban játszani, vagy Platiniék ellen Párizsban is.

Dr. Katzirz Béla (fotó: dr. Katzirz Béla)

Ön aktív ügyvéd. A bíróságon is szünet van a koronavírus-járvány miatt. Hogy telnek a Katzirz család napjai karantén idején Nagykozáron?  A mozgásigényt a család hogyan tudja kielégíteni?

Ami az én mozgásigényemet illeti, az ki van elégítve, nem kell sok hozzá. Munka viszont sok van, de azt itthonról is meg tudom oldani. Ez a járvány nagyon komoly gondot okoz sokaknak, amihez nem csak orvosra van szükség, hanem ügyvédre is. Dávid fiam és Dani unokám napi szinten és komolyan edzenek. Máté unokám még nincs három éves, de imád sportolni, már most láthatóan nagyon ügyes.

Azt tudjuk, hogy két unokája van, akik a szeme fényei. A gyerekek ügyvédek, labdarúgók, kosárlabdázók, esetleges kézilabdázó lesznek?

Valóban, nagyon szerencsés vagyok, valamennyien itt élünk Nagykozárba, együtt van a család. Napi szinten találkozunk, segítjük egymást, amiben kell. Nem tudom, hogy mi lesz az unokákból, de azt tudom, hogy mindenben segíteni fogom őket, amíg tudom, ahhoz, hogy boldog életük legyen.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP