Pécsett rajtol el a 2021-2022 évi kerekesszékes kosárlabda bajnokság

2021. november 4. 11:26 2021. nov. 4. 11:26

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által szervezett 2021/2022 kerekesszékes kosárlabda bajnokság I. fordulóját Pécsett rendezik november 7-én, vasárnap, az akadálymentesített Nemzeti Kosárlabda Akadémia sportcsarnokában, a Megyeri úton.

A bajnokság őszi és tavaszi szezonban kerül sor. Ősszel 3, tavasszal 5 fordulóra, összesen 8 fordulóra kerül sor. A fordulókban a benevezett csapatok egynapos torna formájában körmérkőzést játszanak egymással. A 2021-2022 évi bajnokság nyitófordulóját az MKOSZ vasárnap rendezi Pécsett.

Két 5 fős csapat játszik itt, is mint az épek bajnokságán egymás ellen, és az a csapat nyer, amelyik több pontot szerez a labda kosárba juttatásával (1 pontot ér a büntetőből, 2 pontot a mezőnyből, három pontot a hárompontos vonalon túlról bedobott labda) a 4-szer 10 perces időtartam alatt. A labda megszerzése után a játékos legfeljebb kétszer érintheti meg a szék kerekeit, utána folytatnia kell a labdavezetést. A labdát addig az ölében tarthatja, de nem a térdei között.

A szabályzat előírásokat tartalmaz a kerekesszékre vonatkozóan - részben biztonsági okokból, részben a tisztességtelen előny megszerzésének megakadályozása céljából. A játékos nem állhat a lábára, illetve nem emelkedhet fel annyira, hogy a feneke elhagyja a szék ülőfelületét.

Az ütközés szabályai sem térnek el alapvetően, olvashattuk a szabálykönyvben.
 

 A Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség elnökétől, Janovics Lászlótól megtudtuk, hogy a szövetséget évek óta foglalkoztatta, a gondolat, a riói paralimpiáról közvetített kerekesszékes kosárlabda mérkőzések nagy hatására, hogy Baranya megyében is legyen a látványos, dinamikus, technikás és taktikus csapatjáték. A kezdet 2017. év őszén volt, amikor a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség Pécsett rendezte meg a Kerekesszékes Kosárlabda Magyar Kupa döntőjét, ahol testközelből szerezhettek tapasztalatokat a játékról és az azt művelő emberekről. Ekkor eldöntötték el, hogy Baranyában is szerveznek egy csapatot.


Vojtek Aurél a kerekesszékes csapat egyik alapembere. A PVSK egykori bedobó játékosa arról beszélt, hogy 1967-ben kezdte el tanulni a kosárlabdázás alapjait. A csapatjáték végigkísérte az életét illetve annak alakulását.

Kiegészítésként 18 évig a kispályás foci is, szerepelt a sportok között, de hobbiként heti egy alkalommal a mai napig biliárdozik. Azt is hangsúlyozta, hogy aktív részese kíván lenni egy olyan formálódó, emberi kapcsolatokra. épülő közösségnek, melynek tagjai koruktól, nemüktől és fogyatékosságuktól függetlenül nagyszerűen érzik magukat együtt és ezt az egymásért való odaadást ki is tudják mutatni a fokozatosan fejlődő kosárlabda tudásuk révén az edzéseken és a mérkőzéseken.

Program: 2021. 11.07.

11.00 PTE PEAC Rolling Basket – Törekvés SE

12.45 Törekvés SE - Soproni Tigrisek

14.30 Soproni Tigrisek - PTE PEAC Rolling Basket

 

Szerző: Szabó Ferenc