Pécsi sportolót választottak a Magyar Olimpiai Bizottságba

2021. december 10. 12:15 2021. dec. 10. 12:15

Pécs város sportlövői fent vannak Magyarország siker térképén. A PSN Zrt. versenyzője, Csonka Zsófia négy olimpián versenyzett, a napokban a MOB sportolói Bizottságába választották. A PVSK sportlövő szakosztályának vezetőjét, Ablonczy Orsolyát a Magyar Sportlövők Szövetségének elnökségébe választották, az utóbbival beszélgettünk.

A PVSK új szakosztálya három egyesület együttműködésével jött létre, közel két éve. A Pécsi Vasutas Sportkör a Pécs Városi Lövészklubbal és a Mecsek Lőklubbal közösen találta meg azokat az előnyöket, amelyek indokolták a szakosztály létrejöttét. A sportlövész szakosztály vezetője Ablonczy Orsolya, korábbi junior-Európa-bajnok és világcsúcstartó, az elmúlt években pedig a Pécs Városi Lövészklubban vezette a szakmai munkát. Legutóbb Peruban irányította az utánpótlás csapatot a világbajnokságon, hétvégéken a PVSK fiataljaival utazik versenyekre, hétőzben pedig edzéseket tart.

Pécsről felkerülni országos sportvezetésbe mennyire volt nehéz feladat? - kezdtem a kérdezősködést Orsolyától.

- Már a tavalyi évben megtörtént a felterjesztés a jelölőbizottság felé. A járványhelyzet miatt húzódott a tisztújítás, de most is annyira kicsúsztunk az időből, hogy online tartottuk a közgyűlést. Az MSSZ tagszervezetei jelölhettek elnökségi tagokat. Az elnökségben minden szakág képviseletet kap, a puskás szakág két képviselője közül én lettem az egyik.

- Sokak számára az Ön neve ismeretlen a pécsi sportban. Mikor ismerkedett meg a sportlövészettel?

- Közel 11 éves koromban álltam először lőállásban, annak már 34 éve. Budapesten az UTE színeiben a Marczibányi pályán versenyeztem. Légpuskában értem el sikereket. Például három alkalommal utánpótlás EB-n 3x20 versenyszámban ezüst érmet nyertünk. Hozzá teszem 2020 óta vagyok Pécsett a sportéletben.

- A Sidi Péter "méregkeverése" nem csak a magyar, a nemzetközi sportvilágot érdeklödésre késztette. Hol tart a vizsgálat?

- Nem tudom elmondani, hogy ez a botrány  sportágunknak és egyben a magyar sportnak is elmondani. Az igaz, hogy nem csak a Magyarországon vett fel sok kérdést a történet. Az  eszéki Európa-bajnokságon még a fegyvergyártó cégek képviselői is azt kérdezgették, hogy mi a helyzet nálunk. Ez egy olyan példa nélküli eset, amihez hasonlót nem igazán hallottunk. Most várnunk kell, a sportoló versenyengedélye fel van függesztve, a vizsgálatok befejezése után lehet további döntéseket hozni

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Pécsi Sportiskola többszörös olimpikon sportlövője, Csonka Zsófia a sport mellett a civil életére is nagy hangsúlyt fektet, ezúttal a MOB Sportolói Bizottságába választották, az öt helyre húsz kiváló sportoló jelentkezett.

A jelenlévők a birkózó Lőrincz Tamásra, az atléta dr. Baji Balázsra, a sportlövő Csonka Zsófiára, a judós Csernoviczki Évára és a vízilabdázó Keszthelyi Ritára adták a legtöbb voksot, így első körben ők kerültek az új sportolói bizottságba.

A Magyar Sportlövők Szövetségének elnöksége 15 tagból áll. Nagy György harmadik ciklusát kezdi meg elnökként, mellette az alelnökök Boros György, Kissné Oroszi Edit, Mergancz Sándor és Molnár Attila. Az elnökség további tagjai: Ablonczy Orsolya, Fodor László, Gáspár Miklós, Hegyi Norbert, Keczeli Zoltán, Kisvárdai István, Laczik Zsolt, Nagy Béla, id. Péni István és Sinka László.

 

Szerző: Szabó Ferenc