Pécsi tollaslabdázó a tokiói olimpia kapujában

2020. február 29. 17:40 2020. feb. 29. 17:40

Három pécsi sportoló, Bicsák Bence triatlonos, Csonka Zsófia lövő és a tollaslabdázó Krausz Gergely esélyes jelenleg kvótaszerzésre a tokiói olimpiára. Az utóbbi versenyző társaságában beszélgettünk a Magyar Tollaslabda Szövetség elnökével, Csorba Józseffel Pécsett.

- Gyakran vagyok Pécsett, Magyarország tollaslabda fellegvára a Multi Alarm Basamalom úti sportcsarnoka. A legtöbb versenyt itt rendezik az országban, a legtöbb versenyző is itt van, a válogatottak zömét is itt adják – mondta Csorba József.

Hozzátette, négy éve is volt olimpiai résztvevője a Multi Alarmnak Sárosi Laura személyében. Jó lenne ezt a sikert folytatni. Csorba hangsúlyozta, nagyon nehéz a kvóta kiharcolása. Tokióba 172 tollaslabdázó kvóta van, ebből 16 vegyes páros, ami 32 helyet elvisz. Marad 140 hely, 70 férfi, 70 női sportoló számára.

A 140 kvóta a világranglista alapján megszerezhető versenyzői helyekből áll, és nemenként csak maximum 3-3 szabadkártya adható ki.

Csorba József - Fotó: Pécsi STOP

A versenyzői helyek kiosztása egy bonyolult rendszer szerint történik, részletezte Csorba József. Például ha egy földrésznek nincs versenyeken kiharcolt helye, kvótát kap.  Előfordulhat olyan is, hogy helyet szerzett magának az olimpiára, például a 28. helyen, ám az országa nem utaztatja ki. Ez az elnök szerint előfordulhat például a német vagy a holland versenyzőknél, de sérülések is átírhatják a kijutási versenyt.

- Ha most zárulna a 2020 évi tokiói olimpiai kvótaszerezése a tollaslabdázóknál, akkor utazhatnék - mondta határozottan, mosolygós arccal Krausz Gergely a pécsi tollaslabda centrumban, hangsúlyozva, hogy nincs fontosabb cél előtte az olimpiánál.

Verseny közben - Fotó: Krausz Gergely

A versenyzőről megtudtuk, hogy Mór városában, szülőhelyén ismerkedett meg a tollaslabdával, majd három évig Debrecenben versenyzett. A PTE Műszaki Informatikai Karán, 19 évesen kezdte az egyetemi tanulmányait villamosmérnöki szakon. Azóta pécsi színekben versenyez és gyűjti az érmeket.

Krausznak 16 felnőtt magyar bajnoki címe van, legutóbb Ugandában nyert egy rendkívül fontos tornát olimpiai kvóta szerzés szempontjából. Az ötkarikás játékokig szinte hetente indul versenyeken, ahová a skót edzőjével együtt utazik el, Jamaicában, Csehországban és Lengyelországban is pályára lép.

Az Ukrajnában rendezendő EB is fontos állomás lesz a verseny szezonjában. A versenyek miatt alig marad ideje edzéseken részt venni, utazás, alvás és versenyzés teszi ki a napjait. Legtöbbször az időeltolódásokhoz sem tud hozzászokni.

 

Szerző: Szabó Ferenc

 
Forrás: Pécsi STOP