A földről is jól látható termonukleáris robbanás lesz az űrben

2024. július 3. 12:55 2024. júl. 3. 12:55

A Földtől mintegy 2600 fényévre található csillag 80 évente hatalmas robbanást produkál, amely az éjszakai égbolton is látható. Ez az esemény hamarosan ismét bekövetkezhet.

Hamarosan szabad szemmel is láthatóvá válik az éjszakai égbolton a T Coronae Borealis (T CrB) nevű csillag. A feltűnése látványos lesz: rövid ideig tartó és rendkívül fényes – legalábbis az éjszakai égbolt csillagaihoz képest –, éppen ezért érdemes lesz az eget kémlelni – számolt be a HVG.

Az Interesting Engineering szerint a T Coronae Borealis valójában egy bináris rendszer, melynek egyik tagja egy fehér törpe, a másik pedig egy vörös óriás. A fehér törpe a Naphoz hasonló csillag volt, de miután kifogyott a hidrogénből, összeroskadt. A vörös óriás hidrogénjét elszívja, ami a nyomás és a hő hatására 80 évente termonukleáris robbanáshoz vezet. Ez elég erős ahhoz, hogy 2600 fényéven át utazva a Földről is látható legyen.

A T Coronae Borealis egy nóva, nem szupernóva – tehát nem a csillag végső nagy robbanása –, és a legtöbb ember életében csak egyszer láthatja. Az első robbanást évszázadokkal ezelőtt jegyezték fel, a legutolsót pedig 1946-ban. Különleges jelenség, ráadásul ritka, hogy egy ilyen robbanás fénye elérje a Földet.

A Hercules és az Ökörhajcsár csillagképek között kell majd figyelni az égre, hogy lássuk az eseményt. Pontos időpontot nehéz megjósolni, de bármikor bekövetkezhet. Ha megtörténik, a robbanás fényessége nagyjából egy héten át lesz látható.