A Transparency International puszta léte is fenyegeti az unió legkorruptabb kormányzatát

2024. július 1. 07:45 2024. júl. 1. 07:45

A hatalom elsőként vette célkeresztjébe a korrupció ellen küzdő civil szervezetet. A Szuverenitásvédelmi Hivatal első intézkedései között 62 kérdést tartalmazó levélben vizsgálódik a Transparency International külföldről származó támogatásáról. Martin József Péter, a szervezet vezetője a KlikkTV Tíz című műsorában az eljárást abszurdnak, a hivatal működését és az azt megalapozó jogszabályt alaptörvény-ellenesnek minősítette.

A TI vezetője nem tartja véletlennek, hogy elsőként szemelte ki őket a hivatal. Az állami szerv szerint a Transparency a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytat, külföldi pénzügyi támogatással. Martin abszurdnak tartja egy magyarországi jogi személyiségű társaságot külföldről fenntartott szervezetnek bélygezni úgy, hogy ezeknek a finanszírozója az Európai Unió, az ott bejegyzett alapítványok. Ez teljesen nonszensz, hiszen az „EU nem egy külső entitás, az mi magunk vagyunk” – fogalmazott Martin. Az Uniónak a tőke szabad áramlása az egyik alapelve, tehát az egész eljárás értelmetlen – tette hozzá a civil szervezet vezetője. 

A Transparency a hivatal működését és az azt megalapozó jogszabályt is alaptörvény-ellenesnek minősítette, de mivel elkötelezettek az átláthatóság iránt, Martin megerősítette, hogy válaszolni fognak a kérdésekre a megadott 30 napos határidőn belül. Mint mondta, némi odafigyeléssel a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak is feltűnhetett volna, hogy a kérdései túlnyomó többségére a válasz megtalálható a szervezet honlapján, valamint a mindenki számára hozzáférhető nyilvános kiadványaikban. A kérdések másik része pedig – hívta a fel a figyelmet Martin – olyan magánjogi szerződéseket érint, amivel kapcsolatban a Hivatalnak nincs joga kérdezni, nem is szankcionálhat, mert nem hatóság. 

Nem véletlenül nagyon homályos a jogi rendelkezés a státuszát illetően, de a törvény alapvetően azt célozza, hogy a hivatal mindenféle jelentéseket készítsen, amivel a saját közvéleményüket manipulálhatja. Az egésznek alapvetően az a célja, hogy sulykolják: mi külföldi érdekeket szolgálunk és befolyásoljuk a választói akaratot.

Az Európai Unió nem fogadja el a hivatal működését, magát a törvényt és az annak nyomán felállt úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatalt az európai joggal ellentétesnek találják. Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

A Transparency egy franchise jellegű szervezet, a világban közös pont a márkanév, de minden részleg önállóan működik, mindenütt más a finanszírozási struktúra. Általános az üzleti szféra, vagy a magánalapítványok támogatása, de olyan is előfordul, hogy az állam nyúl a zsebébe. Példa erre a német, holland kormány, amely több tagozatot is finanszíroz. A magyar üzleti világ nagyon óvatos, a félelem itt is érezhető. Aki megtehetné, az is tart tőle, hogy az állam megbosszulja, ha egy ilyen civil szervezet mögé áll. 

Martin József Péter nem tartja valószínűnek, hogy a hatalom meg tudná félemlíteni szervezetüket, hiszen eddig sem sikerült – válaszolta a TI vezetője Bolgár György kérdésére. „Nem öncélúan támadjuk a kormányt, hanem azért, mert olyan rendszerszintű, felülről vezérelt, az állam aktív közreműködésével létrejött korrupciós rendszer épült ki, ami ellen nekünk muszáj felemelni a szavunkat, hiszen ez a feladatunk. Mi egy antikorrupciós szervezet vagyunk, alapvetően a tiszta közéletért küzdünk, azért, hogy átláthatóan működjön a társadalom, a gazdaság és a politika. Meggyőződésünk, hogy azok az országok működnek jól, mind a demokrácia, mind pedig a gazdaság szempontjából, ahol a korrupciót visszaszorították” – foglalta össze szervezetük célját a Transparency vezetője. 

A KlikkTV Tíz című műsora ide kattintva nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu