Botrány a DK-ban: hasba rúgta párttársát Zugló távozó alpolgármestere

2024. október 16. 10:00 2024. okt. 16. 10:00

A zuglói Demokratikus Koalíció múlt heti taggyűlését súlyos feszültségek tarkították, miközben az alpolgármesterek személyéről kellett volna dönteni. A szóváltást követően, Horváth Zsolt korábbi alpolgármester hasba rúgta párttársát, Tóth Attila önkormányzati képviselőt. Ezt követően pedig bejelentette, hogy kilép a DK-ból, ahol választókerületi elnök is volt.

„Véget ért zuglói politikai pályafutásom. Hivatalosan is lemondtam több mint 10 év után a DK-s választókerületi elnöki tisztségemről, és ezzel egy időben bejelentettem a pártból való kilépésemet is" – írta a múlt heti párttaggyűlést követően Zugló korábbi alpolgármestere. Horváth Zsolt, akinek a Demokratikus Koalíció színeiben indulva a júniusi önkormányzati választáson nem sikerült mandátumot szereznie, közölte: azért hagyja ott a pártot, mert „szervezkedés indult ellene".

A politikus azt azonban nem említette, hogy – mint a 24.hu megtudta – a gyűlésen tettlegességig fajult a vita közte és a DK egyik önkormányzati képviselője között. Horváth Zsolt október 10-én tett közzé egy közleményt a zuglói DK Facebook-oldalán. Ebben elbúcsúzott a választóktól és azoktól, akikkel az elmúlt évtizedben sikerült együttműködnie. A közleményét úgy zárta, hogy a szervezetben a közelmúltban olyan folyamatok indultak be, amikkel nem tud azonosulni, ráadásul hátba is támadták.

„Sajnos egy olyan álságos és inkorrekt szervezkedés kezdődött, mely nem azt akarja képviselni, amire bizalmat kapott! Van az a pillanat, ami már vállalhatatlan. Ez most számomra az! Hatalmas túlerővel szemben esélytelen diadalmaskodni, ha az ember hátulról kapja a legnagyobb szúrást" – írta a volt alpolgármester.

A lap szerint október 8-án, kedden zajlott le az utolsó olyan zuglói DK-s taggyűlés, amelyet Horváth Zsolt még a szervezet elnökeként hívott össze. Az ülésen megjelent a DK öt újraválasztott önkormányzati képviselője, és ott volt legalább 15 helyi párttag is. A feladat az volt, hogy Rózsa András polgármester kérésére nevezzék meg, kiket jelöl a párt alpolgármesternek.

A gyűlés után aztán Tóth és Horváth között robbant a feszültség. A volt alpolgármester a 24.hu kérdésére elismerte, hogy személyi kérdésekről vitázott Tóthtal, aki Kinisch Andrea társaságában igyekezett elhagyni a helyszínt, ő pedig felrótta nekik, hogy túl sok testvérvárosi utazáson vettek részt az előző ciklusban. Horváth állítása szerint azt hitte, hogy a személyeskedő vita egy pontján Tóth Attila meg akarja ütni, és ekkor hasba rúgta.

Az eset után Tóthék rendőrségi feljelentést tettek, és orvosi látlelet is készült a rúgás nyomairól. Horváth, aki korábban rendőrként dolgozott, azt mondta, áll az eljárás elé. A 24.hu a másik felet is felkereste. Tóth Attila végül a pártközponton keresztül küldte meg válaszát. Azt írta:

„Valóban igaz, hogy Horváth Zsolt kilépett a pártból, és lemondott a választókerületi elnökségről egy múlt heti taggyűlésen. Ami pedig már a taggyűlés után történt, azt a rendőrség vizsgálja".

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya kérdésünkre azt írta, az ügyben garázdaság vétség gyanúja miatt rendeltek el nyomozást, de gyanúsítotti kihallgatás még nem történt.

Forrás: hirklikk.hu