Magyar György: az önkormányzat szóból az „ön” nem tetszik a hatalomnak

2024. október 15. 08:00 2024. okt. 15. 08:00

A mai kormány úgy bánik a jogalkotással, mint egy szolgálólánnyal, teljes kiszolgáltatottság van, és ha nem tetszik valami, újra megírják, módosítják a törvényt – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Magyar György. Az ügyvéd arra reagált, hogy létezik egy önkormányzati törvény, amit semmibe vesznek, miközben a júniusi választástól tartó időszak alkalmas volt arra, hogy káoszt teremtsenek.

Előbb-utóbb mindenkinek megjön az esze, hogy a várost, Budapestet együtt kell működtetni, és ha pártcsatározások színtereként használják, akkor nem fognak működni a szolgáltatások, a közlekedés, a temetők, a kórházak – fogalmazott Magyar György. „Remélhetőleg kompromisszumok születnek, és ügyek mentén együtt lehet haladni. Ez szükséges, mert az új közgyűlésben is mindenki budapesti, kaptak mandátumot, odaküldték őket a városlakók, hogy az érdekeiket képviseljék, aki ezt nem látja be, az nem érdemli meg a mandátumát.”

Alkotmánysértő lehet a működés

Ha sokáig játsszák, hogy nincs főpolgármester-helyettes vagy szmsz, nem alakulnak meg a bizottságok, akkor alkotmánysértő lesz a működés, és ez feloszlatáshoz is vezethet – mutatott rá az ügyvéd, aki felhívta a figyelmet, hogy ez törvény által előírt kötelezettség. „Az szmsz-ben azért nincs megállapodás, mert a főpolgármesternek biztosított jogköröket szeretné a közgyűlés megnyirbálni, de nem csak a feloszlatás veszélyes, van egy fideszes főispán, akinek átadják a kezébe a döntést, hogy a liberális fővárosban, amiben többségben van az ellenzék, hozzon határozatokat és rendeleteket.”

Magyar György emlékeztetett, felhívták a figyelmet a 4 hónapos politikai vákuumra és akinek nincs meg a politikai kultúrája, az vissza is élt ezzel a helyzettel. Az ügyvéd a győri esetet hozta példának, ahol, „akit hazaküldtek a választók”, az egy darabig kapálózott, és próbálta hátrányba hozni az utódait. „Ebből is bírósági ügy lesz, előbb-utóbb az alkotmánybírósági állásfoglalás is meg fog születni és kényszerpályára viszik az utódokat ahelyett, hogy együttműködnének.”

Akinek van iparűzési adóbevétele, annak kalkulálva van a költségvetése

Most úgy állunk, hogy a főváros elbukik magában 65 milliárdot és a többi település együtt elbukik másik 65 milliárdot, hogy újra elosszák az összeget – mondta Magyar György a települések kifosztásáról. „Ezt a költségvetésből és az állami szervek működtetéséből kellene fedezni, nem azokat sarcolni, akiknek tevékenységük és iparűzési adójuk van.” Rámutatott, cégek azért mennek bizonyos helyekre, mert ott megfelelően tudják működtetni a vállalkozásukat. Ezért befizet az önkormányzatnak, amely cserébe szolgáltatásokat nyújt, ha ezeket elveszik, akkor mind a kettőt megfojtják – fogalmazott.

„A hatalomnak nem kell önkormányzat, az „ön" szó nem tetszik neki, mert az önjáró, öngondoskodó és önálló. Sarcolja, és még így is működnek.”

Magyar György szerint meg lehet nézni, hogyan működtek a Covid és a válságok idején az önkormányzatok, amelyek azokat a lokális ügyeket oldják meg, amelyek csak rájuk bízhatók. „Ezt nem lehet központilag irányítani, akárhány ispánt és kisbírót neveznek ki.”

Van egy alaptörvény – ez a tákolmány, amelyet jogászkörökben így hívunk –, ez egyértelműen rögzíti, hogy a feladatok odakerülnek az önkormányzatokhoz, és az állam köteles a megfelelő finanszírozást biztosítani ezek ellátásához – magyarázta Magyar György. Jórészt állami támogatásokból és saját bevételeikből élnek az önkormányzatok – tette hozzá.

Az állam működése alkotmánysértő Magyarországon 

Itt nincs jogbiztonság, és ezt is kifogásolja az Európai Bizottság, amikor a pénzeket visszatartja, és azt mondja, hogy ami itt zajlik, az a korrupciónak a melegágya, az egész pénzügyi helyzet ellenőrizhetetlen – mondta. „Azért tiltakoznak, mert a királyok nem szeretnek meztelenek lenni, ha azt mondják rájuk, hogy hibásak vagy felelősek.”

Észnél kell legyenek a választók 2026 tavaszán

Magyar György szerint azok az információk, amelyek olvashatók, akár itt a Hírklikken, akár meghallgathatók, megnézhetők a KlikkTV-n, azok a közmédián keresztül nem jutnak el a választókhoz. Szerinte Magyar Péter megjelenése szemnyitogatásra is alkalmas lehet, de ha már azt elérjük, hogy megszorongatja a Fideszt vagy a túlhatalmát lenyesegeti, vagy megváltoztatja ezt a hatalmi berendezkedést, már elértük a célunkat. „Hogy a habitusából mi következik, nem tudjuk, egyelőre ő van, őt kell szeretni, nem vagyok optimista, de szeretnék az lenni.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: hirklikk.hu