Romániába költözteti magyarországi gyárát a Zalakerámia

2024. október 16. 08:30 2024. okt. 16. 08:30

A Zalakerámia romhányi üzemét leszerelik, a tófeji egység augusztus óta megint nem termel – tudta meg a HVG. Működnek tehát a kormány külföldi építőanyag-gyártókat sújtó intézkedései, hiszen a Lasselsberger tulajdonában álló patinás magyar csempegyártó a tönk szélére került, talpra állás pedig nehezen képzelhető el.

A Zalakerámia elkezdte leszerelni a magyarországi termelés javát adó romhányi gyárát, a technológiát a kolozsvári üzemükbe szállítják át – értesült a HVG. Az osztrák Lasselsberger tulajdonában álló cég ezzel gyakorlatilag teljesen leállította a termelést Magyarországon. A lap kereste Romhány polgármesterét, Turi Tímeát, aki maga is a cég állásfoglalását várja. 

A vállalat tavaly májusban közölte, hogy csoportos létszámleépítést hajt végre a Zala megyei Tófejen található üzemében, az ott dolgozó több mint 200 ember közel 90 százalékát elbocsátották.

A Zalakerámia akkor a lapnak elmondta: az elmúlt néhány évben komoly kihívásokkal szembesültek, mint például az energia- és munkaerőköltségek robbanásszerű emelkedése, vagy a jelentős forgalomcsökkenés, amely magas termékkészleteket generált. A cég működését tovább nehezítette a 2023 februárjában az égetett agyag- és kerámiagyártókra is kivetett kiegészítő bányajáradék, ami a szükséges beruházások végrehajtását is teljesen ellehetetlenítette. A tófeji üzem gyártását akkor a romhányi gyárba helyezték át.

Forrás: hirklikk.hu