Élénkül a hitelfelvételi kedv, de mi lesz, ha ismét nőnek a kamatok?

2024. július 7. 14:15 2024. júl. 7. 14:15

A hitelfelvételi kedv élénkülése alapvetően a fedezetlen hitelek felvételére vezethető vissza, a személyi kölcsön, a számlahitelek, a hitelkártya tartozások növekedése azonban azt szokta jelezni, hogy sokan bajban vannak – mondja a szakértő. B. Varga Judit, az Azénpénzem.hu főszerkesztője mindeközben nem tartja kizártnak, hogy ismét elindulhatnak felfelé a kamatok, ami emelkedő törlesztőrészletet eredményezhet, amit adott esetben nem tud kigazdálkodni a család.

Búgócsigaként pörgött a hitelezés májusban, sorban álltak az emberek a lakáshitelért és a személyi kölcsönért, a babaváró támogatás népszerűsége sem csökkent – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu a Magyar Nemzeti Bank friss adatai alapján. Májusban több rekordot is megdöntött a hitelezés: a háztartások bő 90 milliárd forinttal több kölcsönt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, így a teljes tartozásuk a hónap végére meghaladta a 10 440 milliárd forintot, ami történelmi rekord. 129,5 milliárd forintnyi lakáshitelt hagytak jóvá a pénzintézetek – ez egy éve a legmagasabb érték. Másfél éves rekordot ért el a fogyasztási hitelek felvétele, a szerződéses összeg meghaladta a 111 milliárdot. Emellett tovább nőtt a folyószámlahitelek állománya is, 256,5 milliárd forintra, a hónap végén az átlagos folyószámlahiteles bankszámla pedig már mintegy 200 ezer forintos mínuszban volt. A babaváró támogatás iránti érdeklődés is élénk maradt, májusban a szerződéses összeg meghaladta a 21 milliárd forintot – olvasható a cikkben. 

Mindeközben lassan gyarapodnak a bankbetétek is: május végén 12 582,4 milliárd forint volt az állomány, ami másfél éves rekord. A 81,6 milliárd forintnyi friss pénz csaknem háromnegyede devizabetétbe kerül – írja a szerző, aki ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy láthatóan sokan tudatosan kihasználták a májusi forinterősödést. 

A laikusok számára is érdekesek ezek az adatok, ám annál is fontosabb, hogy vajon mire utalnak. Vajon optimizmusról tanúskodó jó hírt jelent, vagy éppen az ellenkezőjét? Egyáltalán, mi következik a hitelfelvételi kedv növekedéséből? Egy szakértőt, B. Varga Juditot kérdeztük. 

Az Azénpénzem.hu szakportál főszerkesztője elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy – különösen a közvetítők – egyre másra lelkesednek azért, hogy nő a hitelfelvétel, ugyanakkor részletesebben megnézve, arra lehet jutni, hogy ez alapvetően nem az adósi kör bővülésének köszönhető. Az ok ugyanis a hitelösszegek növekedése: egyre nagyobb hitelt vesznek fel az emberek, ami különösen a lakáshitelekre jellemző. Miután annyira elszálltak a lakásárak, hogy nagyobb összeg kell ahhoz, hogy valaki meg tudja venni az ingatlanokat.

B. Varga Judit arra is rámutatott, hogy eléggé nő a fedezetlen hitelek – a személyi kölcsön, a számlahitel, a hitelkártya tartozás – összege, ami viszont problémát jelent. Ennek oka ugyanis általában az, hogy sokan bajba kerültek, azaz szükségből vesznek fel hitelt. Erre utal az is, hogy a 13. havi nyugdíj folyósításának a hónapjában, februárban mérséklődött az ilyen hitelek összege, azóta viszont töretlenül emelkedik. (Ahogy a Bank360 is megírta, május végére már ismét ugyanakkora mínuszban volt egy átlagos folyószámla, mint januárban, a 13. havi nyugdíj folyósítása előtt.)

Az Azénpénzem.hu főszerkesztője fontosnak tartott kitérni még egy kérdésre az MNB számai alapján. Mint magyarázta: az elmúlt hónapokban mindenki arra számított, hogy csökkenni fog a hitelkamat szintje, ám ez csak egy ideig tartott, majd utána visszafordult a folyamat. Fennáll azonban annak a veszélye, hogy újra emelkedni fognak a kamatok, miután az infláció nem esik olyan ütemben, ahogy számítottak rá. Az emelkedő kamatszint pedig emelkedő törlesztőrészletet hoz, amit adott esetben már nem tud kigazdálkodni a család – hívta fel a figyelmet rá.

 

Forrás: hirklikk.hu