Fesztivállal kezdenek, de lesz nemzeti tanévnyitó is

2024. augusztus 22. 07:25 2024. aug. 22. 07:25

Bár mindenki másképp csinálja, de megkezdődött a felkészülés a 2024/25-ös tanévre. Míg a PDSZ a Hunyadi téren holnap megrendezi az első PedagógusFesztivált (PeDfeSZ), a Belügyminisztérium, a Klebelsberg Központ és az Oktatási Hivatal vezetői az új tanévről jövő kedden tartanak tájékoztatót a tankerületi, valamint a pedagógiai és oktatási központok vezetőinek. A hivatalos országos – nemzeti – tanévnyitó pedig Dunakeszin lesz augusztus 31-én. Cikkünkben igyekeztünk leleplezni az okot is, 2012 óta miért övezi minden évben olyan nagy titok ez utóbbinak a helyszínét.

A Magyar Közlönyben még júniusban megjelent a 2024/25-ös a tanév rendje. A rendeletből kiderült, hogy a tanév 2024. szeptember 2-án kezdődik és 2025. június 20-án ér véget. A végzős középiskolások számára a tanév 2025. április 30-án fejeződik be, míg a két éves részszakmára felkészítő szakiskolákban az utolsó tanítási nap 2025. május 30-án lesz.

Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. október 25. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2024. november 4. (hétfő) lesz. A téli szünet december 21.-én (szombaton) kezdődik, az új év első tanítási napja január 6, hétfő. A tavaszi szünet meglepően hosszú lesz: április 17-től (ami csütörtök) április 27, vasárnapig tart. A nyári szünet: június 21-én kezdődik és augusztus 31-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap június 20. (péntek). Az első félév január közepén zárul, az iskolák január 24-ig értesítik a tanulókat, kiskorú esetén pedig a szülőket a tanulmányi eredményekről.

A központi írásbeli felvételire december 2-ig lehet majd jelentkezni, a vizsgákat pedig január 18-án szombaton 10 órától tartják majd. A pótló központi felvételi vizsga időpontja 2025. január 28 lesz. Fontos, hogy aki középiskolába készül, annak február 20.-ig kell jelentkeznie és ezt nem „váltja ki” vagy „helyettesíti” a központi írásbeli vizsgára jelentkezés. A szóbelik március 3. és 20. között lesznek. 

A tanév rendjéhez az iskolai világ minden szereplőjének alkalmazkodnia kell. A tanév pedig, bármily hétköznapi is, tanévnyitókkal kezdődik. Nyilván lesz minden iskolában, sőt, már az óvodában is, de rendszeresen tartanak országos, nemzeti tanévnyitót is, amelynek helyszínét egyelőre ugyanúgy titok övezi, mint tavaly és azelőtt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányi tagja, Nagy Erzsébet tudni is véli a titkolózás okát. Szerinte az azóta tart, amióta a 2012/13-as országos tanévnyitót 2012. szeptember 2-án Pécsett tartották, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában. Az ünnepségen Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Balog Zoltán miniszter, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, Udvardy György megyés püspök, Dékány Á. Sixtus zirci apát mondott köszöntőt. Csakhogy a hivatalos tanévnyitó idejére „Nemzeti tanévnyitó 2.0” címmel akciót hirdetett az Occupy Pécs nevű csoport. Ahogy akkor Facebook-oldalukon írták: „Hoffmann Rózsa két példányban érkezik Pécsre. A pantomim államtitkár a Nagy Lajos Gimnáziumban nyitja meg a hivatalos tanévet, politikai és egyházi celebritások, valamint Nyuszi rokonai és üzletfelei jelenlétében”. Hozzátették: „az igazi hoffmannrózsa a Széchenyi téren, a nép körében vall színt. Megjelenés az alkalomhoz illő, ünnepi öltözetben”. A meghívójukból azonban nem derült ki, pontosan hogyan zajlik az akció, illetve ki vagy mi lehet majd az „igazi hoffmannrózsa”. Nagy Erzsébet szerint mindenesetre azóta olyan nagy titok, hogy hol is tartják az országos nemzeti tanévnyitót. 

Persze, aki keres, az talál. A Hírklikk kérdésére Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke készséggel elárulta, a 2024/25-ös tanév országos tanévnyitóját augusztus 31-én Dunakeszin, a Klapka György utcában tartják majd. Azt is megtudhattuk, hogy a Klapka György utca mellett, zöldmezős beruházásban két új középiskola épül Dunakeszin. A nettó több mint 37 milliárd forintos beruházás keretében mintegy 700 tanuló befogadására alkalmas kéttannyelvű gimnázium és 850 diák oktatását végző, informatikai, közgazdász, gépész és elektronikai szakirányokat indító szakgimnázium épülhet. A központi forrásból megvalósuló programban létesülő iskolákat jelentős sportcélú fejlesztések egészítik ki. Az új iskolákban 1500 gyermek tanulhat majd, várhatóan 2025-től. A tervező az Incorso Építész és Építő Műhely Kft., a kivitelező a West Bau Hungária Kft./Laterex. Az átadás időpontja (várhatóan) 2025. 

Ám a következő tanévről tartott tájékoztatók már korábban megkezdődnek. A Belügyminisztérium, a Klebelsberg Központ és az Oktatási Hivatal vezetői augusztus 27-én tartanak tájékoztatót a 2024/25-ös tanévről a tankerületi, valamint a pedagógiai és oktatási központok vezetőinek. A tervezett napirendről annyit tudni, hogy szó lesz a tanév rendjéről; a felelős működésről és gazdálkodásról; a pedagógiai programról; a tantárgyfelosztásról; házirendről; a tiltott, illetve használatukban korlátozott tárgyakra vonatkozó szabályozásról; a vezető-kiválasztási eljárásról; a pedagógus és igazgatói teljesítményértékelésről; a mindennapos testnevelés megszervezésével kapcsolatos feladatokról; a KRÉTA és a tankönyvfejlesztésről; a kompetenciamérésről; az orvosi igazolások digitalizálásáról; a bizonyítványok nyomtathatóvá tételéről, a gyakornokok mentorálásáról.

Eközben a PDSZ is nagy eseményre készül. Holnap megtartják az első PedagógusFesztivált (PeDfeSZ) 10 órától a Hunyadi téren, ahogy arról a Hírklikk is beszámolt. 

A nap folyamán több kerekasztal beszélgetést tartanak. Az egyik a közszolgáltatásokban esedékes kollektív szerződések témáját öleli fel. Akik részt vesznek rajta: Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Nagy László, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete, Gerő Márton, a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete részéről, és Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is. A másik kerekasztal beszélgetés témája az esélyegyenlőség. A résztvevők között ott lesz Nahalka István, oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform, Fóti Péter, oktatáskutató, Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület, dr. Heindl Péter, jogász, Jelenlét program – Komplex Telep Program – Gilvánfa képviseletében, dr. Gyarmati Éva, Prima díjas magyar lélektani szakíró, pszichológus, a magyarországi Diszlexia Központ és az SNI Tehetségeket Segítő Tanács megalapítója és Upor László, a Freeszfe Egyesület elnöke is. A harmadik kerekasztal beszélgetés a fenntarthatóság és innováció a munkahelyeken jegyében zajlik majd. Résztvevője Horn Gábor, PDSZ alapító-tag, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke, Stumpf-Biró Balázs, összeomlás-kutató, Cassandra Program, Pannon Egyetem, Birinyi Márton, Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete, és Tyukody Ruben, az Adom Diákmozgalom tagja. 

Az oktatási kormányzat most bevezetett és készülő rendeletei miatt sok pedagógus kétségbe van esve, folyamatosan keresik a szakszervezet jogsegélyszolgálatát, hogy választ kapjanak kérdéseikre. Azok, akik személyesen kilátogatnak a fesztiválra, a kérdéseikre ott is választ kaphatnak az érdekvédelmi szervezet jogsegélyes standján. 

Mindemellett tanszergyűjtést is tart a szakszervezet a PedagógusFesztiválon a FreeDrom Egyesület számára. Az egyesület 2002 óta dolgozik a dél-baranyai térség hátrányos helyzetű csoportjaiért, különösen a cigány közösségek társadalmi esélyegyenlőségéért. Fáradhatatlanul igyekeznek esélyt adni egy jobb életre a perifériára szorult családoknak, az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező felnőtteknek és a diszkrimináció áldozatainak. A PDSZ adománygyűjtésének célja, hogy segítsenek azoknak a családoknak, tanulni vágyó gyerekeknek, felnőtteknek és munkanélkülieknek, akik számára az iskolakezdés nehézségekkel jár. Azt kérik a rendezvényre látogatóktól, hogy adományaikkal járuljanak hozzá, hogy ezek a gyermekek iskolai eszközökhöz jussanak, és megfelelő támogatást kapjanak a tanuláshoz. Adományként füzeteket, színes és írólapokat, írószereket, festéket, ecsetet, hátizsákot, tornazsákot, egyéb tanszereket várnak. Olyan eszközöket, amelyek segíthetik az iskolai munkát és a tanulást.

Azt is kérik az adományozóktól, ne hagyják, hogy bármely gyermek esély nélkül maradjon, és csak olyan tárgyakat vigyenek adományként, amilyeneket saját szeretteiknek is adnának. 

A nap folyamán kórusművek is színesítik majd a programot, és az eseményt egy igazi közösségi élménnyel zárják majd, amikor Dés László: Szól a dal című szerzeményét éneklik el közösen. A zongoránál maga a szerző, Dés László foglal majd helyet.

Dés László: Szól a dal című szerzeménye meghallgatható itt.

A produkció létrehozását 17.30-tól segíti maga a szerző, Dés László, Potonyecz Fanni, színésznő, Upor László, a Freeszfe elnöke és Tőri Csaba, karmester is. 

A szöveget pedig alább elolvashatja mindenki. 

„Szól a dal

Ez a dal még egyszer jó lehet, válaszolj hallod-e a hangom?
Legalább egy szóval bátoríts hangosan, hátha jobban hallom.
Amióta élek sokszor gondoltam, hogy fontos lesz e dal.

Legalább százezerszer már, Legalább százezerszer már,
Legalább százezerszer újrakezdtük már.

Ez a dal, ha nem kell senkinek, elrakom, s jobb időket várok.
Ha valakit talán még érdekel jöjjön el, én mindig készen állok.
Amióta élek sokszor éreztem, hogy fontos lesz e dal.

Legalább százezerszer már, Legalább százezerszer már,
Legalább százezerszer újrakezdtük már.

Hallhatod, hogy felzeng most a dal.
Magasan száll és egyre több hangot akar.
Gyere és hallhatod, hogy felzeng most a dal.
Magasan száll és egyre több hangot akar…

Ez a dal még egyszer jó lehet, válaszolj hallod-e a hangom?
Legalább egy szóval bátoríts hangosan, hátha jobban hallom.
Amióta élek sokszor gondoltam, hogy fontos lesz e dal.
Legalább százezerszer már, Legalább százezerszer már,
Legalább százezerszer újrakezdtük már.
Hallhatod, hogy felzeng most a dal.
Magasan száll és egyre több hangot akar…”

Forrás: hirklikk.hu