Cserben hagyja a kormány a Dunaferr több ezer dolgozóját?

2024. szeptember 12. 06:30 2024. szept. 12. 06:30

Cserben hagyja a kormány a Dunaferr több ezer dolgozóját? – tette fel a kérdést Komjáthi Imre országgyűlési képviselő az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül kiadott közleményében.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint lassan nincs visszaút onnan, ahova az egykori acélipari óriás, a Dunaferr jutott. A héten újabb 2000 munkavállalót küldtek állásidőre, a korábban így járt 1100 dolgozó mellé.

Komjáthi Imre szerint nincs mire várni, a kormánynak közbe kell avatkoznia. Az MSZP politikusa szerint nem állja meg a helyét az a kifogás, hogy magáncégről van szó, hiszen, ha az adófizetői forintokat tudták a cég támogatására fordítani, akkor igenis kötelessége a kormányzatnak a magyar dolgozók védelme is.

Az MSZP elvárja, hogy a kormány azonnal érdemi lépéseket tegyen a helyzet rendezése érdekében.

Komjáthi szerint a dunaferres dolgozók megpróbáltatásának ezzel nincs vége, ugyanis a bérük is csökkenni fog, hiszen délelőtti műszakra állítják az alkalmazottak jelentős részét, ez 30 százalékos bércsökkenést eredményezhet. A komoly szaktudással rendelkező dolgozók jelentős része pedig már másik munka után nézett, ahol lehetősége van valóban végezni is a munkáját, az eddig leállított termelések újraindulására így egyre kisebb az esély.

Az MSZP-s képviselő emlékeztet: korábban Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a bonyolult tulajdonosi szerkezetre is hivatkozott az állam tehetetlensége okán, ez azonban – fogalmaz Komjáthi – elfogadhatatlan: egy dunaferres dolgozót sem érhet kár a cselekvésre képtelen kormány és cégvezetés miatt.

Közleményében hozzáteszi: a Dunaferr a térség meghatározó munkahelye volt, fénykorában 8-9 ezer embernek biztosított megélhetést. Mára pedig oda jutottunk, hogy a dolgozóknak örülniük kell, ha megkapják a nekik járó fizetést és a megígért jutalmat.

Komjáthi szerint a kormánynak hatalmas a felelőssége abban, hogy a munkáltatók semmibe veszik és lábbal tiporják a dolgozók jogait. A munkabiztonság leépítésével, a munkaügyi ellenőrzések szétzúzásával, a szakszervezetek meggyengítésével és a törvények lazításával a kormány azt érte el, hogy a cégek egyszerűen figyelmen kívül hagyják a dolgozói jogokat. Nincs több idő várni, a kormánynak azonnal érdemi lépéseket kell tenni a helyzet rendezése érdekében – fogalmaz közleményében az MSZP országgyűlési képviselője.

Forrás: hirklikk.hu