Gazdagodtak a gazdagok, hitelből élnek a szegények

2024. augusztus 22. 16:10 2024. aug. 22. 16:10

A Magyar Nemzeti Bank friss előzetes adatai szerint a második negyedév végén 105 517,1 milliárd forinton tetőzött a lakosság pénzügyi vagyona. (Ebben a számban nincs benne az ingatlanok értéke.) Ez az összeg háztartásonként átlagosan 26,3 millió forint körüli megtakarítást jelentene, árnyalja a képet, hogy a pénzügyi vagyon döntő része a felső tíz százalék, mintegy kétharmada pedig a legtehetősebb tized kezében van. A lakosság szegényebbik 70 százaléka a pénzügyi vagyon alig hatodával rendelkezett 2020-ban, és vélhetően azóta sem változott érdemben a helyzet.

A második negyedévben soha korábban nem látott összeget tettek félre a magyarok – írta a Piac és Profit. A jegybank adatai szerint 2723,4 milliárd forintnyi friss pénz került valamilyen pénzügyi eszközbe, a hozamok viszont nem alakultak jól, 24,5 milliárd forintot buktak a kisbefektetők. 

A családok jelentős részének ugyanakkor tartozásai is vannak. A nyilvántartások szerint a lakosság felének lehet hiteltartozása, a fennálló hitelszerződések száma 6,887 millió. A jegybank friss adatai szerint a háztartások a félév végén 15 333 milliárd forintnyi kötelezettséget görgettek maguk előtt, ebből több mint 13 ezer milliárd forint volt a hitel. Ez is történelmi rekordnak számít, és háztartásonként több mint 3,8 millió forintos tartozást jelent, ami szintén nem egyenlően oszlik el a családok között. A megtakarítások azért gyorsabban nőnek, mint a tartozások, a háztartások nettó pénzügyi vagyona – a pénzügyi vagyon mínusz a kötelezettségek – 90 184 milliárd forint volt június végén, ami szintén történelmi rekord.