Kábító gumicukor miatt, félig kómában került kórházba 31 külföldi Budapesten

2024. július 1. 10:28 2024. júl. 1. 10:28

Összesen 31 külföldi állampolgárt vittek be egy budapesti toxikológiára, miután egy THCJD nevű anyagot tartalmazó édességet fogyasztottak.

Blikk szerint a betegek egy belvárosi, Váci utcai kendershopból vettek gumicukrot, amelyből egy zacskó 15 ezer forintba kerül. Egy zacskó öt darab gumicukrot tartalmaz, a terméken pedig az is fel van tüntetve, hogy egy THCJD nevű anyagot tartalmaz. Ez egy pszichoaktív kannabinoid, amely hasonló szerkezetű, mint a THC, de a hatások valószínűleg intenzívebbek és hosszabban hatóak.

A lap informátora szerint a betegek szörnyű állapotban, gyakorlatilag magatehetetlenül, félig kómában fekve kerültek a toxikológiára, majd napokig maradtak ilyen állapotban. 

A Blikk megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: „szenvedélykeltés vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, mert az elmúlt napokban többen – köztük fiatalkorúak – kerültek kórházba, miután egy belvárosi CBD-shopban vásárolt gumicukor fogyasztását követően rosszul lettek. A nyomozók az üzlet teljes gumicukorkészletét lefoglalták, és szakértői vizsgálatnak vetik alá.”

– Valószínűleg ez egy szintetikus kannabioid, azokkal nagyon sok baj van, mert rendkívül kis mennyiségben hatásosak. Amíg az új anyagokat nem vizsgálják ki, nem „lövik be”, hogy pontosan milyen adagban hat, addig okozhat túladagolást. Ezek tényleg nagyon veszélyesek, akár haláleseteket is okozhatnak – mondta a Blikknek dr. Funk Sándor, addiktológus. A szakember szerint azért lehet ilyen szer a piacon, mert valószínűleg még nem kapott hivatalos azonosítási kódot, így a hatóságok ezekre nem is tudnak speciálisan figyelni.

Bár a Blikk informátora azt mondja, egyelőre nem tudnak maradandó károsodásról, dr. Funk Sándor úgy véli, elképzelhető, hogy teljesen nem épülnek fel a betegek.

Forrás: Blikk