Kiderülhet, kik és miért kaptak támogatást a Szerencsejáték Kft.-től

2024. május 24. 16:00 2024. máj. 24. 16:00

Komjáthi Imre pert nyert a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. ellen

Lassan tíz éve osztja az állami lottócég szponzorpénzeit a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., de ez a pénzosztás átláthatatlan. A nyilvánosságra került információk szerint ez egy fideszes kifizetőhely, ahol az „udvari zenészek” éppúgy kapnak támogatást, mint a kormánynak rendszeresen színpadot ácsoló Rákóczi Szövetség – mondta sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, aki beperelte a céget, és nyert. Az ítélet értelmében ki kell derülnie, mi alapján oszt támogatásokat a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.

A szocialista politikus emlékeztetett, hogy az elmúlt években százmilliós nagyságrendű összeg jutott a leghíresebb NER-feleségnek, Rogán-Gaál Cecíliának is, aki a fitness rendezvényére költhette a közpénzből lévő támogatást.

A Rogán Antal felügyelete alatt működő állami cég az év elején, az akkor még posztján lévő Novák Katalin alapítványát is támogatta 20 millió forinttal. „Nem maradt ki a pénzesőből a szintén a kormánypárthoz bekötött Kommentár Alapítvány sem, amely tavaly novemberben 40 millió forintot kapott.” A támogatottak közt felbukkannak még „udvari zenészek” is, mint az Ismerős Arcok, Pataki Attila, vagy az a cég, amelyik Tóth Gabi koncertjeit szervezi – sorolta az MSZP társelnöke.

„A bíróság mindenben igazat adott nekem, első fokon ki kell adniuk a támogatási szabályzatokat, a döntéselőkészítő tanácsadó testület javaslatait tartalmazó dokumentumokat. Remélhetőleg, látni fogjuk azt is, mire kértek és mire kaptak pénzt a nyertesek. Ki fogom deríteni az igazságot” – jelentette ki Komjáthi Imre.

Tavaly augusztusban Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, Magyarországon nagyjából minden tizedik ember szerencsejáték-függő, így a szerencsejátékokból befolyó bevételek stabil forrásai a kormánynak A párt frakcióvezető-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a Szerencsejáték Zrt.-nek 2022-ben 821 milliárd forint árbevétele volt, illetve 25,9 milliárd forint adózott eredményt ért el.

2023 októberében Komjáthi Imre írásbeli kérdéssel fordult Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez, hogy tájékoztatást kérjen: ki és hogyan dönt a szponzorpénzekről, és kinek adott még ilyen formában támogatást az állami cég?

Forrás: hirklikk.hu