Labdarúgó EB: mostantól nem szurkolók, csupán nézők vagyunk

2024. június 29. 08:30 2024. jún. 29. 08:30

Nem jutott tovább az A csoportból a magyar válogatott, miután a portugálok az utolsó csoportmérkőzésükön meglepetésre kikaptak az EB-újonc grúz csapattól. A hivatalos értékelés még hátra van, ám a kormánypárti sajtó már megtalálta a felelősöket. Nem Magyarországon, hanem Portugáliában. Meglátásuk szerint ugyanis Ronaldóék azért hagyták győzni a grúzokat, mert el akarták kerülni a magyar válogatottat, s helyettünk a nálunk gyengébbnek gondolt Szlovéniát választották következő ellenfélül.

Az előzményeket minden futballszurkoló ismeri: a magyar válogatott az első két csoportmérkőzésén vereséget szenvedett (1-3 Skócia, és 0-2 Németország ellen), míg a harmadik meccsen a harmatgyenge skót válogatottat a hosszabbítás utolsó percében lőtt góllal 1-0-ra legyőztük. Ez a soványka győzelem adott reményt a továbbjutásra, a sorsunk azonban nem mi kezünkben volt. Kezdődött azzal, hogy az angolok nem tudtak győzni a szlovének ellen, pedig ekkor már eldőlhetett volna, hogy a négy legjobb harmadik egyikeként mi jutunk tovább. 

Maradt tehát a szerdai nap, amikor a törököknek a csehek ellen, a portugáloknak pedig a grúzok ellen nem lett volna szabad alulmaradniuk. Erdogan török elnök honfitársai megtették nekünk a szívességet, és legyőzték a huszadik perctől emberhátrányban játszó cseheket, ám a Cristiano Ronaldo vezette portugálok nem kegyelmeztek a magyaroknak: már a második percben hátrányba kerültek a grúz válogatottal szemben, és ezt a különbséget később sem tudták ledolgozni. Sőt, kaptak még egy gólt, így a végén 2-0-ás vereséget szenvedtek.

Ez bosszantotta fel a kormányhoz nagyon közeli portált, az Origót, amely kifejezetten azzal vádolja a portugál válogatottat, hogy nem velünk, magyarokkal, hanem a – szerintük nálunk gyengébb – szlovén válogatottal akartak játszani. Ezért kaptak ki az esélytelenebb grúzoktól, tőlünk ugyanis tartottak, a szlovének viszont – legalábbis az Origo konteója szerint – könnyebb falatnak ígérkeznek. A Fidesz ezen ökle – még mindig az Origról beszélünk – mindemellett még azt is tudni véli, hogy „a portugálok az ellenfél kiválasztásánál a csapatok erőssége mellett azzal is játszhattak, hogy melyik leendő ellenfél mennyire lehet fáradt, vagy éppen kipihent. A magyar válogatott ugyanis múlt héten vasárnap este győzte le 1-0-ra Skóciát, míg Szlovénia csak két nappal később, kedden lépett pályára Anglia ellen.”

Hasonlóképpen vélekedik az ugyancsak a kormánypártivá szelídített – ám az Origótól eltérően még nem coming outolt – Index, amely már címében is megadja az alaphangot: „Portugália kritikán aluli teljesítménnyel kiejtette Magyarországot az Eb-ről.” Mindehhez még gyorsan hozzáteszik, hogy „ezt a ma látott Portugáliát alighanem sérült kulcsemberek mellett is felnégyelhettük volna hétfő este Frankfurtban. A mai teljesítmény alapján meg is érdemelték volna Félixék. No de talán majd Szlovénia megbosszulja a szerdai tötymörgést...” Jobb helyeken nem felnégyelni szokták a sportbéli ellenfelet, hanem felülmúlni, esetleg nyerni ellene, ám a békepárti kormány szolgálatába szegődött Indextől nem várható el ennél politikailag korrektebb fogalmazás. 

Ennyire egyszerű a világ Orbán Viktor és a Fidesz médiájának univerzumában. Mindenki ellenünk van, talán még azt is meg lehetett volna említeni, hogy ezúttal is Brüsszel mesterkedései állnak a háttérben, arról nem szólva, hogy Soros Györgyöt és a háborúpárti ellenzéket is látták a futballpálya körül settenkedni.

Lesz majd persze szakmai értékelés is és akkor talán kiderül, hogy nem történt más, minthogy helyreállt a világ rendje. A magyar futball kis szerencsével tényleg továbbjuthatott volna a csoportjából, ám ez másokra is igaz. (A mi csapatunknál jobb teljesítményt nyújtó és nálunk több, azaz 4 pontot szerző ukránok ugyanis a csoportjukban nem harmadikként, hanem csupán negyedikként voltak kénytelenek búcsúzni az Európa-bajnokságtól.) 

Látni kell a realitásokat. A sport világában – és úgy általában, a miénkénél szerencsésebb országokban – nem elég a politikában számos alkalommal bevált szájkarate. Itt az alap a három T, jelesül: Tehetség, Tudás, Teljesítmény.

Minden más csak szemfényvesztés, magyarul: parasztvakítás.

Forrás: hirklikk.hu