Tűzijáték: játék a tűzzel

2024. augusztus 21. 14:55 2024. aug. 21. 14:55

Akik látták, bőrig ázva, vizesen a Duna-parton, vagy fotelból a televízióban, azt mondják, hogy látványos volt. Másmilyen persze nem is lehetett, azt ígérték nekünk, hogy Európa legnagyobb tűzijátékával kedveskedik nekünk augusztus 20-án a kormány, és tudjuk: amit Orbán Viktor kormánya megígér, az meg van ígérve. Tavaly is azt ígérték, hogy minden korábbinál nagyobb lesz a látványosság és akkor is tartották a szavukat. 

Előtte persze volt egy kis bizonytalanság. Az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs és annak feje, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért is felelős államtitkár semmit sem bízott a véletlenre. Azt szerették volna, hogy a magyar emberek felhőtlenül szórakozhassanak, mindemellett biztonságban is érezhessék magukat.

Utóbbival adódtak problémák. A meteorológusok ugyanis vihart jeleztek kedd esetére Budapestre, ezért sokáig bizonytalan volt, hogy lesz-e csillogás, az ingyen látványosságra éhező százezrek számára. Volt rá esély, hogy a tűzijátékot elmossa az eső, márpedig a kormány megbízásából létrejött operatív törzs nem akart úgy járni, mint 2022-ben. Akkor is látványos mutatvánnyal kedveskedtek volna a népnek, de a meteorológusok közbeszóltak: azt jelezték, hogy ácsi, vihar lesz és villámlás, minek folytán veszélybe kerül a magyar emberek épsége. Aztán nem lett vihar, s a meteorológusok, még mielőtt Palkovics László – aki akkoriban miniszter volt – menesztette volna őket, mindent bevallottak. Szerencsére egy héttel később mégis lett tűzijáték. Jó volt az is, felemelő és nemzeti, de mégsem az igazi.

Érthető volt hát a mostani óvatosság: a kormány semmiképpen nem szerette volna megfosztani a lakosságot a tűzijáték okozta örömtől, mert a magyar emberek, akik elviselték az uniós szinten kimagaslóan magas inflációt, az egészségügy nyomorát és még sok mást, megérdemlik, hogy legalább a nemzeti ünnepen elfeledjék a szegénységet, a kilátástalanságot. Ám az időjárás, talán mert már az is Brüsszel, valamint a háttérhatalom szolgálatába szegődött, nem akart kegyes lenni a magyarokhoz. Vihart és villámokat jeleztek Budapestre, nagy volt a bizonytalanság. Az operatív törzs, amely folyamatosan ülésezett, délután 3-ra ígérte a döntést, hogy lesz-e tűzijáték, vagy sem. Aztán felszállt a fehér füst: az lett a döntés, hogy minden bizonytalan, ezért óránként értékelik a helyzetet. Végül Kovács államtitkár este 7 órakor bejelentette: lesz tűzijáték, de ha szükséges, félbeszakítják.

Este fél 9-kor beigazolódott, hogy a meteorológusok nem beszéltek a levegőbe: lecsapott a vihar Budapestre. Ekkor már sokan – a hivatalos számadatok szerint százezrek – voltak a Duna-parton, őket megkérte az operatív törzset vezető államtitkár, hogy húzódjanak fedett helyre. Köztudott, hogy a Duna-parton viszonylag kevés a fedett hely, a számuk gyakorlatilag a nullával egyenlő, a törődés azonban bizonyára így is jólesett az addigra már bőrig ázott embereknek. Kicsit olyan volt ez, mint amikor 2013 március 15-én, a zord hóviszonyok következtében az egész országban megbénult a közlekedés. A kormány akkor is a bajba jutottak segítségére sietett: sms-t kaptak a mobiltelefonjukra, azzal a szöveggel, hogyha kifogyott a benzinjük, üljenek át egy másik autóba.

Most, 2024 augusztus 20-án nem kellett átülni sehová, viszont kiderült, hogy a tűzijáték kezdetét egy órával későbbre, este 10 órára halasztják. Ekkorra már mindenki kellőképpen átázott a várakozás közben, de ettől még a látványosság szép volt és – bár ebben megoszlanak a vélemények – tartalmilag is igen szignifikánsra sikeredett. Kovács államtitkár éjfél körül elégedetten jelenthette be a Facebookon, hogy ezzel a nemzeti ünnep lebonyolításért felelős operatív törzs munkája véget ért. „Köszönjük mindenkinek a türelmet és kitartást! Köszönjük, hogy az időjárás viszontagságai ellenére is ilyen sokan tekintették meg a tűzijátékot!” – írta Kovács.

„Európa leglátványos tüzijátékát láttam! Le a kalappal Magyarország kormánya előtt, hogy ilyen csodálatos élménnyel ajándékozta meg a Magyar (sic!) népet!” – lelkendezett egy hozzászóló Kovács államtitkár posztja alatt. Egy másik kommentelőnek más volt a véleménye: „Szégyen Európa legnagyobb tűzijátékát megrendezni 1 milliárd eurós új hitel felvétele után Európa legszegényebb országában.”

A lényeg, hogy a tűzijáték rendben lement és a meteorológusok is a helyükön maradhattak.

Forrás: hirklikk.hu