Végre nem drágultak az élelmiszerek – kérdés, mi lesz az akciózás megszűnése után

2024. június 29. 07:00 2024. jún. 29. 07:00

Több mint három év után megállt az élelmiszerek árának - nem is rövid ideig tartó, ráadásul brutális - emelkedése. Legalábbis mi – nem tudományos és statisztikai módszerekre támaszkodó, hanem a saját vásárlásaink alapján kimutatott – élelmiszerkosarunk tartalmáért az idén júniusban praktikusan ugyanannyit fizettünk, mint 2023. júniusában. Kérdés, fennmarad-e ez a kedvező állapot azután is, hogy július 1-étől megszűnik a központilag elrendelt kötelező akciózás.

Kifejezetten érdekesen alakultak az élelmiszerek árai a lassan magunk mögött hagyott hónapban. A júniusi bevásárlókosarunkba (a módszertanról a cikk végén olvashatnak– a szerk.) került élelmiszerek közül ezúttal a korábbinál nagyobb arányban kerültek olyan termékek, amelyek ára nem változott egy év alatt, s még több olyan volt, amely olcsóbbá vált. A 33 termék között hat ára ugyanaz volt, 12 terméké csökkent, s csupán a maradék 15-é emelkedett. Ugyanakkor az egyes termékek árcsökkenése jelentősebb volt (például a fagyasztott zöldborsóért 28, a cérnametéltért 24 százalékkal fizettünk most kevesebbet), így gyakorlatilag stagnált az élelmiszerek ára az idén júniusban az egy évvel ezelőttihez képest. Egészen precízen, alig kimutatható mértékben, -0,088 százalékkal még el is maradt a 2023. júniusitól.  

Forrás: Hírklikk gyűjtés

Kérdés persze, fennmard-e ez a kedvező állapot, vagy esetleg még kedvezőbbé válik. A kérdés azért lehet jogos, mert – mint arról mi is beszámoltunk – július 1-én megszűnik a boltokban a kormány által tavaly június óta fenntartott (részben a 2021 őszén a korábban szintén központilag elrendelt árstop helyett bevezetett) úgynevezett kötelező akciózás. Most például számos tétel – mint például a görög joghurt ára az idén júniusban – emiatt lett 9 százalékkal olcsóbb, ami előrevetíti, hogy az akciózás kivezetése miatt az ár minden bizonnyal vissza fog pattanni a korábbi szintre.

Érdekes azt is megnézni, hogyan viszonyul egymáshoz a saját élelmiszerkosarunk által mért infláció és a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos adata. Nos, ugyan a mértékekben rendre eltérés van, de a trend – kevés hónaptól eltekintve – nagyjából megegyezik (amit az alábbi ábra is mutat). Ennek alapján valószínűsíthetően a július 9-én megjelenő KSH gyorsjelentés arról ad majd számot, hogy az élelmiszerek ára csökkent. 

Így mérünk mi

Mint a Hírklikk olvasói már megszokhatták, az élelmiszerárak bő két évvel ezelőtti elszabadulása óta hónapról hónapra mi is közzétesszük a saját virtuális bevásárlókosarunk árváltozását. Az élelmiszer-kosarunk tartalma az adatfelvétel módja miatt technikai okkal magyarázhatóan nem egyezik meg a megelőző havi kosaraink tartalmával: a cikk szerzője által kedvelt online élelmiszer „ábécé” felületén mód van visszanézni az egy évvel korábbi saját vásárlási számlákat, így annak egyes tételeit össze lehet hasonlítani az egy évvel későbbi – esetünkben most éppen a 2023. júniusi – árakkal. Ám az egy évvel korábbi, éppen terítéken lévő hónapban nem feltétlenül ugyanazok a termékek kerültek a mi kosarunkba, mint most, így értelemszerűen a vásárlói kosaraink is eltérnek egymástól. Így a mi „inflációink” nem reprezentatív (már csak azért sem, mert a saját fogyasztásunkat és nem az átlagosat képviseli), nem tudományos, de mindenképpen iránymutatónak mondható. És az biztos, hogy mi ennyivel fizettünk többet az idén júniusban ugyanazért (márka, kiszerelés, besorolás) a termékért, mint egy évvel korábban.

Forrás: hirklikk.hu