Budapesten is bemutatja jubileumi estjét a 60 éves Pécsi Balett

2021. október 6. 13:43 2021. okt. 6. 13:43

Október 6-án a Nemzeti Táncszínházban ünnepel a társulat.

Az iszonyat balladája című, Szokolay Sándor zeneművére készült ikonikus ecki alkotást eddig minden évfordulón felújította a társulat. Most, a 60. évfordulóra, Vincze Balázs művészeti vezető ötletére, teljesen új koncepció mentén készített új koreográfiát Zachár Lóránd az eredeti zenére. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Az előadást szeptember 17-én állították színpadra a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán. A produkció óriási sikert aratott. A vadonatúj kortárs koreográfia különösen nagy hatással volt azokra az egykori tagokra, akik maguk is táncoltak az ecki darabban. Szokolay Sándor örökérvényű kompozíciója hátborzongatóan erős hídként köti össze a múltat és a jelent. Hatalom, elnyomás, szabadságvágy, remény – a négy megkerülhetetlen vezérszó irányította az új alkotó gondolatait is.

Ez is érdekelhet:

Zachár friss koncepciója és táncnyelve, Kozarics Viktor jelmezei, a látvány és a zene harmonikus összjátéka alkotják meg Az iszonyat balladája 21. századi változatát. A művet az est első részeként láthatják október 6-án 19.00 órakor a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán. 

A második részben a jubileum alkalmából készített Több mint balett című dokumentumfilm debütál Budapesten, mely megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait: táncművészeket, alkotókat, munkatársakat, vezetőket, alapító tagokat. Személyes történetek bemutatásával hozza közel a művészt a nézőhöz. Megismerhetjük azokat a művészeket, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami. Mellékszálként öt fiatal táncos mindennapjait mutatja be, az ő történetükön keresztül pedig nemcsak egy új darab elkészülésébe, hanem a balett világában bejárható különböző életutakba is betekintést nyerünk. 

A filmet a Filming in Pécs stábja készítette, a programok megvalósítását az NKA és az EMMI támogatta. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Címlapkép: Juhász Éva (Az iszonyat balladája)