Elstartolt a 2. Pécsi Nemzetközi Tangó Fesztivál

2022. szeptember 10. 09:32 2022. szept. 10. 09:32

2021-ben csaknem 100 év hatósági tiltása után Pécs önkormányzata újra engedélyezte a tangót a városban. A döntés nyilván szimbolikus volt, ám a köré szervezett rendezvény sikere a folytatásra ösztönözte a szervezőket. Így idén is bátran tangózhatunk Pécs városában. 2022 szeptember 9-én délután a Színház téren nyitotta a meg a második alaklommal megrendezett tangó fesztivált Péterffy Attila, Pécs polgármestere, José Cura világhírű argentin operaénekes és Hermán Maria Patino Mayer, az Argentin Köztársaság magyarországi nagykövete.

Az esemény kapcsán Péterffy Attila így fogalmazta meg a gondolatatait a közösségi oldalán: 

"1922-ben a város rendeletben tiltotta be a tangót. Hasonlóan sok magyarországi nagyvároshoz akkor azért született ez a döntés, mert túlzottan erotikusnak, közerkölcsbe ütközőnek ítélték ezt a táncot. Mi viszont visszavontuk ezt a rendeletet, így tavaly óta hivatalosan is lehet tangózni Pécsett. Én éltem is a lehetőséggel. Köszönöm nagykövet úrnak és művész úrnak, hogy elfogadták a meghívást! Szívből kívánom mindenkinek, hogy érezze jól magát a kétnapos fesztiválon!" 

A nyitóeseményen egyébként Hermán Maria Patino Mayer, az Argentin Köztársaság magyarországi nagykövete is köszöntötte a résztvevőket, és örömét fejezte ki, hogy a tavalyi első fesztivál után a másodikon is személyesen lehet itt. A nagykövet hangsúlyozta, hogy a tangó a nemzeti identitásuk része, amely az argentin folklór megtestesítője szerte a világon.

A beszédek után a nyitótánc következett a Színház téren felállított táncparketten. Akárcsak tavaly, idén is csatlakozott a tangózókhoz Péterffy Attila. A 2. Pécsi Nemzetközi Tangó Fesztivál még ma is egész délután várja Pécs szívében a tánc, vagy akár az argentin kultúra iránt érdeklődőket.

Címlapkép: Péterffy Attila, Facebook