Ha nem láttad még a pécsi mamutot, itt a kiváló alkalom

2019. február 22. 10:16

Március elsején nyílik pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettörténeti Osztályának kiállítása, ahol a 90 évvel ezelőtt feltárt pécsbányai mamutleleteket mutatják be más ősmaradványokkal egyetemben.

A múzeum pénteki tájékoztatása szerint a tárlat a közel egy évszázada feltárt mamutleletek fellelhető preparátumait mutatja be, részben újrarestaurált példányokkal, egyben Rihmer László (1904–1982) bányamérnök, geológus, jogász munkásságára megemlékezve.

A kiállításban megtekinthető lesz az általa feltárt „pécsi mamut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványa. 1928. március 6-án az Első Duna Gőzhajózási Társaság pécsbányatelepi homokbányájában az addig és azóta legteljesebbnek számító magyarországi mamut leletanyag került elő, ugyanis akkor a mamutcsontváz 75%-ára sikerült rábukkanni.

Az ősállat becsült hossza 5,1 m, magassága 3,1 m lehetett, bár más tudósok egyéb következtetésre is jutottak. Próbáltak következtetni a „mammut” korára is, a fogazata alapján és más jellemzőket figyelembe véve a jellegzetes „S”-bordákkal (is) rendelkező állat körülbelül 35-40 éves lehetett. A megmaradt bal- és jobboldali agyardarabokat egy-egy nagyobb (1,5-1,8 m) egész darabbá sikerült összeragasztani a restaurálás során.

A kiállításon a kortárs állatok ősmaradványai is megszemlélhetők. A tárlat interaktív elemekkel, játékokkal (pl. összerakható mamutcsontváz makett) egészül ki. Emellett életnagyságú nyomtatásban (3x5 méter) csodálhatjuk meg Rihmer rajzát az állat csontvázáról, valamint a feltárás térképét.

A 2019. március 1-től 2019. május 30-ig a JPM Természettörténeti Osztályán (Pécs, Szabadság u. 2.) megtekinthető kiállítás kiegészítő témái a jégkorszakok, valamint a klímaváltozások kutatása lesznek.