Krisna-völgyi búcsút tartanak Somogyvámoson

2021. július 12. 15:30 2021. júl. 12. 15:30

India világát idézve kínál kulturális, gasztronómiai érdekességeket, családbarát programokat a Krisna-völgyi búcsú, amelyet július 16. és 18. között tartanak Somogyvámos határában.

A völgy 280 hektáros területén, 50 helyszínen 300 Krisna-hívő várja az érdeklődőket. Várhatóan mintegy 8 ezren érkeznek a két évtizedes múltra visszatekintő háromnapos eseményre – olvasható a búcsú Facebook-oldalán és a szervezőknek az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.  Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Kiemelték: a fesztivál rendezvényeinek többsége az ott lakók életére jellemző önfenntartáshoz, egyszerű életmódhoz kapcsolódik, az ökoszemlélettel összefüggő kérdések megvitatását, az önfenntartáshoz szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek átadását alapvető fontosságúnak tartják.

A környezet tisztaságának megőrzése a búcsún is nagy hangsúlyt kap: a vendégek az étteremsátorban kihelyezett asztaloknál cukornádból készült tányérokon, fa evőeszközökkel fogyaszthatják el az indiai ételeket, hűs szikvízzel, díjmentesen tölthetik újra a magukkal hozott palackokat – írták.

A szervezők a programok közül kiemelték az ökrösszekér-túrát, a botanikus kert megtekintését, a szerzetesek lakóövezetének bejárását, a színpadi programokat, és a különleges zene- és táncelőadásokat.

Körvezetést tartanak az indiai növényritkaságokat is rejtő biokertészetben, megnyitja kapuit a szerzetesek gyermekeinek épített ökoiskola, a kézműves sátorban indiai szövés- és fonásbemutató lesz, az étteremsátorban a Govinda-konyha vegetáriánus menüsorát lehet megkóstolni, és idén sem maradnak el a beszélgetések, interaktív előadások a „bölcsesség völgyében" – tették hozzá.

A szervezők szerint idén is különleges érdeklődésre tarthat számot a július 16-iki, eredendően a tavasz és az újjászületés érkezését jelző Holi fesztivál.

Rámutattak, hogy a hagyomány szerint a tűz, amelyet ilyenkor gyújtanak, elégeti az előző időszak negatív energiáit, és a színes festékporok, festékek, illetve virágszirmok – amelyekkel az emberek egymást játékosan megdobálják, bekenik – a jó győzedelmét hirdetik a gonosz felett.

Mint megjegyezték, a Holi résztvevőinek érdemes váltóruhával készülniük.  Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

A búcsú programjairól bővebb információk a bucsu.krisnavolgy.hu oldalon olvashatók.

Forrás: MTI/Hírklikk