POSZT: új találkozót alapítana a Színházi Társaság

2019. július 4. 08:46 2019. júl. 4. 08:46

Nem csillapodnak a kedélyek a POSZT körül, a találkozót szervező cégből kilépett kisebbségi tulajdonos Színházi Társaság új találkozót alapítana, amelyhez várják a Teátrumi Társaságot is. A POSZT szervezői beperelték volna lapunkat, később aztán kiderült az önkormányzati jelentésből, tényleg nem volt minden rendben. Feljelentés mindenestre így is született két kritikus ellen.

Kilépés megdöbbenéssel

Nem csitulnak a kedélyek a Pécsi Országos Színházi Találkozó körül, noha az idei rendezvénynek már szűk egy hónapja vége van.

Mint ismert, a találkozó után jelentette be a Magyar Színházi Társaság (amelynek 16,6 százalékos kisebbségi tulajdonrésze van a POSZT-ot szervező cégben), hogy kilépnek a cégből, tulajdonrészüket pedig a kormány által jobban kedvelt Magyar Teátrumi Társaságnak ajánlják fel. A Teátrumi Társaság és a POSZT vezetősége közleményeik szerint megdöbbent a lépésen.

A kilépést a társaság azzal indokolta, hogy "az egyik kisebbségi tulajdonosként nem áll módunkban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogunkat." A kicsit ködös fogalmazás azonban már tavaly fel lett fejtve, mikor a POSZT és Aktor Kft. furcsa pénzügyeiről írt október közepi cikkünk után pár nappal interjút adott lapunknak Keszég László, a Színházi Társaság vezetője.

Keszég akkor többek közt arról beszélt, hogy a többségi tulajdonos ZSÖK és a másik kisebbségi tulajdonos Teátrumi Társaság úgy szavazott egy tavalyi taggyűlésen, hogy a felügyelőbizottságba nem került be a Színházi Társaság jelöltje; de az is előfordult, hogy hiába kértek betekintést a POSZT vezetőségétől a cég adataiba, nem kaptak ilyen lehetőséget.

Keszég László a Színházi Társaság kilépésének bejelentése után egy héttel a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy a kilépésről már tavaly decemberben döntést hoztak.

Lemondás és rekontra

Nem sokkal a kilépés híre után Karsai György egyetemi tanár, a POSZT tanácsadó testületének tagja jelentette be a Revizoron egy nyílt levélben, hogy lemondott a tagságáról egy a találkozón őt méltatlan helyzetbe hozó eset után. Erre kontrázott egy másik nyílt levélben Balogh Tibor tanácsadó testületi tag, amelyben akadt néhány olyan momentum, amely a szocialista államberendezkedés idejét juttathatta eszébe az olvasónak.

Közös szervezet kellene

A Színházi Társaság kilépése után aztán Szikora János rendező is megtette a maga bejelentését: ő a Színházi Társaság vezetőségéből lépett ki. Szikora emellett hitet tett amellett, hogy mindkét színházművészeti szervezetnek azon kellene dolgoznia, hogy újra egy szervezet képviselje a szakmát (mint ahogy az 2008, a Teátrumi Társaság megalakítása előtt volt).

Keszég László pár nappal későbbi Magyar Nemzetben megjelent interjújában erre is kitértek, a Színházi Társaság vezetője úgy fogalmazott, hogy erre még nem látja elérkezettnek a helyzetet.

Az önkormányzati vizsgálat szerint sem volt minden rendben a szervezőcégnél

Június 24-én az Átlátszó ismertette annak az önkormányzati vizsgálatnak az eredményét, amely még lapunk tavaly október 12-ei cikke nyomán indult el Páva Zsolt polgármester külön kérésére.

A vizsgálat több ponton is súlyos hiányosságokat állapított meg a POSZT-ot szervező cégnél (amely amúgy tavaly veszteséges lett), Páva Zsolt pedig a vizsgálati eredmény után arra kérte fel a POSZT-ot vezető Magyar Attilát, hogy többek közt szakítson az Aktor Kft-vel (amelyben amúgy Magyar is tulajdonostárs), valamint hogy számoljon be neki arról, mennyi tao-pénzt is adott át a POSZT-ot szervező cégnek az Aktor 2017-ben és 2018-ban.

Új találkozót szervezne a Színházi Társaság

Július elsején tartott rendkívüli közgyűlést a Színházi Társaság, amelyen másodikai bejelentésük szerint a közgyűlés úgy határozott, hogy új színházi találkozóra van szükség.

Mint írták, "a magyar színházi szakma elsődleges érdeke, hogy minden évben megrendezésre kerüljön egy szakmai alapon szerveződő és működő, országos színházi találkozó.

Ennek érdekében a Magyar Színházi Társaság közgyűlése kezdeményezi, hogy a Teátrumi Társasággal közösen egy olyan új országos színházi fesztivált hozzanak létre, amely kizárólag a két szakmai szervezet irányításával valósul meg, olyan szervezeti és tulajdoni formában, amely mindkét fél számára azonos jogokat és kötelezettségeket biztosít, továbbá teljes körűen transzparens."

Szűk egy héttel eme bejelentés előtt a fentebb már említett Balogh Tibor, a Teátrumi Társaság oszlopos tagja egy email-interjúban úgy fogalmazott, hogy szerinte a POSZT tulajdonosi viszonyainak változása még nem zárult le.

"A POSZT tulajdonosi szerkezetének átalakulása véleményem szerint nem fejeződött be. A magánsejtelmem az, hogy a Magyar Teátrumi Társaság is fel fogja ajánlani a maga tulajdonrészét a többségi tulajdonos pécsi önkormányzatnak, amiből az következhet, hogy a város addig rendezhet magának POSzT néven fesztivált, ameddig helyben erre igény van."

Korábban pedig már lehetett arról hallani, hogy a Teátrumi Társaság nem zárkózik el attól az ötlettől, mely szerint a POSZT ismét vándorfesztivállá lényegülne át, vagyis - ahogy az a 2001-es pécsi letelepedése előtt is hosszú évtizedekig zajlott - évente más színházban/városban rendeznék meg a találkozót. A felvetésnek viszont Páva Zsolt pécsi polgármester egyáltalán nem örült, ennek a XIX. POSZT megnyitóján is hangot adott.

Belengettek feljelentéseket, aztán lett is kettő

A fentebb már említett Karsai György július 2-án adott interjút a Népszavának, ahol több más mellett az is előkerült, hogy a tanácsadói testület foglalkozott-e a találkozót szervező cég gazdasági ügyeivel.

Karsai György erre így felelt:

"Nem, nem foglalkozott a cég gazdasági ügyeivel, erre nem volt jogosítványa. De amikor hónapokkal ezelőtt a gyanú árnyéka vetült a POSZT-ot működtető cégre, néhányan magyarázatot kértünk a megfogalmazott vádakkal kapcsolatban. Ezt szóban meg is kaptuk azzal, hogy a cég gazdálkodásáról készített beszámolót Pécs város is vizsgálni fogja, valamint pert indítanak a vádakat megfogalmazó hírportál ellen."

Nos, tavaly októberi cikkünk óta a Pécsi STOP és a cikket jegyző újságíró ellen semmilyen feljelentés, per, helyreigazító közlemény nem született. Tegyük hozzá, cikkünkben egy pillanatig sem vádaskodtunk, hanem tényeket közöltünk.

Ugyanakkor magánvádas eljárásban a Revizor két kritikusa - Csáki Judit és Jászay Tamás - ellen Magyar Attila indított pert rágalmazás miatt, mivel a két kritikus a saját Facebook-oldalán osztotta meg októberi cikkünk egy szemléjét egy másik laptól. Az ügy jelenleg is folyamatban van, bővebben az Átlátszó írt róla itt.