Prima Primissima Díjra jelölték Gulyás Dénest, a pécsi operatagozat vezetőjét

2019. november 5. 15:45 2019. nov. 5. 15:45

Gulyás Dénest a magyar zeneművészet kategóriában jelölték a díjra, de a közönség is szavazhat rá sms-ben december 4-ig.

A Pécsi Nemzeti Színház tájékoztatása szerint az opertagozatot vezető Gulyás Dénes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, kiváló és érdemes művész is bekerült a 17. Prima Primissima Díj jelöltjei közé. 

Az eredetileg Demján Sándor vállalkozó által életre hívott, "a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával 2003-ban alapított elismerés célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében" - olvasható az alapítvány honlapján. Demján Sándor halálát követően a díj finanszírozását az OTP vállalta magára, az alapítvány kuratóriumának elnöke a kezdetek óta Csányi Sándor, az OTP Bank vezetője.

A Prima Primissima Díjnál 10 kategóriában 3-3 személyt jelölnek, közülük egyet választanak ki a Primissima díjra (ami 15 millió forintos elismeréssel jár), de a Prima-díjat kapók (a kategória többi jelöltje) is 5 millió forintos elismerésben részesülnek. A 10 kategória 30 jelöltje összesen 250 millió forintnyi támogatásban részesül, rajtuk kívül a Junior és Megyei Primák további 120 kitüntetést kapnak, a díjjal járó összesen 150 millió forinttal együtt.

Ezen felül a közönség is szavazhat a jelöltekre november eleje és december 4. között sms-ben, a közönségdíjas 15 millió forintos támogatást nyer el (a szavazók között pedig egy Mercedes-Benz CLA személyautót sorsolnak ki). 

A 2006-2014 között fideszes országgyűlési képviselőként is dolgozó Gulyás Dénest a magyar zeneművészet kategóriájában jelölték a díjra, mellette Dés László előadóművész, zeneszerző és
Dubrovay László zeneszerző, nyugalmazott egyetemi tanár is esélyes a kategórián belüli Primissima-díj elnyerésére.

Gulyás Dénesre a 06 (70) 707-7000-es telefonszámra küldött "sms 30" üzenettel lehet szavazni december 4-ig.

Minden más információt a díjról, a kategóriák idei jelöltjeiről ezen a linken lehet találni.

Forrás: Pécsi STOP/PNSZ