Színházi élményért: segítség a megmaradáshoz - A Pécsi Harmadik Színház felajánlása a beregszászi társulatnak

2022. május 4. 15:57 2022. máj. 4. 15:57

Amikor híre ment annak, hogy az orosz-ukrán háború kezdetén a beregszászi színészek átjutottak a határon, és alapító-főrendezőjük meghívására Budapestre érkeztek, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója az elsők között kereste meg Vidnyánszky Attilát azzal a felajánlással, hogy a kárpátaljai társulatot meghívnák Pécsre játszani, így segítve őket nehéz és bizonytalan helyzetükben. A vendégjáték május végén valósul meg, s a színházi élmény nagyszerű emberi gesztussal társul.

Miként Vincze Jánostól, a Pécsi Harmadik Színház igazgatójától megtudtuk, a határon túli magyar teátrumok közül a legintenzívebb együttműködésük a beregszászi társulattal alakult ki. Velük és a debreceni színházzal közösen hozták létre az Európa Kulturális Fővárosa program 2009-es felvezető évének kiemelkedő eseményeként az Ezeréves a Pécsi Egyházmegye rendezvénysorozatában T. S. Eliot: Gyilkosság a székesegyházban című művének előadását Vidnyánszky Attila rendezésében. A premiert a Duna TV egyenesben közvetítette.

A bemutató a Pécsi Bazilikában volt, és többször műsorra került Pécsett, Debrecenben, sőt Kijevben is. Folyamatos együttműködésük keretében a beregszászi társulat 8 produkciójának 29 előadását láthatta eddig a pécsi közönség, köztük Boccaccio, Csehov, Csokonai, Szigligeti Ede, Örkény István és Háy János műveit. A tavalyi évadban Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadásuk befogadását tervezték, ám ideutazásuk előbb a pandémia idején bevezetett nemzetközi szabályozások, majd a társulatukban történt személyi változások miatt hiúsult meg.

Ám ahogy Vincze János fogalmaz: szívükön viselik a beregszásziak sorsát, és mostani, bizonytalansággal teli, kiszolgáltatott helyzetükben is segíteni szeretnének nekik. Tagjaik jelenleg Budapesten tartózkodnak, és Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be hamarosan a Nemzeti Színházban Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című komikus eposzát.

Az, hogy új produkció létrehozásán dolgozhatnak, számukra most a létfenntartást jelenti! S tekintettel arra, hogy a Pécsi Harmadik Színházat több mint egy évtizedes szakmai-emberi kapcsolat fűzi a beregszászi teátrumhoz, Vincze János és munkatársai igyekeznek nemcsak művészi téren, hanem más módon is segítséget nyújtani kárpátaljai kollégáiknak – hűen Örkény István szavaihoz, miszerint „A legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, az a szolidaritás.” Így májusban három alkalommal (23-án 19.00, 24-én 15.00 és 19.00 órakor) tűzik műsorukra A helység kalapácsa című új produkciójukat, s mindent megtesznek azért, hogy itt-tartózkodásukat kényelmesebbé, ellátásukat teljesebbé tegyék. A Pécsi Harmadik Színház lehetőséget teremtett arra, hogy nézőik a belépőjegyen felül támogatói jegyeket is vásárolhassanak, s az így befolyó összeggel – anyagi lehetőségeikhez mérten – szintén ehhez járuljanak hozzá. Aki jegyvásárlás nélkül kívánja támogatni a kárpátaljai társulatot, megteheti egyéni hozzájárulás formájában is, az általa felajánlott összeget a Pécsi Harmadik Színház számlaszámára (11731001-20666200) utalva, de ez esetben mindenképpen fel kell tüntetniük a Megjegyzés rovatban azt, hogy „beregszásziak támogatása”.

A Pécsi Harmadik Színháznak nemcsak a kortárs magyar drámák bemutatása terén vannak kiemelkedő eredményei, hanem a nemzeti kulturális identitás megőrzésében vállalt szerepe is figyelemre méltó. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében indították el ,,Határtalan város – Határtalan színház” elnevezéssel azt a programsorozatot, amelynek eredményeként Pécs a külhoni magyar színházak befogadó- és játszóhelye lett. Eddig 18 társulat közreműködésével 47 produkcióból 240 előadást tartottak. E sorozatot folytatják most, a Petőfi-emlékévhez is kapcsolódva, beregszászi „testvérszínházuk” újbóli meghívásával.

Címlapkép: Pécsi Harmadik Színház, Google Maps