Újabb 10 éves szerződés biztosítja a Csontváry képek pécsi bemutatását

2023. március 20. 12:55 2023. márc. 20. 12:55

Hosszú távú haszonkölcsön-szerződést írt alá ma Pécsett Zag Gábor pécsi alpolgármester jelenlétében dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és dr. Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója. Ennek értelmében a most is a baranyai múzeumban látható, ám a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában álló harminchárom Csontváry kép újabb tíz évig, 2033 végéig a Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumának kiállításán szerepel majd - közölte sajtóközleményében a múzeum.

Az esemény apropóját a két múzeum közös kiállítása adta, amivel a százhetven éve született Csontváry Kosztka Tivadarra emlékeznek Budapesten és Pécsett. A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április 13-án a Szépművészetiben nyílik meg, ahol három hónapig lesz látható. Az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás augusztusban érkezik Pécsre, az idén ötvenéves Csontváry Múzeumba. A közös tárlatot szintén három hónapig láthatja a városban a nagyközönség. A mintegy negyven művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

A Szépművészeti Múzeumban utoljára hatvan évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből, a baranyai vármegyeszékhelyen pedig a JPM Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel. A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is. 

Amíg a pécsi múzeum Csontváry művei a fővárosban vendégeskednek, a két intézmény együttműködésének köszönhetően egy Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott kiállítást láthatnak a Janus Pannonius Múzeumban. A Szépművészeti gyűjteményében őrzött gazdag anyagból 2014-ben, a mester születésének százötvenedik évfordulóján nyílt tárlat a fővárosban, amelynek több mint százezer látogatója volt, de az elmúlt években nagy sikerrel mutatkozott be a különleges kollekció Rómában és Pekingben is.

A közös kiállítások után a pécsi JPM Csontváry Múzeum megszépülve, a korábbi tárlattal várja látogatóit.

 

Budapest – Pécs, Csontváry170 emlékkiállítás a Magyar Nemzeti Galéria és a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből

Budapest, Szépművészeti Múzeum

2023. április 14 - július 16.

Pécs, Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeuma

2023. augusztus 1 - 2023. november 5.

 

Toulouse-Lautrec világa

Pécs, Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeuma

Dátum: 2023. április 17 - 2023. július 16.