Világhírű zenészek Pécsett: Mike Stern és Bill Evans zenekara ad koncertet októberben

2021. szeptember 6. 06:58 2021. szept. 6. 06:58

Mike Stern világhírű gitáros, Bill Evans szaxofonvirtuóz, Tom Kennedy basszusgitáros és Nicolas Viccaro dobos is fellép a pécsi Kodály Központban október 18-án - tájékoztatta a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-t.

 A közleményben azt írták, hogy igazi "amerikai szupercsapat" ad koncertet a baranyai megyeszékhelyen. A tájékoztatás szerint Mike Stern generációjának egyik legelismertebb elektromos gitárosa sokszínű jelenség, ez pedig gitárjátékában is megmutatkozik: néha líraian, máskor swingesen penget, de "előfordul, hogy olyan energiabombaként csap a húrokba, mint Jimi Hendrix" - írták. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!           

A világhírű gitáros korábban tagja volt Miles Davis és Jaco Pastorius együttesének, de játszott a Blood, Sweat & Tearsben és a Steps Aheadben is. Szólókarrierje során egy tucatnál is több lemezt adott ki, amelyekből hatot Grammy-díjra is jelöltek. 1993-ban elnyerte a Guitar Player legjobb jazzgitárosának járó díját.    

 A szaxofon-legenda Bill Evans kapcsán idézték Miles Davist, a 20. század kiemelkedő dzsesszmuzsikusát, aki szerint Evans az egyik legnagyobb zenész, akivel találkozott. Evans-t később Mick Jagger is zenekarába hívta, de dolgozott például John McLaughlinnal és Herbie Hancockkal is.     

Otthonosan mozog számos műfajban, többek között a bluegrassban, jazzben, hip-hopban, funkban; többször jelölték Grammy-díjra. Nevéhez fűződik a jazztörténet egyik legnagyobb hatású koncertlemeze, a Petite Blonde.     

Hozzájuk csatlakozik basszusgitáron a zseniális Tom Kennedy, aki 18 évesen már olyan zenészekkel játszott, mint Dizzy Gillespie vagy Peter Erskine. A névsor azóta tovább bővült, partnerei között szerepel például Dave Weckl vagy a Kodály Központban már visszatérő vendégnek számító Al di Meola. Kennedy kiválóan ötvözi a hűvös eleganciát fénysebességű virtuozitással.    

Kapcsolódó: A bolygó legmosolygósabb gitárosa Pécsre érkezik!

 A doboknál Nicolas Viccaro ül, aki háromévesen kezdte a dobolást, azóta pedig biztosította a ritmust többek között Dave Stewartnak (Eurythmics), Hans Zimmernek, Mike Manierinek, Etienne Mbappénak, Scott Kinsey-nek, Nguyen Le-nek és Hadrien Feraudnak is.     

A közleményben Bánkuti Pétert, a ZSÖK operatív igazgatóját idézve azt írták: ez a koncert az év egyik legnagyobb dobása, egyúttal a Kodály Központ zízéves jubileumának méltó programja lesz.     

A részletek és a jegyinformációk a www.kodalykozpont.hu oldalon olvashatók a koncerttel kapcsolatban. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!     

Forrás: MTI