A Kúriáig megy a vízilabda-szövetség, hogy ne kelljen kiadnia a Vári-időszak átvilágítási eredményét

2024. február 1. 23:18 2024. feb. 1. 23:18

A bíróság másodfokon elrendelte, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség hozza nyilvánosságra a Vári-időszakban keletkezett pénzügyi hiányt feltáró átvilágítási jelentését. Vári Attila, az előző elnök, valamint a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje, közel félmilliárdos hiányt hagyott utódjára, Madaras Norbertre. Utóbbi belső vizsgálatot kezdeményezett, amely számos kérdést vetett fel a kifizetésekkel kapcsolatban. A Transparency International (TI) Magyarország Alapítvány azt követően indított pert a dokumentumokért, hogy a szövetség a 24.hu kérésére nem adta ki ennek a vizsgálatnak az eredményét. A vízilabda-szövetség azonban továbbra sem szeretné ezt nyilvánosságra hozni, így a Kúriára viszi az ügyet.

2022 novemberében Madaras Norbertet választotta meg a közgyűlés a Magyar Vízilabda Szövetség új elnökének, miután az előd, Vári Attila október közepén lemondott tisztségéről. A játékosként ugyancsak kétszeres olimpiai bajnok sportvezető 2018 szeptembere óta irányította a szervezetet (ez nem gátolta meg abban, hogy 2019-ben a Fidesz jelöltjeként induljon a pécsi polgármesteri posztért, ám alulmaradt ellenzéki riválisával szemben), lemondásának hivatalos magyarázata pedig az volt, hogy egyéb feladataira koncentrál - kezdi beszámolóját a 24.hu.

Vári Attila vezetése alatt, aki később határvadászok toborzásában is részt vett, néhány probléma merült fel a Magyar Vízilabda Szövetség tevékenységével kapcsolatban. Az átláthatatlanságra vonatkozó panaszok mellett az is hátráltathatta Vári pozícióját, hogy az MVLSZ 50 millió forintnak megfelelő összeget utalt át csalóknak. Később kiderült, hogy kétszer is megtévesztették a szövetséget, amely szállásköltségeket utalt egy valenciai és egy lisszaboni számlára olyan eseményekre, amelyek Montenegróban és Rijekában voltak tervezve.

Ez is egy bizonyíték arra, hogy a pécsiek bizony jól választottak polgármestert maguknak. Korábban már Vári pécsi ténykedését is felhúzott szemöldökkel figyelték, hiszen hosszú évekig vezette a város sportcégét. Aztán a 2019-ben útjára indult átvilágítás roppant gyanús ügyeket tárt fel. 127 millióért megvásárolt PMFC brand, a vezérigazgató és üzlettársainak tulajdonában álló cég megbízása, jó eséllyel túlárazott, a valóságban el sem végzett EKG szűrések. Hogy az eltüntetett adathordozókról ne is beszéljünk. Miután elveszítette a választást városunkban, hibáktól és korrupciótól bűzlő ügyeit hátrahagyva nagyobb kabátot adott rá a Fidesz, így lett a Vízilabda Szövetség elnöke. Mivel az sem volt egy sikertörténet, onnan is távoznia kellett. A rendőrség egyébként a mai napig nyomoz az ügyben és csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást is kezdett.

A legtöbben ilyenkor, amikor több helyen is milliós károkat hagynak maguk után és egy önkormányzati választást is elbuknak, el szoktak tűnni, nem nyilatkoznak túl sokat, hiszen saját ázsiójukat nem sokan kívánják még tovább a földbe döngölni. Ámde a mi főhősünk, Vári Attila nem ilyen karakter. De nem ám! Kiállt a nyilvánosság elé a sportmúltjából eredeztethető széles vállával és igazi fideszesként ferdített és hazudott. A következőket mondta, amikor átadta a stafétát Madarasnak:

„Ezzel a stabilitással és szakmai színvonallal nyugodt szívvel tudom átpasszolni a labdát.”

Vajon ezt gondolhatta akkor is, amikor a pécsi városi sportcéget hagyta hátra több milliós veszteséggel?

Számos "furcsaságra" derült fény a PSN Zrt.-nél, melyek a fideszes városvezetés idején, Vári vezetése alatt történtek:

Ezekkel az ügyekkel Csaba István (Pécs Jövője Frakció - MSZP) is foglalkozott korábban egy közgyűlésen, annak apropóján, hogy a később Fidesz színekben induló Vári által elkövetett pécsi ámokfutás idején a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnökét Csizmadia Péternek (Fidesz) hívták.

1. Még mindig jó ötletnek tartják, hogy 2019-ben Vári Attilát akarták rásózni polgármesterként a pécsiekre?

Bele sem merek gondolni, hogy ekkora szakértelemmel, az Önök korábbi több mint tízmilliárd forintos hiánya után Vári Attila vezetésével mekkora adósságot halmoztak volna fel.

2. Mindezek után nem érzik kínosnak, hogy annak idején Vári Attilát delegálták az önkormányzat Költségvetési és Gazdasági Bizottságába?

3. Az Önök korábbi polgármester-jelöltje körüli ügyek nem újkeletűek. Ön akkor a Pénzügyi és Gazdasági Bizottságnak az elnöke volt. Önnek nem tűntek fel azok az ügyek a Vári Attila vezette PSN Zrt.-nél, melyekben jelenleg is zajlanak a nyomozások? Nem érzi felelősnek magát?

Azt is tudjuk, hogy többek között Vári Attila és Csizmadia Péter is nyugodt szívvel tudta átpasszolni a labdát, de azt is akkora adóssággal, hogy a jelenlegi városvezetés éveket dolgozott rajta, hogy vissza tudja fizetni. És igen, ez a Fidesz szeretne egy várost elvezetni, akik még arra is büszkék, hogy bravúrosan csődbe vitték Pécset.

Kapcsolódó: Pécsett mit tudott biztonságba helyezni a Fidesz?

Forrás: 24.hu