A Pécsi Nemzeti művészei és munkatársai, a kommunikációs tanszék oktatói és a felsőoktatási dolgozók szakszervezete is szolidáris az SZFE-vel

2020. szeptember 8. 13:20 2020. szept. 8. 13:20

Sokasodik Pécsről azoknak az intézményeknek és személyeknek a száma, akik a Színház- és Filmművészeti ügye és az egyetemi autonómia mellett állnak ki. Most a bölcsészkar kommunikációs tanszékének oktatói és a Pécsi Nemzeti Színház több művésze és munkatársa jelezte szolidaritását. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete is kiáll az egyetemi autonómia mellett.

Egy hete vett látványosabb fordulatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem átszervezésének ügye, mikor tiltakozásképpen lemondott az intézmény szenátusa, valamint több tanár beadta a felmondását, a hallgatók pedig elfoglalták magát az egyetemet is. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a kormány hónapok alatt lezavarta az állami egyetem "magánosítását": egy olyan alapítványhoz kerültek át a fenttartói jogok szeptember elsejével, amelybe az állam nevezte ki a tagokat, mint ahogy az egyetemet vezető kuratóriumba is (melyet Vidnánszky Attila, a Nemzeti Színház direktora, több más titulus birtokosa vezet). Az SZFE lemondott vezetésének leginkább az fájt, hogy semmilyen javaslatukat, kritikájukat nem fogadta el a kormány, tárgyalást érdemben velük nem tárgyaltak, a szenátus által törvényesen megválasztott rektort hosszú hónapok óta nem iktatta be a kormány a tisztségbe, és erős sajtóhadjáratot is folytatott az egyetem és egyes tanárok ellen a kormányoldal - foglaltuk össze korábbi cikkünkben.

Résztvevők a chartával a Parlamentnél a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és az Országház között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án - Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Mónus Márton

 

A tiltakozó egyetemisták mellé több más felsőoktatási intézmény, szakmai szervezet, zenészek, irodalmárok, tudósok is odaálltak, és külföldről is egyre több színház és neves művészek csatlakoztak a szolidaritáshoz - erről a 444 vezet rendszeresen frissített listát -, vasárnap pedig több ezren alkottak élő láncot az SZFE és a Parlament között, hogy így juttassák el a törvényhozás épületéhez az egyetem által létrehozott chartát.

Résztvevők a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án - Fotó: MTI/ Fotószerkesztőség/Mónus Márton

Pécsen múlt szerdán tartottak bő kétszáz fővel tüntetést, azóta a bölcsészkar film tanszékének tanárai, a magyar tanszék oktatói, a művészeti kar hallgatói, szakkollégistái, oktatói és munkatársai fejezték ki szolidaritásukat a Bóbita Bábszínház munkatársai mellett. A bölcsészkar dékánja pedig azt a nyílt levelet írta alá, amelyet keresztény értelmiségiek fogalmaztak meg Vidnyánszky Attilának, aki eléggé kirekesztő módon beszélt Karsai Györgyről, aki az SZFE mellett a PTE-n is oktató.

Az SZFE melletti szolidaritás tovább folytatódott Pécsen, a bölcsészkar kommunikáció- és médiatudományi tanszékének oktatói is nyilatkozatot írtak a filmes és magyaros kollégáikhoz hasonlóan. 

A nyilatkozatban az olvasható, hogy ők is szolidárisak az SZFE tanáraival és hallgatóival az egyetemi autonómia megőrzéséért vívott küzdelemben. 

"A 2020-2021 egyetemi tanév őszi szemeszterének indulásakor kiállásuk az egyetemek működésének olyan nélkülözhetetlen feltételeire hívja fel a figyelmet, mint az autonómia, az önkormányzatiság, a kollegiális szolidaritás, az intézményi értékekhez való ragaszkodás. Ezek számunkra is alapvető orientációs pontokat jelentenek"

- áll a nyilatkozatban, amelyet ők szignóztak:

Bódi Jenő tudományos munkatárs

Doboviczki Attila T. egyetemi adjunktus

Feischmidt Margit egyetemi docens

Glózer Rita egyetemi docens

Guld Ádám egyetemi adjunktus

Havasréti József egyetemi docens

Maksa Gyula egyetemi docens

Mester Tibor egyetemi adjunktus

Pólya Tamás egyetemi adjunktus

Polyák Gábor egyetemi docens, tanszékvezető

Szijártó Zsolt egyetemi tanár

Torbó Annamária tudományos munkatárs

Varga Éva óraadó

Velősy Gabriella ügyvivő szakértő

A Pécsi Nemzeti Színház több művésze és munkatársa is kiállt az SZFE mellett (sokan közülük a múlt szerdai Színház téri szolidaritási tüntetésen is kint voltak), ezt egy Facebookra feltöltött képpel közölték, amelyen a következők szerepelnek:

Füsti Molnár Éva, Istvánfi Fruzsina, Fekete Gábor, Köles Ferenc, Bergendi Barnabás, Németh János, Urbán Tibor, Darabont Mikold, Illés Alexa, Józsa Richárd, Bera Márk, Nagy Eszter, Stenczer Béla, Frank Fruzsina

A Pécsi Nemzeti Színház művészei és munkatársai is az SZFE mellett állnak - Fotó: Facebook

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) az MTI Országos Sajtószolgálatának juttatta el közleményét az SZFE ügye kapcsán:

"Veletek vagyunk SZFE!

Az autonómia törvényi biztosítását minden alapítványi egyetemnek!
A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) támogatásáról biztosítja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozóit, oktatóit és hallgatóit az egyetem autonómiájának megőrzésére irányuló küzdelmükben! Felszólítjuk a felsőoktatás minden szereplőjét és kérünk minden jóérzésű, a tanulás, a tanítás és a tudomány szabadságát fontos értéknek tartó polgárt, hogy adják Ők is támogatásukat a SZFE és az egyetemi autonómia védelméhez!

A jelenlegi törvényi feltételek nem nyújtanak garanciát az egyetemi autonómia megőrzésére a fenntartót váltó intézményeknél. Szükséges tisztázni és törvényileg rögzíteni, hogy a fenntartó az új modellben sem vonhatja el az intézmények szenátusainak korábban biztosított törvényes jogokat, de szükséges biztosítania a Szenátus mint alapvető legmagasabb irányító testület szerepét!

Az eddigi átalakítások tapasztalatai ismeretében az FDSZ felszólítja a kormányzatot, hogy az érintett érdekvédelmi szervezetekkel egyeztetve olyan törvénymódosításokat kezdeményezzen, amelyekkel javítja a modellváltás jogszabályi feltételeit az egyetemi autonómia és a szerzett munkavállalói jogok megőrzésének érdekében! Teremtse meg egy ágazati kollektív szerződés kialakításának jogszabályi feltételeit! Biztosítsa a versenyképes, önálló, független felsőoktatást az ország jövőjének érdekében!"

 

Címlapkép: MTI Fotószerkesztőség/Mónus Márton

 
Forrás: Pécsi STOP