A Kúria is a pécsi szakszervezetisnek adott igazat

2017. augusztus 15. 15:16 2017. aug. 15. 15:16

Első és másodfokon is pert nyert Hofekker Ferenc, a Tüke Busztól 2014-ben kirúgott szakszervezeti vezető a cég ellen. A Kúriához fordult a társaság, de a felülvizsgálat sem hozott más eredményt.

Az ügy hosszas előzményei 2014 novemberéig nyúlnak vissza, legutóbb ekkor rúgták ki Hofekker Ferencet, a Független Demokratikus Szakszervezet elnökét a Tüke Busz Zrt-től.

A szakszervezeti vezetőt azzal az indokkal távolították el munkahelyéről, hogy el akarta lehetetleníteni a cég működését.

Dr. Berkéné dr. Porpáczy Szilvia, Hofekker Ferenc és az FDSZ ügyvédje a Pécsi STOP érdeklődésére elmondta: már az első fokú bíróság helyreállította Hofekker Ferenc munkaviszonyát a Tüke Busz Zrt. azonnali hatályú felmondásának a jogellenessége miatt, az ítélet szerint a felmondás indoka valótlan és okszerűtlen volt, mivel a szakszervezeti vezető nem sértette meg a munkaviszonyból eredő kötelezettségét. A másodfokú eljárásban a Pécsi Törvényszék – elfogadva a Hofekker Ferenc fellebbezésében foglaltakat – megállapította, hogy a munkáltató eljárási szabályt sértett, amikor határidőn túl élt a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetésének jogával.

Ennek már több mint egy éve, Hofekker azóta munkába is állt. A társaság azonban nem hagyta annyiban a dolgot: a Kúriához fordult felülvizsgálatért. Ám a nemrég megszületett ítélet harmadszor is a szakszervezeti vezetőnek adott igazat.

Hofekker Ferenc nem akarta hosszan kommentálni a döntést. Méltatta Porpáczy Szilvia munkáját – a szakszervezetet, mint az elnök elmondta, nem először képviselte sikerrel a kiváló munkajogász. – Rajta kívül a római jog atyjainak vagyok hálás, akik nélkül ma talán semmi sem védené a munkavállalókat – mondta Hofekker Ferenc.