Ismét jól szerepelt a PTE az idei központi felvételin

2024. július 25. 10:43 2024. júl. 25. 10:43

Szerda este körülbelül 121 ezer felvételiző várta a ponthatárok kihirdetését. Tegnap kihirdették a felvételi ponthatárokat, és a Széchenyi téren a Pont Ott Partin izgulhattak a felvételizők.

Az Eduline beszámolója szerint a legnépszerűbb egyetemeken is valószínűleg az új pontszámítás miatt csökkentek a ponthatárok.

Valószínűleg az állami ösztöndíjas helyek számának mintegy 100 ezerről körülbelül 90 ezerre csökkentése miatt is kevesebben kerültek be a felsőoktatásba.

Idén is nagyon magas pontszám kellett a Budapesti Corvinus Egyetem alapképzéséhez, a nemzetközi gazdálkodás szakhoz legalább 478 pontra volt szükség.

A Pécsi Tudományegyetem biztató eredménnyel zárta a 2024-es általános felvételi eljárást: a jelentkezők mintegy 8 százalékpontos csökkenéséhez képest csak közel 100 fővel, 2 százalékponttal kevesebb hallgató került be Magyarország első egyetemére a nyári központi felvételi eljárásban – írta a PTE közleményében.

A jelentkezők számának országos csökkenése a pécsi egyetemen is megmutatkozott, ami a PTE esetében mintegy 8%-os jelentkezői és közel 10%-os első helyes jelentkezői csökkenést jelentett.

A közel 5600 felvett hallgató 58%-a a PTE valamely alapképzésén, 16%-a osztatlan képzésen, míg 21%-a mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait – ismertették a közleményben.

A PTE karai jól szerepeltek a 2024-es központi felvételi eljárás során, négy kar (BTK, KPVK, MK, TTK) is növelni tudta a felvettek számát.

A pótfelvételi eljárásban 2024. augusztus 7-én éjfélig lehet elektronikus úton jelentkezni a felvi.hu felületén meghirdetett képzésekre.

A pótfelvételi eljárásban 2024. augusztus 7-én éjfélig lehet elektronikus úton jelentkezni a felvi.hu felületén meghirdetett képzésekre.