Megmérte a Publicus Magyar Péter ATV-s kivonulásának eredményét

2024. július 25. 17:05 2024. júl. 25. 17:05

A Media1.hu megszerezte a Publicus Intézet által készített közvélemény-kutatás eredményeit, amelyek azt vizsgálják, tudják-e az emberek Magyar Péter, a Tisza Párt politikusának ATV-s incidenséről, és mit gondolnak róla. A Publicus Intézet 2006 óta végez döntés-előkészítő kutatásokat különböző szervezetek számára.

A reprezentatív, 1.000 fős mintán készült felmérés szerint a magyar felnőtt népesség túlnyomó többsége értesült arról, hogy Magyar Péter korán elhagyta az ATV Egyenes beszéd című műsorát, amikor a műsorvezető szembesítette őt korábbi állításaival. A válaszadók 79%-a hallott az esetről, 16%-a nem, míg 5%-a nem válaszolt.

A többség nem helyeselte Magyar Péter lépését: az ügyről értesültek 63%-a szerint Magyar Péter rosszul járt el, míg csak 26% támogatta lépését. Rónai Egon műsorvezető viselkedését a válaszadók 55%-a tartotta helyesnek, 34%-a pedig nem.

A különböző társadalmi csoportok véleménye is változatos. A Fidesz-KDNP szavazók 74%-a, az ellenzékiek 89%-a, és a Tisza Párt szavazóinak 88%-a hallott az incidensről. Iskolázottság szempontjából a diplomások 90%-a, míg a legfeljebb 8 osztályt végzettek 75%-a volt tájékozott. A kisebb településeken élők 78%-a, a budapestiek 80%-a, a városokban élők 81%-a és a megyeszékhelyek lakóinak 75%-a értesült a történtekről.

A politikai preferenciák jelentősen befolyásolták a véleményeket. A Fidesz-KDNP szavazók 83%-a és az ellenzékiek 79%-a helytelenítette Magyar Péter lépését, míg a Tisza Párt szavazóinak 55%-a támogatta azt. Az életkor is befolyásolta a megítélést: a fiatalabbak körében kevesebb, de még mindig többségi arányban (57%) tartották helytelennek Magyar Péter cselekedetét, míg a 60 év felettiek 74%-a ítélte azt el.

A konfliktust az váltotta ki, hogy Rónai Egon egy piros dossziéval szembesítette Magyar Pétert az ATV élő adásában, amely a politikus korábbi szerepléseiről tartalmazott adatokat. Magyar Péter később a közösségi médiában támadta az ATV munkatársainak vallási hovatartozását, amiért feljelentések is érkeztek.

A történtek után mind Magyar Péter, mind Rónai Egon kritikákat kapott. Puzsér Róbert és más korábbi ATV-s személyiségek bírálták Rónait, míg Magyar Pétert Deutsch Tamás fideszes politikus is elítélte. Az ATV és Magyar Péter közötti viszony azóta enyhülni látszik, mivel a politikus újra adott interjút a csatornának.

Forrás: Media 1