Álfelhívással örült a pécsi képviselő?

2023. február 9. 14:48 2023. feb. 9. 14:48

Elképesztően jó hírrel kényeztette a pécsi civileket Berényi Zoltán, az ÖPE önkormányzati képviselője. Az önkormányzati civil keretről szóló Facebook-posztját némileg árnyalja, hogy ilyen pályázatról elfogadott költségvetés híján nem döntött az önkormányzat, így ilyen tartalmú (valódi) felhívás sem jelent meg.

Berényi Zoltán, Pécs keleti választókerületének önkormányzati képviselője rendre heves, olykor emelt hangon előadott közgyűlési szónoklataival és elképesztő Facebook-aktivitásával hívja fel magára a figyelmet.

A minap egy egészen friss hírrel jelentkezett, az alábbi posztban:

Az egész azt a látszatot kelti, mintha Berényi a pécsi önkormányzat nevében eljárva a város civileknek szánt keretét népszerűsítené. Meg persze egy kicsit azt a látszatot is, mintha ebben neki tevékeny és jelentős szerepe lett volna.

 

A civileknek szóló felhívással azonban a pécsi önkormányzat hivatalos felületein nem lehetett találkozni, ezért őket is megkerestük az ügyben.

 

A kapott válaszból kiderült, hogy a Berényi Zoltán Facebook-oldalán látható, azzal azonos tartalmú felhívást Pécs önkormányzata nem tett közzé. Tisztázták azt is, hogy Berényi Zoltán a poszt közzétételekor nem a pécsi önkormányzat képviseletében járt el. Az, hogy az önkormányzatot a polgármester vagy alpolgármesterek helyett önkormányzati képviselő képviselje, csak külön megbízás, egyedi döntés alapján lehetséges. Ez pedig ebben az esetben nem történt meg.

 

Az önkormányzat kitért arra is, hogy ebben az évben több programmal is segíti a pécsi civil szervezeteket. Az ezzel kapcsolatos felhívásokat az idei városi költségvetés elfogadása után Pécs önkormányzata hivatalos felületein és a médiában is közzé fogja tenni.

 

Azt, hogy a nem valódi tartalmú, az önkormányzattal nem egyeztetett felhívással mi lehetett az ÖPE képviselőjének célja, az érintettel is igyekszünk tisztázni.

Kérdéseinkkel megkerestük Berényi Zoltán képviselőt, aki cikkünk megjelenéséig nem válaszolt, amint ezt megteszi, közöljük válaszait.

 

Kérdéseink a következők:

- Mi volt a célja a nem valós tartalmú felhívás közzétételével?
- Egyeztetett-e a közzétételről a városvezető tisztségviselők bármelyikével?
- Információi szerint jelentkeztek-e már pécsi civil szervezetek a nem valós
tartalmú felhívásra?
- Amennyiben igen, akkor milyen keretből szándékozik a jelentkező civilek
igényeit kielégíteni?

 

Frissítés: 2023.02.11


Berényi Zoltán egy másfél oldalas közleményszörnyben reagált írásunkra és kérdéseinkre. Ezt kérésének megfelelően az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

 

 

 

A kérdéseinkre adott válaszok röviden:


A még el nem fogadott költségvetésben még el nem fogadott felhívásról nem egyeztetett a városvezetéssel.
Sem illetékességgel, sem hatáskörrel nem rendelkezik a szakbizottság munkáját illetően, ezért információja sincs arról, hogy a még el nem fogadott felhívásra jelentkeztek-e már civil szervezetek. Kérdésünket, hogy az elfogadás előtt álló, jelenleg nem valós tartalmú felhívásra jelentkező civil igényeit milyen forrásból szándékozik kielégíteni, nem tartotta relevánsnak. Ahogyan mi sem az ő, közleményben feltett kérdéseit.

 

A Pécsi STOP szerkesztősége

Forrás: Pécsi STOP