Az EHÖK hozza nyilvánosságra, mi az álláspontja a PTE modellváltását illetően!

2021. január 19. 21:19 2021. jan. 19. 21:19

Mint ahogyan arról a napokban a Pécsi STOP is beszámolt egyre valószínűbb, hogy alapítványi fenntartóhoz kerül a Pécsi Tudományegyetem is. 

Néhány nappal ezelőtt a  Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyben egyebek között azt írják: "A Pécsi Tudományegyetemet is elérte az a folyamat, ami a Corvinussal kezdődött. Most a debreceni, a szegedi és a pécsi kerül sorra, de már be van táblázva az ELTE, a BME és a Semmelweis is. Naivan úgy gondoltuk, hogy az eddigi 6-7 egyetemi átalakítás tapasztalatait megvárva folytatódik a folyamat, de helyette inkább felgyorsult. Alig-alig vannak információink az átalakításról, hiszen mindez megfelelő érdekegyeztetés nélkül, egy szűk körön belül zajlik. Nincs ismeretünk az alapítványról, annak gazdasági erejéről, a kuratóriumról, annak jogköreiről, összetételéről..."

Ez követően pedig nem sokkal a Pécsi Tudományegyetem diákjai egy olyan tájékoztató levelet kaptak, amiben az esetleges modellváltás lehetőségét firtatták. A levelet Dr. Miseta Attila rektor, és Decsi István (volt fideszes politikus) újonnan kinevezett kancellár címezte.A PTE hallgatóinak eztán nem kellett sok, máris heves tiltakozásba kezdtek, hamar létrejött a közösségi oldalon is egy felület, ami a Free PTE nevet kapta. 

Mint megírtuk a járványhelyzet miatt, egyelőre, csak az online térben tudják kifejezni a nem tetszésüket a modellváltás eshetősége kapcsán. A FREE PTE névre hallgató Facebook-oldalt alig pár óra alatt, több mint 300-an követték be, és ez a szám egyre gyarapodik.

Az ügy persze tovább bonyolódik, hiszen mint kiderült, PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata a csütörtöki szenátusi ülésen fog szavazni a modellváltásról szóló szándéknyilatkozatról. Ennek részleteiről azonban nem lehet sokat tudni, éppen ezért most Nemes Balázs, a  Momentum szóvivője, a pécsi önkormányzat innnovációért, ifjúságért és testvérvárosi kapcsolatokért felelős biztosa Facebook oldalán szólította fel az EHÖKÖT, hogy hozzák nyilvánosságra, miként fognak szavazni. 

Nemes Balázs a következőket írja: 

"A mai nap folyamán telefonon érdeklődtem az alapítványi átalakítás körülményeiről az EHÖK vezetőségénél. Igyekeztem konkrét információkhoz jutni, de ebben sajnos nem jártam sikerrel, továbbra is a hivatalos csatornákat ajánlották figyelmembe, tekintettel arra, hogy az előkészítés ezen korai szakaszában nem tudnak azokon túlmenő információkkal szolgálni. Erre válaszul azért megjegyeztem, hogy 48 órával vagyunk a szenátusi döntés előtt, így azért az előkészítést 'korai'-nak nevezni legalábbis furcsa. Arra a kérdésemre, hogy lesz-e csütörtökön szavazás az alapítványi átalakításról, és azon az EHÖK milyen álláspont mentén fog szavazni, azt a választ kaptam, hogy aznap lesz határozati javaslat a témában."

A teljes poszt itt érhető el: