Alapítványi fenntartóhoz kerülhet a Pécsi Tudományegyetem

2021. január 8. 15:42 2021. jan. 8. 15:42

A Pécsi STOP a napokban megbízható forrásból úgy értesült, hogy a szegedi, a debreceni, illetve a pécsi egyemet is alapítványi tulajdonba tenné át a kormány. Információink szerint Debrecen és Szeged erre már rá is bólintott, ám Pécs helyzete még kérdéses. Értesüléseink szerint ez egyúttal azt is jelentené, hogy a kancellár szerepe is visszaszorul, őt alapítványi titkár váltaná fel. Úgy tudjuk, hogy az alapítványi titkár személye kapcsán felmerült Hoppál Péter neve is. 

A Magyar Narancs tájékoztatása szerint a debreceni felsőoktatási intézmény több vezető oktatója is megerősítette a hírt saját intézményük kapcsán. 

Természetesen a témával kapcsolatos kérdéseinkkel kerestük a PTE sajtóosztályát, ám ők az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztályhoz irányítottak minket. Így kérdéseinket az ITM részére is eljutattuk. Már-már kezdtük feladni, hogy kapunk választ, amikor az végül csak megérkezett. Az ITM megkeresésünkre elmondta: 

A kormány a gazdaságfejlesztés és az innováció központi szereplőiként kezeli az egyetemeket. A felsőoktatási intézmények rugalmasabb keretek között, versenyképesebben működhetnek alapítványi fenntartásban. A modellváltó intézmények gyorsabban reagálhatnak térségük gazdasági igényeire, így a magyar fiatalok korszerű képzésben és a munkaerőpiacon is értékesebb oktatásban részesülhetnek. Az ágazatot irányító minisztérium az idén kezdődő uniós pénzügyi ciklushoz igazodva egyezteti az egyetemekkel stratégiai és fejlesztési terveiket. Az előkészítés során a felsőoktatási intézmények a modellváltás lehetőségével összefüggő meglátásaikat is megfogalmazhatják.

Nos, ebből egyértelműen persze nem derül ki, hogy akkor most mi is lesz a PTE sorsa, ám gyanúra ad okot, hogy "A felsőoktatási intézmények rugalmasabb keretek között, versenyképesebben működhetnek alapítványi fenntartásban." Ebből ugyanis azt következik, hogy az egyetemek sorra kerülhetnek át alapítványi fenntartásba. 

Mit jelent az alapítványi fenntartás? 

Az így kialakított egyetemeket továbbra is az állam finanszírozza, de az államtól a fenntartói jogot az alapítványok kezébe helyezik át. Ennek értelmében pedig az alapítványi kuratóriumok rendelkeznek majd az intézmények költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terve fölött.

Az SZFE sorsára jut a PTE? 

Mint ismert az SZFE hallgatói pont az alapítványi fenntartás ellen tiltakoztak és vonták blokád alá hosszú hónapokra az intézményüket. Az ügy háttere, hogy a Színház- és Filmművészeti egyetem szeptember 1-től alapítványként működik tovább. A hivatalos indoklás szerint a kor kihívásai miatt volt szükség az átszervezésre. 

A tervről persze nem szóltak az SZFE-nek, mikor ez kiderült, tiltakozások kezdődtek, azonban az Országgyűlés július 3-án megszavazta a modellváltást. Július 31-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte, hogy a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila lesz az SZFE-t irányító kuratórium vezetője.

Pécs is kiállt az SZFE mellett 

Mint ahogyan azt korábban a Pécsi STOP is megírta szeptember 2-án 19 órai kezdettel szolidaritási flashmobot, illetve a szervezők közlése szerint "sürgős gyűlést" hirdettek a pécsi Színház térre az SZFE körüli történések miatt. 

EZ IS ÉRDEKELHET: A pécsi bölcsészkar dékánja is alárta a keresztény értelmiségiek Vidnyánszkynak szóló nyílt levelét

A PTE is az SZFE mellett volt 

Mint korábban megírtuk a Pécsi Tudományegyetemről először a filmszak oktatói, majd a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet tanárai írtak nyílt levelet, amelyben tiltakozásukat fejezték ki az egyetemi autonómia durva megsértése és semmibevétele miatt. Rajtuk kívül a Bóbita Bábszínház több művésze és munkatársa is biztosította a színművészetiseket a szolidaritásról. A pécsi "sorhoz" később csatlakozott a Művészeti Kar LIFT Szakkollégiumának tagsága, valamint az egykori és mostani hallgatók közül többen, majd pedig a Művészeti Kar (jelenlegi és egykori) oktatói és munkatársai adtak ki nyilatkozatot. 

Az SZFE novemberben adta fel a blokádot 

A hallgatók azt követően döntöttek a blokád feladása mellett, miután bejelentették az újabb korlátozó intézkedéseket a koronavírus miatt. 

Mivel a rendeletek miatt a felsőoktatási intézmények online oktatásra álltak át, a kollégiumokat pedig ki kellett üríteni, a gyülekezéseket pedig betiltották. A kollégiumból ezután kezdtek el kiköltözni. A HÖK Facebook-oldalán akkor az alábbiakat írták:

„Természetesen a hatályba lépő járványügyi szigorítások bennünket is érintenek, ám a sajtóértesülésekkel szemben az ellenállás folytatásának lehetőségeiről bázisdemokratikus fórumunk keretei közt jelenleg is közösen gondolkodunk, mivel követeléseink továbbra sem teljesültek. Köszönjük minden támogatásotokat!”

Mi lesz akkor most a PTE-vel? 

Bár konkrét válasz nem érkezett az ITM részéről a kérdésünkre, amely megerősítené, hogy a PTE is alapítványi fenntartásba kerül át, ám erős a gyanú rá, hogy ez a terv van kibontakozóban. Persze joggal merül fel a kérdés, hogy miként fognak reagálni erre a hallgatók - és persze a vezetőség, az egyetemi dolgozók - azt követően, hogy az egyetem több kara is teljes vállszélességgel állt ki korábban az SZFE mellett. Ha ugyanis ez megtörténik, akkor az SZFE-hez hasonlóan valószínűleg a PTE-t is megfosztják majd jogköreiktől. Hiszen úgy ahogy az SZFE sem úgy majd a pécsi egyetem sem dönthet a saját működési szabályzatáról, költségvetéséről, intézményfejlesztéséről, nem válaszhatják meg az egyetem rektorát, nem nevezhetnek majd ki önállóan intézményvezetőket, ezek a jogkörök ugyanis mind a kuratóriumhoz kerülnek majd át. 

Gigaegyetem telephelyévé válhat a pécsi orvosi kar

A Magyar Narancs továbbá arról is ír, hogy az alapítványi működés egyik hozadéka lehet, hogy három vidéki orvosi kart leválasztják, a pécsi, debreceni és szegedi egyetemről, és összevonják egy irányítás alá.

Létezik egy olyan, Merkely Bélához, a Semmelweis Egyetem rektorához köthető elképzelés, mely szerint egy országos orvostudományi „csúcsegyetemnek” kellene működnie – elképzelhető, hogy ez áll a két orvostudományi karral is rendelkező egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításának hátterében. A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, tette hozzá az oktató, hogy a szegedi, debreceni és az orvosi képzést szintén folytató pécsi intézmény egyfajta „vidéki kihelyezett telephelyként” működne tovább, amit a fővárosból irányítanak. A lap forrása szerint szerint ez az elmúlt 20 évben kialakult, centrumok közötti szakmai együttműködést „minden további nélkül feldúlná” - írják. 

Jelenleg ezek az egyetemek is alapítványi fenntartással működnek: 

  • a Miskolci Egyetem,
  • a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem,
  • a Soproni Egyetem,
  • a Neumann János Egyetem,
  • a Széchenyi Egyetem,
  • és az Állatorvos-tudományi Egyetem.

 

Forrás: Pécsi STOP 

Szerző: P.G.