Előbújtak az óriás tőrösdarazsak Pécsett

2023. május 23. 14:24 2023. máj. 23. 14:24

Óriás tőrösdarazsak jelentek meg Pécsen az elmúlt napokban. Méretüknél fogva igen félelmetesek, de – a lódarazsakkal ellentétben – egyáltalán nem agresszív állatok. Védettséget élveznek, így nem is szabad elpusztítani őket - hívja fel a figyelmet sajtóközleményében a BIOKOM Nkft.

Az elmúlt hét során a város több pontján is félelmetesnek tűnő óriás tőrösdarazsak jelentek meg, amelyeket nagy termetük miatt sokan összetévesztettek a lódarazsakkal. A tőrösdarazsak azonban eltérően a lódarazsaktól nem agresszívek, nem kell tőlük félni. Nem regisztráltak még olyan esetet, hogy megcsíptek volna valakit. Nem is szabad őket elpusztítani, ugyanis védettséget élveznek.

 

 

Az alapvetően magányosan élő fajnak ilyenkor van a nászidőszaka, és leginkább fatuskók környezetében láthatjuk őket nagyobb rajokba verődve. Ezen időszakban a nőstények petéiket lemezescsápú bogarak lárváira rakják, amelyekből a kikelő darázslárvák táplálkozni tudnak.

 

Néhány héten belül a nász véget ér és a rajzó tömegek maguktól el fognak tűnni. A fentieket figyelembe véve természetesen társaságunk sem fogja a közterületen megjelenő példányokat irtani, de jelenlétükre az érintett terület elkerítésével és/vagy kitáblázásával felhívjuk a figyelmet.

 

Forrás: BIOKOM Nkft.