Erdősített területeket akar eladni tarvágottként a Fidelitas Pécsen?

2019. szeptember 25. 09:17 2019. szept. 25. 09:17

A napokban jelent meg a pécsi postaládákban a Fidelitas szórólapja arról, hogy szerintük Péterffy Attila, az egyesült ellenzék által támogatott független polgármesterjelölt még a hőerőmű vezetőjeként hol vágatta tarra a mecseki erdőket. Azokon a területeken ugyanakkor már növekednek az új fák egy ideje, a kivágásukról pedig az állami erdészet döntött az erdőgazdálkodási terveknek megfelelően.

Pár napja jelent meg a pécsi postaládákban a Fidelitas (ez a Fidesz ifjú gárdája) szórólapja, melynek egyik oldalán hazugoknak állítják be a Mindenki Pécsért Egyesület polgármesterjelöltjét (őt még "erdőégető" néven is illetik) és több képviselőjelöltjét, a másikon pedig egy Google Térképről vett képen jelöltek be több területet, amelyen szerintük a "Péterffy-irtások" láthatóak. 

A "Péterffy-irtások" elnevezés Böröcz Lászlótól, a Fidelitas vezetőjétől származik, aki ezt a múlt héten vetette be a baráti sajtónak egy a Tubesen tartott sajtótájékoztatón. Böröczék egy táblát is kitettek erről a helyszínen, ám annak hamar nyoma veszett.

Az "erdőégető" visszatérő eleme a fideszes támadásoknak Péterffy ellen, mivel 2008. január 1. és 2015. július 1. között ő volt a pécsi hőerőmű mögött álló Pannon Hőerőmű Zrt elnök-vezérigazgatója (egyébként pedig 1993-tól dolgozott ott), az erőmű pedig a 2010-es évek elején-közepén állt át biomassza-tüzelésre.

A biomasszában (mely erdei aprítékból, napraforgóhéjból, mezőgazdasági terményekből, faipari hulladékból, fűrészporból állt zömmel) volt mecseki hengeres fa is, azonban ezek kivágásáról - ahogy erre két erdész szakember is felhívta a figyelmet a napokban - az állami erdészetek döntöttek az erdőgazdálkodási terv alapján, nem pedig Péterffy. (Az állami erdészetek felettes szerve pedig az Agrárminisztérium, illetve annak jogelődjei.)

2015-ben a Fidesz helyi potentátjai - Páva Zsolt polgármester és Hoppál Péter országgyűlési képviselő - is ott örömködött a biomassza-tüzelés kapcsán a pécsi hőerőműben, ahogy ez olvasható az önkormányzati lap akkori cikkében.

A napokban a Pécs-szerte ismert fotós Körtvélyesi László is bejárta a szórólapon jelzett állítólagos irtásterületeket, majd az eredményről a Facebook-oldalán számolt be. A szórólapon szereplő területeken bejegyzései szerint csemetéseket és 12-13 éves sűrű erdőket is lehet találni. 

Mint a Pécsi STOP-nak elmondta, a csemetések körbe vannak kerítve, a rügyek pedig be vannak fedve a szarvasok ellen. Ráadásul a csemetésekkel ellátott területek egy része az elmúlt egy-két évben lett kivágva, amikor már nem is Péterffy Attila vezette a pécsi hőerőművet.

Azt is elmondta az egyébként erdész végzettségű fotóművész, hogy Magyarországon nincs homogén erdő, mindegyikhez hozzányúlt az ember, mivel erdőgazdálkodást folytat: ahol kivágják az idős erdőt - aminek a faanyaga már csak tűzifának jó -, ott is gondoskodik az erdőgazdálkodás az utánpótlásról. A Lapis környéki irtásterületen 2006-2007 körül nem volt más csak fű meg gaz - magyarázta -, mostanra viszont 12-13 éves erdő áll ott, mert "feljön az újulat".

Arra is kitért, hogy az erdőgazdálkodás le van maradva, mert sokkal több az öreg erdő, mint amennyit ki tudnak termelni. Körtvélyesi László szerint a legilletékesebbnek - például az erdészetnek - sem ártana megszólalnia a témában és helyretenni a félrevezető információkat.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP